Elmacskásodtak az OS X-ek, így kutyául nevezték el a legújabbat

Kacor 2013.06.12. 19:57 Apple, OS X 3 hozzászólás 734

A hétfői keynote során az Apple bemutatta az OS X 10.9-es rendszerét, és elhangzott egy tréfa is: több mint egy évtized után az új OS X-et végre nem macskák után nevezik el, mivel – nemes egyszerűséggel – kifogytak a nagymacskanevekből. Ehelyett mostantól a jövő OS X verziói Kalifornia tájainak nevét kapják a keresztségben, kezdve a Mavericks-szel, amely egy híres kaliforniai szörfparadicsom.

Ami igen vicces a névválasztásban, az az, hogy a vízparti helyet valójában egy német juhászról nevezték el, azaz az Apple a rossz májúak szerint most, hogy végre beszögelte a macskaajtót, kutyafajtákra specializálódik, hiszen ahogy a kutyák is, az OS X rendszerek is az ember legjobb barátai.

Matt Warshaw Maverick: A nagy hullámszörf története című könyvéről így ír a Wikipédia:

1961 márciusának elején három szörfös, Alex Matienzo, Jim Thompson és Dick Knottmeyer elhatározta, hogy kipróbálja Pillar Point távoli vizeit. Velük tartott egy fehér szőrű német juhász, Maverick, akinek egyébként Matienzo szobatársa volt a gazdája. Maverick nagyon szeretett kiúszni a nyílt vízre gazdájával vagy Matienzóval, amíg azok szörföztek.

A trió végül is hiába próbálta a veszélyes vizek partján hagyni Maverick-et: a hűséges eb mindig utánuk úszott. Matienzo végül megkötözte a kutyust, mielőtt a többiekhez újra csatlakozott volna. A hullámlovagoknak aznap nem volt szerencséjük: csak negyed mérföldre jutottak a parttól a kiálló sziklás vízen, és végül úgy ítélték meg, hogy túl veszélyes lenne messzebbre merészkedniük.

A helyszínt végül is Maverick után nevezték el, aki négyük közül láthatóan a legjobban érezte magát. Azóta a helyet Mavericks-ként ismerjük.

Természetesen nem sok kutyák után elnevezett hely van Kaliforniában, így valószínűtlennek tűnik, hogy az Apple a 10.10-nél is folytatni fogja a hagyományt. Azonban mégis, nem ironikus, hogy az állat, ami végül is végett vetett az Apple nagymacska-vonalának, azok legnagyobb ellensége, és épp az ember legjobb barátja?

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

A Gamestar és más nagy hazai lapok újságírója. iOS only teszteket már több mint három éve ír. Már a 80'-as évek óta aktív játékos. Számtalan gépet nyúzott: Commodore 64, Amiga, XT, 286, SNES, Gameboy stb... Most az iPhoneHungary-n szállítja a legfrissebb híreket és osztja meg véleményét az iOS játékokról.

3 hozzászólás

  1. 007 - 2013.06.12. 21:17

    várjá’
    10.9 után nem a 11 jön?
    OS XI :D

  2. hugyiz - 2013.06.13. 00:17

    De annak kene kovetkeznie:D csak az hulyen hangzik h OS XI :D

  3. Rnd - 2013.06.13. 01:56

    Egy e betű és meg van oldva :)

Szólj hozzá Te is!