Jóváhagyták a fővárosi elektronikus jegyrendszer hitelmegállapodását

Helme 2013.07.27. 16:16 Apple, Egyéb 3 hozzászólás 404

Jóváhagyta az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) igazgatótanácsa a budapesti elektronikus jegyrendszer hitelmegállapodását, így a bank 54,5 millió euró értékben finanszírozza a projektet – közölte a Főpolgármesteri Hivatal és a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).

A projekt indításához a Fővárosi Közgyűlésnek is támogatnia kell a finanszírozási szerződés megkötését. A hitel felvevője a Fővárosi Önkormányzat közlekedésszervezője, a BKK lesz, és a központ feladata a projekt teljes körű megvalósítása, majd az új jegyrendszer működtetése is.

Az új jegyrendszer megvalósítása 2014-ben kezdődik meg. Először a mai papírbérleteket váltják fel elektronikus kártyák, majd a jegylyukasztók és a papíralapú jegyrendszer is megszűnik 2015-től. A projekt keretében a metróállomásokra és a fontosabb HÉV-állomásokra beléptetőkapuk kerülnek. A BKK tervei szerint az új rendszerben időalapú jegyekkel és otthonról, internet vagy mobiltelefon segítségével is feltölthető kártyákkal, meghosszabbítható bérletekkel lehet majd igénybe venni a közösségi közlekedést Budapesten.

A BKK 2013. június 10-én az EBRD beszerzési szabályzatának értelmében nyílt, kétfordulós, előminősítéses beszerzési eljárást indított. Eddig több mint 40 cég jelezte részvételi szándékát. Az előminősítési szakaszt sikeresen teljesítő résztvevőkkel a második, tárgyalásos szakasz várhatóan 2013 decemberében-2014 januárjában ér véget. A nyertes ajánlattevővel 2014 első negyedévében köthetik meg a szerződést.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Jelenleg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) hallgatója. Újságíró, grafomán, marketing és médiahacker.

3 hozzászólás

  1. Na - 2013.07.27. 16:37

    A 3-as metró Corvin negyed megállójánál már beléptető kapu IS van. Nem kötelező azon keresztül menni, de kitették, hogy ismerkedhessenek vele az emberek. Attól még továbbra is ott áll az ellenőr és csak érvényes bérlettel/jeggyel enged át.

  2. NagymesterB - 2013.07.28. 17:40

    Az elteved kulfoldi turistak biztosan orulni fognak ennek a rendszernek.

  3. Motyon - 2013.07.29. 02:12

    Jaja, szerencsétlenek biztos néznek hogy mi a fasz van hiszen náluk már vagy 20 éve nincs ellenőr. VÉGRE!!!

Szólj hozzá Te is!