Van-e szükség Macen vírusvédelemre?

Skarp 2014.03.07. 14:48 Apple, Mac 8 hozzászólás 14 317

Most, hogy az előző kiemelt cikkünkkel sikeresen rátok hoztuk a frászt, itt az idő a háborgók megnyugtatására is. A kommentek között is felmerült a kérdés, hogy van-e szükség rá, illetve előkerültek konkrét vírusírtó megoldások, vagy legalábbis olyanok, amik annak mondják magukat. Hogy kell-e Macre antivírus szoftver? Röviden: nem. Hosszabban? Alábbi írásunkban kifejtjük.

A kérdés Maces körökben is időről-időre elkerül és a folyton ismételgetett “Macen nincs vírus” mantra igazságtartalmát már picit talán megingattuk, de vajon tényleges a veszély? Nyilván közületek nem kevesen használják hosszú évek óta kvázi “védtelenül” Macjeiteket és sosem tapasztaltátok hátrányát a vírusírtó hiányának. Ahogyan azt már a kommentekben is megemlítettem, jómagam egyszerre használom mindkét rendszert és tartom, hogy körültekintő böngészéssel, hebrencskedés nélkül bőven elég egy jó tűzfal nem csak OS X-en, de Windowson is. Sokan gondolkodnak így, logikai hiba lenne azonban ilyen egyszerű következtetést levonni: nekem nem volt, tehát a többi milliónyi Macesnek sem lehet gondja.

Érvek, ellenérvek mindkét oldal mellett felhozhatóak. A védtelenül is évtizedek óta tökéletesen működő Macek elég erős bizonyítéknak számítanak a hosszú ideje zajló vitában. Ha végigolvastátok a Maces vírusokról szóló összeállításunkat, láthattátok, hogy  a 15 kártevőnek igen jelentős részét tették ki azok, amiknél egy jó adag hülyeség is kellett a szíváshoz. Root hozzáférést adtál egy számodra addig tök ismeretlen programnak? Gusztustalan, igénytelen bannerre kattintva telepítettél vírusírtót? Fizikai hozzáférést biztosítottál a gépedhez egy ismeretlennek? Lehetek őszinte? Kicsit meg is érdemled, amit kapsz. Persze nem lehetünk igazságtalanok, de egy kis egészséges szkepticizmussal és bizalmatlansággal sok bosszúságot megelőzhetnénk.

Arra, hogy miért van viszonylag kevés sikeres Maces vírus, nyilván a piaci részesedés mértéke a legadekvátabb válasz. Bár a Maces közösség egy bizonyos rétegéről igen nehezen kihaló közvélekedés, hogy nem túl profik és könnyek megszívathatók, a Maces világ túl kicsi és zavaros tavacska – célszerűbb a Windows-óceánon halászni, már csak a nagy számok miatt is. Ráadásul szintén közhely, de igaz, hogy a nem Unix-alapú rendszereken még mindig könnyebben találnak fogást az ártani kívánók. Persze a Macek sem feltörhetetlenek, de a Windowsban valahogy mindig könnyebb volt exploitokat találni. A Mountain Lionnal bevezetett GateKeeper további segítő kezet nyújt a gyakorlatlanabb júzerek számára. Ez az elsősorban malwarek elleni szoftver alapbeállításban akadályozza az Apple által jóvá nem hagyott szoftverek telepítését.

Persze vannak logikus érvek is a Mac gépek védelme mellett is. A kártevők túlnyomó része trójai, amik hiszékenységre, pillanatnyi figyelemzavarra építenek a szükséges jogosultságok megszerzéséhez. Ráadásul potenciálisan nőhet is az érdeklődés, mert bár a Windows biztonsági fejlődése szélmalomharcnak tűnhet, a 8-assal jelentősen nyugodtabban dolgozhatnak a felhasználók. A gépek árai  miatt potenciálisan pénzesebb célpontot is jelenthetnek a Mac-felhasználók. Nem akarjuk megmondani a tutit senkinek sem, de amennyiben otthoni átlagjúzerként használjuk, szenzitív adatok nem nagyon vannak Macünkön és tudatosan netezünk, nincs szükség plusz védelemre a tűzfalon kívül, de még az sem létszükséglet. Ellenkező esetben, professzionális tevékenység esetén érdemes elgondolkozni komolyabb védelmen.

Aki konkrét megoldásokon gondolkodik, annak csak azt tudjuk ajánlani, kerülje messziről az igénytelen bannereken, felugrókon hirdetett, “90dolláröröklicenszes” borzalmakat, fusson az MacKeeper, Mac Defender vagy Mac Protector név alatt. Minimális belátással rájöhetünk, hogy ezekkel több kárt okozunk a gépünkben, mint amennyi hasznot hoznak (ha hoznak egyáltalán). Nyilvánvalókapitánykodó jótanácsaink, amik betartásával elhanyagolhatóvá csökkenthető a kockázat, fontossági sorrendben:

1. Használd az agyad böngészés közben.
2. Szenzitív adatokhoz ott a FileVault, vagy egyéb más titkosítási eljárás a millióból.
3. A többihez hasonlóan ez is triviálisnak tűnhet, mégse lehet elégszer elmondani: tartsd up-to-daten a biztonsági infrastruktúra elemeit.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

8 hozzászólás

  1. djc - 2014.03.07. 18:58

    Azt se felejtsétek el, hogy fontos a gépetek jelszavas védelme.

  2. Istvan - 2014.03.07. 22:16

    En egy idoben tettem ra az eset os x verziot 30 napra. Maniam volt a vedelem windows utan. Vagy is inkabb megszokas de mar nem hianyolok semmilyen vedelmet az alapon kivul. Mondhatni batrabban is hasznalom az airt mint windowsos gepet :). Szoval fontos a biztonsag ezert sem szeretem tobbek kozott az androidot.

  3. Szesze - 2014.03.08. 08:39

    Nekem 3 év alatt egy sem volt a mac-emen…..

  4. Norbi - 2014.03.10. 23:35

    MacKeeperrel mi a problema?

  5. alexa - 2016.08.02. 01:11

    nekem mikor filmet akarok letolteni akkor mindig felugrik egy ablak h virust talalt a gepemen es toltsem le a mackeepert..letoltottem mert mar felidegesitett h hiaba zarom be a felugro ablakot a masik lap amit elotte neztem lefagy mindig,ha ujra betoltom 2mp belul ujbol felugrik a mackeeperes
    nagyon idegesito nem tudok tole filmetletolteni,hiaba telepitettem ugyanugy ujra es ujra felugrik…
    mit tegyek?tud bárki segiteni?
    :(

    • why23 - 2016.10.26. 22:19

      Alexa…szerintem online filmet néznél-nem tudok kérdőjelet tenni
      és ha igen, akkor szerintem csak rossz helyre kattitasz, afent emlitett banner lehet akér egy kamu filmlejétszós felület is

  6. ez miert fontos - 2017.05.15. 12:10

    Egy ideje keresgetek víruskergetőt MAC SERVER-re, de nincs.
    Mindenki azzal jön, hogy MACre nincs vírus. Elfogadom. De az emailben lehet vírus, ami a MAC serveren keresztül jön-megy… Akkor miért nem lehet MAC SERVER-en víruskergetőt találni?

  7. Laca52 - 2018.10.30. 20:45

    Akaratom ellenére jött a MAC gépemre a “SimilarPhoto Cleaner”
    Annyira bosszant, hogy nem tudom eltüntetni. Fizetős alkalmazás ajánlkozott (Combo Cleaner for MAC) a free verzió nem boldogult vele. Fizetni egyenlőre nem akarok. Valakinek tippje ?

Szólj hozzá Te is!