Multitouch billentyűzet lehet a következő MacBookos újítás

Skarp 2014.05.02. 15:26 Apple, Mac 4 hozzászólás 1 188

Bár az egy termékcikluson belül többször is aktuális frissítést a héten már megejtette az Air-eken az Apple, ráadásul 100 dollárt engedett is az árakból, az élet nem áll meg a fejlesztések tekintetében sem. Ismét az Apple Insider talált rá egy újabb szabadalmi regisztrációra, ami némileg megvilágíthatja, mi lehet az egyik soron következő nagy dobás a MacBook vonatkozásában.

A címben “multifunkcionális billentyűzet” szerepel, a leírás szerint pedig érintés-érzékeny billentyűkkel rendelkező klaviatúráról van szó, a gombokon egyénileg testre szabható miniatűr kijelzőkkel. Az ún. haptic feedback is alkalmazásra kerül, klikkelő hang, apró vibráció vagy megnövelt gombellenállás formájában. A dokumentum arra is kitér, hogy minden egyes gomb képes lesz legalább kétféle inputot fogadni, vagy egyféle inputot fogadni és közben visszajelzést adni.

Az Apple kifogása szerint a manapság billentyűzetek csak egy célra alkalmasak, input bevitelére. A cég megoldása megsokszorozná a billentyűzet funkcióit egy hagyományos klaviatúrához képest, a multitouch felület pedig tovább növelné a lehetőségek számát. A kis kijelzőknek köszönhetően ráadásul a billentyűk többféle vizuális visszajelzést is adhatnak, például szükségtelenné válhatnának a billentyűzetcserék, hiszen egy gyors szoftveres beállítással angolból magyart, vagy oroszt, kínait esetleg játékra vagy különböző programok használatára optimalizált leosztást varázsolhatunk.

A megoldás egyébként jóval egyszerűbb, mint gondolnánk – az alulról különböző hullámhosszokkal megvilágított kijelzők különböző szimbólumokat és karaktereket jelenítenek meg. Az Apple Insider szerint az Art Lebedev Studio Optimus Maximus dizájnjából (képünkön) is sokat merítő jövőbeli Apple-billentyűzet akár még dinamikus vizualizációk megjelenítésére is képes lehet a fentebb említett technológia használatával.

Nem tudni, hogy a szabadalom által körülírt többfunkciós billentyűzet már a következő MacBook generációváltásnál a gépekbe kerülhet, de a hírek szerint az Apple egy ultravékony 12 hüvelykes Air piacra dobását tervezi a negyedik negyedév során, akkorra biztosan többet is megtudhatunk a szabadalom felhasználásáról.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

4 hozzászólás

  1. Qpack - 2014.05.02. 22:00

    Hiaba allitod angolrol magyarra, ha a magyar abece tobb betut tartalmaz mint az angol, tehat tobb gomb kell.

  2. Pintyo - 2014.05.03. 07:10

    Szerinted!

  3. Tomi - 2014.05.04. 23:39

    Huuu.. Qpack-> azert ez eros volt!

  4. Bögyusz - 2014.05.07. 18:03

    Mert a magyar Macbookokon most is több billentyű van a terjedelmesebb magyar ábc miatt,mi?????!!!!!! Qpack , te élő bizonyítéka vagy annak hogy az agyhalált lábon ki lehet hordani!

Szólj hozzá Te is!