Brutális pofátlansággal lopják az iPhone-okat az Ötkertben

Helme 2013.04.13. 15:58 Apple, iPhone 29 hozzászólás 34 552

Budapesten kétségtelenül nagy az éjszakai élet: nem csak hétvégente nyitnak ki a klubbok, hanem szinte minden nap lehet valami bulit találni a késői órában. Az Ötkert talán jelenleg az egyik legnépszerűbb szórakozóhely a belvárosban. A látogatói összetételt jól jellemzi, hogy a többségnek iPhone-ja van. Sajnos erre rájött az a tolvajbanda is, mely különösebb probléma nélkül lopja ki hónapok óta a táskákból, zsebekből a gyanútlan vendégek értéktárgyait.

Az Ötkert Facebook oldalán viszonylag sok olyan bejegyzés olvasható, ahol a szórakozóhely látogatói keresik az eltűnt telefonjukat, pénztárcájukat. Arról, hogy az Ötkertben tolvajbanda tevékenykedik, tavaly augusztusban lehetett először szóbeszédeket hallani. Azonban mostanra olyan mértéket öltött az eltulajdonítások száma, hogy ezt már nem lehet arra fogni: mindenhol lopnak.

Sziasztok február 14-én kilopták a táskámból az IPHONEOMAT. Úgy tudom nem én vagyok az egyetlen, szeretnék embereket toborozni magam mellé. Mivel egyértelmű, hogy egy erre specializálódott bűnbanda állhat a lopások mögött, így ha többen összefogunk a rendőrség a hívás és a helyadatok összeszűrésével talán egyszerübben megtalálhatja kik állhatnak a lopások hátterében. Ha nektek vagy valamilyen ismerősötöknek az ötkertben lopták el a telefonját írjatok – olvasható a segélykérés az Ötkert hivatalos Facebook oldalán.

A történetben különösen szomorú tényező, hogy bár a menedzsment próbálta oltani a tüzet, ez a mai napig egyáltalán nem sikerült nekik. Akkor azt mondták a károsultaknak, hogy a porta utasításba kapta: fokozottan figyeljenek a zsebtolvajokra. Elméletileg más nagyobb szórakozóhelyeken is megjelent ez a csapat, de egyelőre ekkora botrány csak itt kezd kibontakozni. Február óta nem tudják orvosolni a problémát.

Ráadásul most már nem is csak iPhone-okat lopnak, hanem bármilyen telefon jó nekik, illetve rámentek a pénztárcákra. A beszámolók szerint a lányoknál lévő táskákból emelik ki másodpercek alatt a készüléket és az iratokat. Bár az Ötkert vezetősége azt javasolja, hogy az értékeket érdemes a ruhatárban hagyni, azért felelősséget nem vállalnak. Plusz ott sem érdemes semmit sem hagyni, mert még onnan is eltűnik, ami azért elég érdekes.

A dühítő igazából az, hogy az Ötkertbe a beengedés így is fokozott volt, de szart sem ér. A biztonsági őrök meg csak annyit mondanak a károsultaknak: menj a rendőrségre és tegyél feljelentést. Csak a tegnapi nap folyamán két barátnőm tért haza telefon és pénz nélkül, míg két hete egy másiktól loptak el egy iPhone-t.

Egy olyan szórakozóhelyen, ahol egy pohár vodkanarancs majdnem 1500 forint, ott azért kellene pénznek lennie arra, hogy kiszűrjék bármilyen módon ezeket a férgeket. Hiszen mit lehet javasolni az iPhone tulajdonosoknak? Ne menj ide bulizni…

(Fotó forrása: Funzine)

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Jelenleg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) hallgatója. Újságíró, grafomán, marketing és médiahacker.

29 hozzászólás

  1. máté - 2013.04.13. 16:44

    én csak azt javasolnám iPhone-ra, hogy iGotYa használata alap legyen. fotót készít, ha helytelen jelszóval próbálják felnyitni a telefont, vagy kikapcsolni próbálják- nemis engedi kikapcsolni – és GPS kordinatakkal elküldi a fotót a megadott mailcímedre, vagy mms-ben.

  2. Laci - 2013.04.13. 17:36

    Máté, mi ez az iGotYa? Az appstore-ban nem találtam?

  3. Hehehe - 2013.04.13. 18:17

    Szerintem ez az: http://igotya.com

  4. iOwnYou - 2013.04.13. 18:49

    “A látogatói összetételt jól jellemzi, hogy a többségnek iPhone-ja van”. Remélem tisztában van vele a kedves cikkíró, hogy ez csak annyit jelent, sok ember vásárolt részletre a T-Mobilnál. Imádom amikor egyesek státusszimbólumként kezelik az iPhone-t, pedig csak egy termék, amit legtöbben hűséggel, részletre vásárolnak, teljesen átlagos, vagy éppen csóró emberek.

  5. J - 2013.04.13. 20:26

    Pesten egy ekkora uorakozohelyen szerinted mennyi annak az iphone tulajnak a csoro valtozata? Ne viccelj mar…allitom 10bol 8 kpre vette/vettek neki anyuek/apuek…amugy meg ezen miert kell meglepodni? Pest vilagszinvonalva toppon van a maffia bulifonok inasoktol. Minek tegyenek ellene? Te bajod. Amugy meg a lejobb amit erre tehetsz. Nem viszel magaddal telefont…amugy is nem fogsz telefonalni, reszegen csak elejted, osszetorod…van ertelme…de ezt hiaba mondod ennek a mai fiatal csurhenek akik buliba is lesik a facebookot amihez kell a telefon meg legyen mar ott mert miert ne. Akinek ellopjak megerdemli. A penz maskerdes…neccesebb…abbol meg mondjuk ne legyen nalad tobb tizezer…

  6. oldanni - 2013.04.13. 21:15

    Omg J, ezt komolyan mondtad? 1: a telefonod, legyen barmilyen is, azert vetted hogy nalad legyen. Nem azert hogy otthon kelljen hagynod! Ha talalkozni akarsz valakivel es el akarod erni mert nem talalod igen faszan fogod erezni magad, hogy otthon hagytad a keszuleket.

    2: egy olyan helyen ahol 1500 egy vodka narancs eleg nehez lehet nem tobb 10ezerrel elindulni. Bar nem jarom ilyen helyekre. De viszonyitaskepp ha valahol 150 lenne a sor (ilyen hely kb nincs) akkor is siman elinnek 1500-2000 forintot

  7. chris - 2013.04.13. 21:21

    J: reszben igazad van, de az is eleg szar ha csak a papirjaimat ujra kell csinaltatni. amugy meg amit hallottam errol a helyrol egybecseng azzal hogy ideszoktak a tolvajok, de ez akkor sem jogosit fel senkit sem erre. a vezetoseg meg inkompetens, ezek utan nem vallaljak be hogy valami helyet biztositanak a tarolasra.. nocomment.

  8. Bp - 2013.04.13. 22:49

    Nekem az iPhone mellé van egy 5000 Ft-s dominós téglafonom, buliba azt viszem, át lehet irányítani a hívást , ismerős meg család tudja a számát ha nem veszem fel a szifont azt hívják. Internet nélkül szerintem ki lehet bírni egy estét , cserébe nem lopják el, részegen nem töröm el. Ilyen egyszerű.

  9. juha - 2013.04.13. 22:49

    igen, komolyan gondoltam. és miért? azért, mert tudni kellene milyen a világ. igen, azért vettem a telefonom, hogy mindig nálam legyen, de ha az esélye annak, hogy ellopják tőlem merően eltér a nullától, akkor inkább otthon hagyom, főleg, ha nincs is rá nagyon szükségem. lehet vidéki szórakozóhelyeken nyugodtan lehet vinni magaddal, ilyen kisebb helyekre én is viszem, de Pesten hót ziher, hogy nem vinném magammal…és miért? Mert Pestről beszélünk…azért. Egyébként eszembe jutott még egy alternatíva. Veszel 2-3 ezerért egy ezeréves kütyüt, bulikor belerakod a SIM-et aztán hadd szóljon. Ha azt ellopják akkor lopják nyugodtan…nem abból fognak meggazdagodni.

  10. juha - 2013.04.13. 22:54

    Abban egyetértek, hogyha elkóborolsz valakitől és nem találod meg talán fel lehet hívni, de valósziínű nagy hangzavarba semmit se fogsz hallani. Nem ismerem egyébként az embereket, de hidd el, hogy több telefonról készül “partyfotó”, meg wc-be szarosseggű és éppen hányó hátterbeli szereplőkkel való fénykép, mint ahány telefonról éppen hasznos dolog történik.

    És még egy ok egy olcsó, külsőre ráadásul ütött kopott lopásbiztos telefon iránt, hogy valami tényleg legyen azért az embernél, ha baj van, taxit kell hívni vagy valami hasonló.

  11. Laller - 2013.04.13. 23:45

    Pl.Én mindig a vonalas telomat viszem buliba!:-)Na azt lopjàk el a genyàk!A vezetéknél fogva vissza ràntom és egy olyat lecsavarok neki hogy a taknya menetet csavar anyakàn:-)

  12. r37 - 2013.04.14. 02:45

    vagy ne vegyél burzsuj iphonet főleg ha nem tudsz figyelni a saját táskádra és ne járj olyan helyre ahol egy vodkanarancs 1500 :D pfejj

  13. Zack - 2013.04.14. 03:31

    Find my iphone, és hely helymeghatározás letiltása jelszóval és ezt megfejelni a fiokok letiltásával is. És persze a jelkódzár és szevasz!

  14. Béci - 2013.04.14. 05:47

    Szia Laller na az a gazda igazán ha vonalas telefont viszel. Király

  15. Bandita - 2013.04.14. 08:29

    Nekem buliba van egy nokia c5-03 face azonnis van és ha összetörik vagy ellopják nem gond nem az iphone bánja az pihizik otthon.Egyébként ha részletre veszi valaki vagy nem csoró iphone tulajt nem láttam:-)

  16. Tamás - 2013.04.14. 08:46

    Sziasztok! Az egyik kommentelő azt írja, hogy “Egy olyan szórakozóhelyen, ahol egy pohár vodkanarancs majdnem 1500 forint, ott azért kellene pénznek lennie arra, hogy kiszűrjék bármilyen módon ezeket a férgeket”, ami valóban jó lenne, de szinte lehetetlen “kiszürni ezeket a férgeket”! Megközelítőleg 2,5 évtizede a biztonsággal foglalkozom, illetve ebből élek, tehát van tapasztalatom ilyen ügyekben! Sajnos ha a vendég csak bedobja a zsebébe a telefonját-tárcáját, (és ezt más is látja) akkor bizony nagyobb az esélye arra, hogy ellopják a talefonját! Fontos, hogy nem mindíg a bűnözői elemek lopnak, hanem néha az akivel (barátként) beszélgetünk! Annyiban van igaza a kommentelőnek, hogy lehet azért tenni, hogy elkapják az elkővetőket……pl bekamerázás-csapda állítás, stb! Biztos vagyok benne, hogy az ottani üzemeltetők is azon vannak hogy elkapják az elkővetöket, hiszen ha a probléma nem oldódik meg, akkor komoly hitelrontást szenvednek, ami üzletvesztéssel jár! Egy biztos! Sajnos lépni a hasonló ügyekben csak akkor lehet ha a baj már meg van,! Ilyenre konkrét és fóleg folyamatos prevenciót kidolgozni nem lehet! Ismét beigazolódni látszik, hogy vigyázni kell az értékeinke, mert nincs az a portás csapat aki a sok jól és divatosan öltözött vendég közül ki tudná szürni azokat, akik lopni és nem szórakozni járnak a szórakozó helyekre! Üdv! Tamás

  17. Ptomcat - 2013.04.14. 09:54

    Egyszerű a megoldás, ahol lopnak oda ne menj. A tulaj majd elgondolkozhat hogy hol rontotta el.

  18. ombie - 2013.04.14. 17:48

    Zsilettpengés egérfogót a táskába. És hopp, máris egy ujjal kevesebb a tolvajnak!
    Csak vigyázz, nehogy te járj így részegen.

  19. MacFly - 2013.04.14. 21:56

    szintén 3000ft-os TéglaPhone
    +iPod Touch 5G

  20. Andrewyx - 2013.04.15. 06:38

    Ha a ruhatàrból is eltűnik…talàn az alkalmazottak között kène szètnèzni….nem- e köztük van…
    Biztonsàgi öröket màr ültettek le a környèken nagyèrtèkű lopàs miatt…

  21. chris - 2013.04.15. 08:30

    hat igen sokszor alkalom szuli a tolvajt, picsareszegen nagyon el tudnak tompulni az ember erzekszervei. es amilyen technikaval a tolvajok dolgoznak.. villingeren csak dekedutkozik veletlen es mar nincs is meg az ami a zsebedben volt… mondjuk en a videk nem videk ellentetet nem hoznam ki maradjunk annyiban hogy ott nem kell ennyire kifinomultnak lenni eleg ha az ember ele all par emberke (adott esetben nem szolibarna) es azt mondja hogy add oda. csak ebbol nincs hir mert az nem az otkert ahova sorba kell allni vagy protkoval lehet bejutni (legalabbis tavaly nyaron majdnem igy mentem el).

  22. poti - 2013.04.16. 01:26

    Sziasztok; ezt az egyik londoni clubban (fabric) igy oldjak meg:
    – szemelyzeten egyenpolo bazil Nagy vigyazz a telodra felirattal
    – plakatok és posterek MINDENHOL hasonlo uzenettel
    – tavozaskor motozas, telefon ki-be kapcsoltatas. Ha nem Tudod visszakapcsolni illetve Vhogy igazolni azt h a telo a tied akkor bajban leszel
    Ez sem 100 % os, de a semminel tobb

  23. ÖTKERT - 2013.04.16. 11:02

    SAJTÓKÖZLEMÉNY:
    Az Ötkert a BRFK támogatásával előzi meg az iPhone lopásokat

    Az elmúlt hónapokban számtalan fórumon terjedtek a hírek, hogy a legkedveltebb budapesti szórakozóhelyeken megszaporodott az iPhone és az értékesebb okostelefonok eltűnésének száma. Az Ötkert már eddig is fokozott figyelemmel és biztonsági beengedéssel reagált a belvárosban egyre terjedő “techtolvaj” jelenségre, ezért a ruhatárban elhelyezett kabátokért felelősséget vállalt és garantált. Az eredmény a ruhatárban elhelyezett értékeket tekintve az elmúlt 3 évet tekintve 100%-os. Ennek következtében két dologra jutott a vezetőség: a személyzet és a ruhatár teljes biztonságot jelent a vendégeknek, a beengedés szigorított, tehát a vendégek között kell megtalálni azokat, akik első és második ránézésre sem gyanúsíthatóak lopással. Ezen a nyomvonalon haladva az Ötkert vezetősége hetek óta együttműködik a BRFK megfelelő osztályaival, valamint egy erre specializálódott biztonsági céggel, melynek kézzelfogható eredménye az elmúlt 2 hét eseményei kapcsán: egy 3 fős csapat és egy a belvárosban régóta működő zsebtolvaj csapat lefülelése. Sajnos munkánkat nehezíti, hogy a sztereotípiákkal ellentétben az elkövetők ezekben az esetekben csinos , jól öltözött fiatalok, ráadásul túlnyomóan lányok.

    A sikeres fellépés mind a BRFK, mind az Ötkert és megbízott biztonsági szolgálata számára egyet jelent: a jövőben is hatékony összefogással és szigorú biztonsági intézkedésekkel lépünk fel a zsebtolvajok és telefontolvajok ellen, mert elsődleges célunk a vendégeink jóérzése és biztonsága, melyért a hagyományos eszközökön túl a rendőrségi támogatást is maximálisan igénybe vesszük most és a jövőben egyaránt. Mindezek mellett kérjük Vendégeinket, hogy szórakozás közben fokozottan figyeljenek az értéktárgyaikra és ne feledjék, a látszat gyakran csal. Az elkövetők a legutóbbi tettenérés kapcsán huszonéves fiatal lányokat jelentettek. Kérünk mindenkit, hogy ezen információk alapján vigyázzon értékeikre szórakozás közben.

  24. J - 2013.04.16. 17:43

    Ott fasza akkor londonba :D total reszegn nem tudod mi a pin kod :D

  25. LATOR - 2013.04.17. 21:54

    Mért? az Iphont nem lehet bemérni. Hiszen ap is van hozzá. Csak szinkronizálni kell a géppel. Egyébként meg felelőtlenek. Megnézném hogy lopja kis valaki a jobb első farmerzsebből a Note 2-őt :D

  26. witetap - 2013.11.13. 17:42

    Elvileg ez a Touch iD majd megoldja a problémát. De legalábbis eléggé megnehezíti. Oder?

  27. C.M. - 2013.11.30. 16:45

    Aki hülye az meg is érdemli. Miért hülye? Mert nem figyel semmire, és elhiszi hogy az Ötkertnek semmi köze a dologhoz. Ezért hülye.
    “De C.M. nem olyan egyszerű figyelni ezekre a dolgokra bla-bla-bla…” De. Hülye vagy.

  28. csavar - 2013.11.30. 20:00

    Érdekes,régóta szórakozom már az éjszakában,több olyan estém is van amire nem vagyok büszke(majd lehet mesélni az unokáknak hogy hát igen,a nagypapa is volt fiatal és hülye),de még sosem tudtam annyira leinni magamat hogy elhagyjam/ellopják a telefonomat. Hülyéktől nem nehéz lopni…
    A másik oldalon meg, telefonomon kód van,touch id beállítva, icloud on,find my iphone on, és az ios7 óta ha újra akarják húzni a telefont,kötelező kijelentkezni az apple id-ből-ami megint csak egy 15karakteres,kis-nagybetűs+szám kombináció. Úgyhogy,sok sikert ahhoz hogy eladják. Biztosítás meg úgyis van rajta..

  29. tottypatty1986 - 2014.04.14. 21:37

    Egyszer már hagytam el Motorola V550-emet egy Budapest Parádén, vagy azért mert toitoi wcben kicsúszott a zsebemből, vagy azért mert kilopták, sajna nem tudom, de azt megtanultam, ha olyan helyre megyek, ahol esetleg iszom is, akkor a jó (a fő) telóm nem viszem…SIM-et átteszem egy gagyibb telóba, amit nem sajnálok és kész…Legjobb barátnőm most megy kórházba és nem az iPhone-ját viszi, hanem egy lerobbant telót…és jól teszi… :)

Szólj hozzá Te is!