Vajon hogyan újul meg az Apple TV?

Skarp 2014.04.01. 19:15 Apple, iOS 1 db 521

Nyilván sokan a végletekig unjátok már az Apple TV-t és az iWatchot övező találgatásokat. Bár a szaksajtó ezeket gondolja a legvalószínűbbnek, simán előfordulhat, hogy mint már sokszor korábban, az almások az orruknál fogva vezették az egész világot és valami teljesen mással állnak elő. Persze emellett nyilván nem csak az én agyamat piszkálja, hogy ha mégis a TV-ipart választja az új iránynak az Apple, mit tud kezdeni az eddig csak hobbiprojektnek tekintett eszközzel. A legvalószínűbb útvonal, hogy alkalmazásokat és szolgáltatásokat nyújtó, először a nappalit, majd az egész otthont behálózó home center lesz. Stevenek régi álma volt a nappali elfoglalása is, Isaacsonnak így vallott víziójáról életrajzi kötete kapcsán készített interjúban:

 “Szeretnék egy integrált televíziós szettet alkotni, amit nagyon könnyű használni, és ami észrevétlenül szinkronizálja magát minden eszközöddel az iCloudon keresztül. A felhasználóknak többé nem lesz szükségük komplikált távirányítókra a DVD lejátszóhoz vagy a set-top-boxhoz. A legegyszerűbb felhasználói felület lesz, amit el tudsz képzelni.”

Valószínűleg az Isaacson-könyv fentebb idézett részlete is csak olaj volt a tűzre, legalábbis ami az Apple televízióval kapcsolatos termékeiről szóló pletykákat illeti. Az interjút olvasva egyértelművé vált, hogy Jobs tervének megvalósításához egy sor dologra szüksége lesz az Applenek. Több, mint valószínű, hogy az iOS eszközök komoly szerepet fognak játszani a cég bármilyen tévével kapcsolatos tervében. Ennek az előszele az iOS-re váltás, ami megkönnyíti a fejlesztők dolgát. Az iPadhez hasonlóan külön fejlesztői kit lesz szükséges a célzottan ide írt alkalmazások elkészítéséhez, amit szintén a bejelentéssel párhuzamosan ki fog adni a vállalat.

Szükség lesz a tartalom fejlesztésére is, mert bár a Hulu, a Netflix és a többi korrekt library-t adnak ki együtt, a terjeszkedéshez további bővítésre lesz szükség. A Time Warner Cable-lel kötendő megállapodás pletykáját már hallhattuk, és éppen ez a nüansz az, ami a Comcast-híresztelések alapját is adja. Ahhoz, hogy a nyíltabb platformú Rokut, a Google és az Amazon hasonló termékeit verni tudja a piacon, komoly saját és külsős fejlesztésű alkalmazásokkal kell startolni az egésznek, hogy már az elején nagy vonzereje lehessen a megújult platformnak. A korábbi tapasztalatokból ítélve komoly launch-partnerek összeszedése nem igazán szokott gondot jelenteni Cupertinónak.

Bár versenytársaihoz képest brutális bolthálózattal rendelkezik, a gyors és agresszív piaci belépőhöz nagy áruházláncokkal sem ártana megállapodni – véli a Creative Strategies Inc. elemzője, Tim Bajarin, aki a Time magazinnak nyilatkozott a kérdéssel kapcsolatban. Az Apple TV első belegondolásra is olyasminek tűnik, ami villámgyorsan és könnyedén be tudna illeszkedni az otthoni Apple ökoszisztémába, sőt, ha a jelenlegi eszközt továbbgondolva otthonautomatizációs központként funkcionálna, a lehetőségek száma szinte végtelen számúra nőne. Ráadásul az alkalmazások futtathatósága kiváló játékplatformmá teheti az Apple TV-t elsősorban azoknak akik nem szeretnék külön egy erre dedikált eszközt (értsd XBOX, Playstation, Nintendo) és csak napi pár percre ülnének le egy kicsit lazítani.

Ahogyan az Jobs szavaiból is világossá válik, a TV-piac tulajdonképpen csak az Apple belépője a nappalinkba. Oda bejutva, folyamatosan fejlődve az ökoszisztémánk egyre fontosabb részévé nőhetné ki magát. Korábban azt is megtudhattuk, hogy Steve is úgy gondolta, hogy a tévék piaca borzalmas haszonkulcsokkal dolgozik, ráadásul a készülékeket jóval ritkábban cserélik, így nem igazán kifizetődő ez a szegmens – számomra ebből vált igazán nyilvánvalóvá, hogy a korábban rebesgetett iTV-s és a Thunderbolt+Apple TV hibridekről szóló pletykák nem fognak megvalósulni (talán jobb is így). Az Apple modellje inkább egy tévékészülékek milliárdjaival működő set-top-box, mintsem egy milliókat tévécserére kényszerítő, kockázatos és jó eséllyel bukásra ítéltetett projekt.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Hozzászólások száma: 1 db

  1. Abilitymatrix - 2014.04.02. 09:38

    Király cikk.

Szólj hozzá Te is!