A Google és a Microsoft is követi az Applet az Activation Lockkal

Skarp 2014.06.20. 15:13 Apple, iPhone 0 db 407

Arról már beszámoltunk tegnap, hogy élesen megzuhant az iOS eszközök lopási statisztikája számos városban, mióta az Activation Lock-ot bevezették. Amit a háttérről tudni érdemes. 2013-ban összesen 3,1 millió okostelefont loptak el az USA-ban, ami az előtte való évhez képest dupla érték (!), volt aki a 90-es évek elejének nagy crackbűnözési hullámához hasonlította az okostelefonok elterjedésével megszaporodó lopásokat. Erre reagálva jelentette be a Google és a Microsoft, hogy az Apple-éhez hasonló killswitcheket fognak beépíteni legkésőbb 2015-től operációs rendszereikbe.

A hírt a Secure Our Smartphones kezdeményezés vezetői, a New York-i főügyész Eric Schneiderman és a San Francisco-i kerületi ügyész George Gascon jelentette be. Ez volt az a szervezet, ami a bevezetéssel szemben tanúsított – egyébként érthetetlen – ellenállást elsimította a törvényhozásban és az iparágban. Nagyon fontosnak nevezte a lépést Mark Leno szenátor is, aki végül azt a törvénytervezetet benyújtotta, ami kötelezővé tenné az új okostelefonok esetében a szoftveres blokkolást – ezzel a távolból tudnánk reaktiválásig papírnehezékké tenni szeretett készülékünket, így csökkentve értékét.

Az Apple Activation Lockját sokan fogadták boldogan és be is igazolódott hatásossága, nem csak hogy 17 százalékkal esett vissza az Apple-eszkötök lopási statisztikája, de az ilyen megoldással nem rendelkező Samsung eszközöké is megugrott 51 százalékkal – jól látható, hogy a tolvajok jobban újraértékesíthető célpontok után néztek. A csatának azonban közel sincs vége. Itt az idő, hogy a megoldás iparági standard lehessen és nem külön bekapcsolható funkcióként, hanem alapból aktiválva érkezzen a készülékekben. Az Activation Lock egyelőre opcionális, és a hírek szerint a Google és a Microsoft is hasonlót szeretne.

A statisztikákat is tartalmazó dokumentum szerint nem mindenki használja emiatt a funkciót, ezért van szükség a kötelezővé tételre. Két álláspont feszül egymásnak: az egyik szerint mindenki saját akarata szerint használhassa az eszközt, a másik szerint pedig a júzer úgyis a default beállításokat használja legtöbbször, ezért inkább a kötelező lenne a célszerű. A Leno által benyújtott törvényjavaslat az utóbbi iskola mellett tört pálcát és állítólag már túljutott a Szenátuson is – jelenleg a szakbizottságok vizsgálják. Szerinte elrettentő ereje csak az opt-out megoldással lenne a funkciónak: ha a felhasználón múlik, a tolvaj még mindig gondolkodhat úgy, hogy “fifti-fifti eséllyel lopok olyan készüléket, amin nincs killswitch”. Adi Kamdar, az Electronic Frontier Foundation embere nem ért egyet, az alapítványa álláspontja szerint a kötelezővé tétel semmilyen technológiai megoldás esetében nem megfelelő megközelítés.

A Google a későbbiekre ígéri a részleteket a saját verziójával kapcsolatban, de égető szükség lenne a mielőbbi bevezetésre, hiszen az USA-ban az okostelefonok több mint felén Android fut. A Microsoft sajtóközleménye alapján a WP8-at futtató telefonok mindegyikére elérhetővé fogja tenni a funkciót, amivel a távolból törölhetjük a készüléken levő adatokat, és tehetjük használhatatlanná vagy reaktiválhatatlanná a készüléket az illetékes tulajdonos engedélye nélkül.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Szólj hozzá Te is!