Az EU vizsgálódhat az ír adóparadicsom ügyében

Skarp 2014.06.11. 18:20 Apple, Egyéb, Kiemelt hírek 1 db 270

Az Unió illetékesei szerdán jelentették be, hogy vizsgálatot indítanak Írország és két másik tagállam ellen. Arra kíváncsi az EU, hogy ez a három ország kötött-e a szabad piaci versenyt sértő adózási különegyezményt bizonyos nagyvállalatokkal. Az Apple-ön kívül elvileg a Starbucks és a Fiat Csoport lehetnek érintettek.

Az Európai Bizottság versenypolitikáért felelős alelnöke, Joaquín Almunia így nyilatkozott: “A jelenlegi szűkös költségvetési helyzetben különösen fontos, hogy a nagy multicégek befizessék a rájuk eső részt az adókból.” Úgy gyanítják, az Apple Írországban, a Starbucks Hollandiában, a Fiat pedig Luxemburgban állapodott meg a helyi adóhatósággal, hogy aztán az anyacégek a helyi leányvállalatokon keresztül csatornázva bevételeik nagy részét megússzák az adózást, de legalább is csökkenthessék adóterheiket.

Az EU állami támogatásokkal kapcsolatos szabályrendszere nem teszi lehetővé, hogy a nemzeti hatóságok bizonyos cégektől kevesebb adót szedjenek be, mint amennyit kéne, amennyiben a tagállamok adózási törvényei rendes és nondiszkriminatív módon kerülnek alkalmazásra – mondta el Almunia a sajtónak. Az Apple-t egyébként írországi műveletei miatt különösen sok kritika éri. Egy tavalyi szenátusi vizsgálat alapján a szigetországban folyó pénzügyi manőverei révén 44 milliárd dollár bevétel utáni 15 milliárd dollár adó befizetését sikerült megúsznia.

A kaliforniai kormányzó, Jerry Brown egy San Francisco-ban tartott rendezvényen a minap így viccelődött: “Nem igazán értem, hogy van ennyi dolga az Applenek Írországban – azt hittem kaliforniai vállalat, de ha megnézed az adóbevallást, láthatod, hogy valójában ír. Ezt nevezem kreatív könyvelésnek.” Az Apple és az ír adóhatóság egyaránt cáfolták a soron kívüli megállapodás létét. “Mióta 2007-ben kihoztuk az iPhonet, írországi adóink a tízszeresére emelkedtek.” – fogalmazott szerdai közleményében az Apple.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Hozzászólások száma: 1 db

  1. Gumikacsa - 2014.06.12. 07:09

    Meglehet nyugodni, a Microsoft is oda kéri a gempát ír országba. Gondolom ez sem véletlen…

Szólj hozzá Te is!