Halálra gázoltak egy fiút, mert nem adta oda az iPad-jét

Kacor 2013.05.21. 21:50 Apple, iPad 11 hozzászólás 1 039

Marcos Vincente Arenas épp az utcán sétált egy iPad-dal a kezében, amikor egy fehér autó mellé gördült, egy férfi kiszállt az anyósülésről és megpróbálta a fiú kezéből kicsavarni a tabletet – derül ki a Las Vegas Sun riportjából. Mikor a tinédzser nem akarta elengedni a készüléket, a tolvaj az iPad-del együtt a kocsi felé vonszolta őt. – mondták el a nyomozók. – Az áldozat gyakorlatilag a kocsi oldalán lógott, mikor a sofőr már gázt adott. A fiút elgázolták, aki később, a kórházban belehalt sérüléseibe.

Ez az angolul “Apple-picking-nek (Almaszedésnek)” nevezett jelenség legutóbbi és talán legvéresebb példája. Bár nem kizárólag Apple készülékeket érint, nagyrészt igen: az iEszközök nyilvános helyen történő eltulajdonítása az USÁ-ban ijesztő méreteket öltött.

New York és San Francisco valóságos melegágya az ilyen lopásoknak, ahol jó páran a készülékek gyártóját hibáztatják, amiért nem dolgoznak ki keményebb lopásvédelmi mechanizmusokat, sőt: egyesek úgy vélik, hogy az Apple-nek kifejezetten kedvez a tendencia, és az ellopott telefonban vagy tabletben csak újabb potenciális eladásokat látnak, ezért aztán a kisujjukat sem mozdítják a felhasználók érdekében.

New Yorkban tavaly az összes bűncselekmény 14 százalékát tették ki az iPhone- és iPad lopások. San Franciscóban a rablások 50 százaléka mobiltelefon eltulajdonítása volt. Itt a rendőrök egészen radikális módszerekhez folyamodnak, hogy megállítsák a folyamatot: civilnek öltözve olyan iPhone-okat árusítanak mélyen ár alatt, amelyekről nyíltan kijelentik, hogy lopottak. Ha a vásárló ennek ellenére igen mond az üzletre, felfedik magukat, és lecsukják szerencsétlent. A céljuk ezzel az, hogy példa statuálásával, elrettentéssel és így a lopott telefon-piac felszámolásával űzzék el az “Almaszedőket” az országból.

Azzal a rendőrség is egyet ért, hogy Apple eszközök ideális célpontok, hiszen kicsik, könnyűek, könnyen és jó áron eladhatóak. A Las Vegas-i rendőrség a legutóbbi eset kapcsán arra figyelmezteti a lakosokat, hogy ha “Almaszedővel” találkoznak, ne álljanak ellen: azonnal adják oda a készüléküket.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

A Gamestar és más nagy hazai lapok újságírója. iOS only teszteket már több mint három éve ír. Már a 80'-as évek óta aktív játékos. Számtalan gépet nyúzott: Commodore 64, Amiga, XT, 286, SNES, Gameboy stb... Most az iPhoneHungary-n szállítja a legfrissebb híreket és osztja meg véleményét az iOS játékokról.

11 hozzászólás

  1. Ixos - 2013.05.21. 22:36

    “New York és San Francisco valóságos melegágya az ilyen lopásoknak, ahol jó páran a készülékek gyártóját hibáztatják, amiért nem dolgoznak ki keményebb lopásvédelmi mechanizmusokat…”
    Van bennük “where’s my iPhone/iPad” és távoli letiltási lehetőség.
    Ettől több mi menjen bele? Elektrosokk???

  2. rutkai - 2013.05.22. 00:26

    na es az lenyegeben semmit se er, sztem ezt te is tudod :D

  3. Eper - 2013.05.22. 14:45

    ez egy nagyon idiota cikk ismét!mármint sajnálom a srácot meg azt ami törtènt,de most tényleg megérte harcolni az ipadért?főleg amerikában??!!az meg végképp egy buta megjegyzés hogy az applenek esetleg haszna is van a rablasokbol!sok biztonsági applikáciot le lehet tolteni,biztositast kotni lopás ellen stb.konkretan ha nekem kapjak ki a kezembol a szifont vagy az ipadet akkor bejelentem es kapok ujat,ennyi a tortenet es nem rizikozom meg hogy bajom essen!

    • Kacor - 2013.05.22. 20:36

      Kedves Eper, ez egy hír, nem a saját véleményünket közöltük a témáról.

  4. Eper - 2013.05.22. 15:06

    az apple-t hibáztassák mert nem dolgoz ki valami lopásvédelmi mechanizmust!!!baszki!mégis mit kene kidolgoznia?az áram bassza meg azt aki ellopja???van egy egyszerű trükk!nem kell villogni,főleg ha olyan kornyeken lakik az ember ahol minden naposak ezek a dolgok!ha pedig mindenkepp telefonalni netezni akar az ember akkor menjen be vmi kavezoba,boltba stb es ne candy crush-ozzon mikozbe setal hazafele iskolából.ha valaki élt már az usa-ban az tudja hogy a rendőröknek komolyabb feladataik is vannak ahelyett hogy a jonépet basztassák lopott iphone-al!mindenki tudja hogy ha lopott cuccot vesz akkor az is buncselekmény,ennek fényében ha mégis igaz lenne hogy a rendőrség ezt az új trükkot alkalmazná,azzal csak egy rakás csöcseléket tartoztatnanak le akiket kiengednek pár napon belül és ugyanúgy folytassa majd tovább.másrészről ezek bűnbandák ahová rendőr nehezen fog beépülni és a lopott dolgokat se az utcán fogják árulni idegeneknek.harmadrészről pedig a tolvaj ha az utcán próbál árulni akkorse ugy fogja kínálni a portékát h lopott,hanem mondjuk találta,megunta stb.aki pedig tényleg ráugrik arra hogy lopásból vegyen telefont azt sajnálom mert egy hülye!

  5. Ossz - 2013.05.22. 15:42

    Nagyon jo az alkalmazas, hogy megkeresi az eltunt keszulekeinket. Max. a szobamban ha veletlenul radobtam valamit es nem latom. Sajnos Londonban is kelendoek ezek a cuccok. Megtapasztaltam. Viszont ezert a gyartot hibaztatni-badarsag.

  6. Rob - 2013.05.22. 16:40

    Elég egyszerű lenne megoldani szerintem azt, hogy amikor valaki a telefont ki akarja kapcsolni/repülő módba rakni, be kelljen ütni egy kódot (vagy a jelkódot), és csak ezzel lehessen a hálózatról kiütni, így a find my iphone szolgáltatásnak is több értelme lenne…

  7. Elferi - 2013.05.22. 22:23

    Keves dolog van amit kedvelek az arabokban de a lopas miatti kezlevagast nem tartom akkora hulyesegnak…foleg ilyen esetekben

  8. J - 2013.05.23. 01:22

    Eper…te milyen egy degeneralt vagy…

  9. Eper - 2013.05.23. 13:35

    J te meg egy eszetlen taknyos!tudod mit jelent az a szo hogy degenerált?!:D

  10. CEB - 2013.06.22. 09:56

    Nem èrtem mièrt a gyàrtòt hibàztatjàk persze az aki ilyet tesz ràadàsul egy gyerekkel az nagyon kegyetlen de ez az elrettentō pèlda hogy apple termèkekkel nem tanàcsos a kezünkbe sètàlgatni. A gyerek mèg nem tudhatja ezt is megèrtem de ez màr nem az a kor mikor mèg nem volt annyi lopàs ès gyilkossàg. Mindig vigyàzni kell.

Szólj hozzá Te is!