A Netflix részvényei máris elkezdtek zuhanni

Skarp 2014.03.26. 14:03 Apple, Pletykák 0 db 460

Ahogyan az várható volt, a Wall Street Journal által megszellőztetett lehetséges Apple-Comcast együttműködés hírére a konkurens részvényei 6,7 százalékos visszaeséssel 378 dolláron zártak 24-én, ami kihatással lehet az előfizetők számára is. A feltételezett kooperációval az Apple jelentős piaci lépéselőnyre tehetne szert a Comcast vonalain sávszél-priorizált streaming szolgáltatása elindításához.

A vélhetően élő és on-demand streameket is tartalmazó szolgáltatás elindításához valószínűleg van köze az Apple TV megújulásának is. A Netflix egyébként korábban szintén megállapodásra jutott a kábelvállalattal, ami biztosítja a felhasználók számára bosszúság- és lassulásmentes Netflix-élményt, cserébe a Comcastnak fizetett dollármilliókért (a pontos összeg ismeretlen). Ha az Apple hasonló vagy jobb feltételeket tudna magának kiharcolni, az a Netflix végét is jelentheti, persze hosszas haláltusát követően.

A hangsúly persze a feltételes módon van. A hangulat túlspillázását mi sem fémjelzi jobban, mint a már a hírre majd hét százalékot zuhanó Netflix részvényárak. A folyamatosan bővülő Netflix-műsortár  és az, hogy a cég a globális terjeszkedés küszöbén áll komoly fegyvertények maradnak, s az előbbi terén még az Applenek is jócskán lenne hová fejlődnie. Ráadásul a Netflix 2013 óta olyan igen minőségi sorozatokat, instant klasszikusokat is gyárt saját márkaneve alatt, mint a Kevin Spacey főszereplésével készülő House of Cards vagy a számos sorozatsztárt felvonultató Orange Is The New Black börtön-dramedy. Persze, ahogyan tegnap említettük, lehet hogy szerencsésebb lenne, ha a két vállalat rivalizálás helyett inkább szorosabban együttműködne.

Az egyébként az idei év egyik legnépszerűbbjének számító Netflix-részvényekben és az azt kiadó cég kiszámítható, optimista üzleti tervében és eddigi sikereiben sokan láttak fantáziát, többek között a már jól ismert Carl Icahn is, aki októberben adta el részvénypakettje felét, tisztességes méretű, 1 milliárd dolláros summát zsebre vágva. Ráadásul ha a Comcast Time Warner Cable-lel tervezett fúziója összejön, az Apple még a jelenleginél is nagyobb előnybe kerülhet. Az AAPL 1,22 százalékot erősödött, míg a Comcast stagnált a hírekre.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Szólj hozzá Te is!