Az Apple titokban hálózatokat épít

HusztiD 2014.02.04. 14:50 Apple, Egyéb 4 hozzászólás 500

A cupertinó-i cégnek nagy tervei vannak a saját áruháza tartalmának a bővítésére, jobbá tételére. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint Wall Street Journal által közölt információk. Az elmúlt hónapokban az Apple a hálózat kiépítésében jártas szakembereket vett fel, mivel bővíteni szeretné az úgynevezett tartalomszolgáltató hálózatát, a Content Delivery Network-öt.

Eddig nem sokat hallhattunk az Akamai-ról, ugyanis nem reklámozta túlzottan az Apple, de mint köztudott, a vállalat mindig is CDN szolgáltatókra támaszkodott. Az Akamai volt, aki az almásoknak szolgáltatott szervereket, ahol a különféle zenéket, filmeket, alkalmazásokat és egyéb dolgokat tölthettünk le az iTunes Store-on keresztül, de akár ide sorolhatjuk az iOS vagy OS X frissítéseket is. Jelenleg pedig az a hír terjed, hogy az Apple saját CDN kiépítésén dolgozik, ugyanis az sokkalta jobb lenne mind a cégnek és mind a felhasználóknak, hiszen több szerver lenne, több tartalommal és jobb sávszélességgel. Ezen felül pedig független lenne a cég és nem kellene évente több, mint 100 millió dollárt erre költeni.

A CDN-t egyébként a nagyobb vállalatok (például Microsoft, Google, Netflix) használják, hogy az internetszolgáltatókon (ISP) keresztül a felhasználók biztonságosan elérjék az adatokat bármilyen földrajzi helyen. Ha igazak a szóbeszédek, akkor az Apple már az elmúlt 5 évben is tervezte a CDN bővítését, ám erre még csak most kerülhet sor ténylegesen. Továbbá az is elképzelhető, hogy a cég összeköttetésben marad az Akamai-val és a saját taralomszolgáltató hálózatán keresztül segíti elkerülni a néhai nagy forgalom fáradalmait, mint amikor az iOS 7-et kezdték el tölteni felhasználók milliói.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

4 hozzászólás

  1. Marcell - 2014.02.04. 16:12

    Háát mostmár nem titokban

  2. Kri$$$ - 2014.02.04. 17:51

    :D

  3. chris - 2014.02.04. 18:16

    pedig eddig sem volt gond ezzel csak gondolom olcsobban meg akarjak uszni… mindenesetre mivel van tapasztalatom kivancsi vagyok hogy ha sajat halozatuk van akkor mit fognak a gepek csinalni ha epp nem adnak ki semmilyen frissitest, eddig az volt a mantra hogy outsourcing es a kulso ceg tobb helyre eladva a szolgaltatast olcsobb lehet….

  4. Apples - 2014.02.04. 23:28

    Gondolom az iTV-hez kell a sok stream-ingelt szolgáltatás miatt…

Szólj hozzá Te is!