Pegatron: hazugság, hogy kevesebb iPad mini eladásról beszéltünk

Kacor 2013.05.10. 22:06 Apple, iPad 0 db 555

A Bloomberg című folyóirat korábban nagy port felkavaró cikkben közölte, hogy a Pegatron – az Apple egyik fontos beszállítója, – 25-30 százalékkal kevesebb iPad mini megrendelést prognosztizál a második negyedévre. Eleve furcsának tűnt, hogy egy Apple beszállító hirtelen nagy dobra veri az értesüléseit – az Apple belső köréhez tartozó beszállítók az ilyen adatokkal kapcsolatban általában nagyon kényesen tartják a szájukat.

És mára fény is derült a turpisságra: Jason Cheng, a Pegatron vezérigazgatója személyesen jelentette be, hogy a Bloomberg újságírója, Tim Culpan csupán elferdítette a valóságot. Culpan így idézte cikkében Cheng második negyedévre vonatkozó előrejelzését:

“Az iPad mini kapcsán csökkenő számú megrendelésre lehet számítani, az ár pedig nem fog változni. A hanyatlás persze nem csak a tabletekre, hanem az e-bookokra és a játékkonzolokra is vonatkozik: szinte minden termék eladása csökken.”

Cheng azonban azt állítja, hogy az iPad minit nem említette, hanem az összes termékükre vonatkozó tendenciákról beszélt, beleértve a tableteket és a játékkonzolokat is. Mi több: Culpan konkrét termékekre vonatkozó kérdéseit kifejezetten visszautasította.

“A tegnapi Befektetői Konferencián a 2013 második negyedévére vonatkozó üzleti kilátásokról beszéltünk.” – jelentette ki Cheng. – A Fogyasztói Elektronikus Termékek kategóriájába természetesen beletartoznak játékkonzolok, LCD TV-k, e-olvasók, tabletek és egyéb termékek is. Minden tablet ebbe a kategóriába tartozik, de a konferencián egyetlen ügyfelünkre vagy termékünkre sem tértünk ki név szerint. A találkozó után a Bloomberg újságírója konkrét termékekre vonatkozó számokat próbált kihúzni belőlem.

Egyértelműen visszautasítottam, és bár a nekem tulajdonított idézet kapcsán valóban azt mondtam, hogy változatlan ár mellett hanyatló megrendelésekre lehet számítani, de általánosságban beszéltem – az iPad minit nem említettem.

“Kényesen ügyelünk arra, hogy egyetlen partnerünkről vagy termékünkről se szolgáltassunk ki adatokat. Az ilyen konferenciák után mégis sokan spekulálni kezdenek.”

Culpan korábban ódzkodott a pletykáktól, most azonban kérdés, megússza-e az Apple érdekeit sértő, valótlanságokat is tartalmazó cikk megírását.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

A Gamestar és más nagy hazai lapok újságírója. iOS only teszteket már több mint három éve ír. Már a 80'-as évek óta aktív játékos. Számtalan gépet nyúzott: Commodore 64, Amiga, XT, 286, SNES, Gameboy stb... Most az iPhoneHungary-n szállítja a legfrissebb híreket és osztja meg véleményét az iOS játékokról.

Szólj hozzá Te is!