Újabb változás az App Store áruházban

KeleMan 2013.04.05. 12:10 Apple, iTunes 0 db 903

Az Apple ismét egy kicsiny, de végső soron jelentős változást épített az iOS App Store áruzába. Mostantól az alkalmazás ikonja mellett egy dobozban is feltüntetik a korosztály besorolást. Természetesen ez eddig is jelen volt az áruházban, de csak az alkalmazás tájékoztató részében utaltak erre, amihez lentebb kellett lapozni.

A mostani megoldás sokkal szembetűnőbb, hiszen egyből a fejlesztő neve alatt és a csillagos értékelések felett található. Mondhatni odavonzza a szemet. A változás oka egyelőre ismeretlen, de szinte biztos, hogy az Apple ezzel is a későbbi pereket kívánja majd elkerülni, amikor pl. az amerikai kicsi Suzy édesanyja jelentené fel az Apple-t, mert a kislánya rosszat álmodott valamely alkalmazás miatt.

Meg persze ott vannak a “pornográf tartalmak”, amelyek véletlenül néha-néha felbukkantak egyes alkalmazásokban. A fenti változás persze nem jelenti azt, hogy az Apple mostantól engedélyezné a cicis néniket. Azt már nem. A korosztály besoroló rendszer az Apple-nél egyébként 4 különböző elemre épül. Van 4+, 9+, 12+ és 17+ osztályzat, mely javaslatot tesz, mely korosztály számára ajánlott használni az alkalmazást. Lássuk ezeket sorjában.

4+ – Ezen alkalmazások nem tartalmaznak kifogásolható anyagokat.

9+ – Az alkalmazások ebben a kategóriában már tartalmazhatnak enyhe, ritkán előforduló rajzfilmszerű, fantázia alapú, vagy akár reális erőszakot, szuggesztív vagy horror témájú tartalmat, melyek nem alkalmasak a 9 év alatti gyermekeknek.

12+ – Az alkalmazások ebben a kategóriában már tartalmaznak rajzfilmszerű, fantázia alapú, vagy akár reális erőszakot, szuggesztív vagy horror témájú tartalmat, szimulált szerencsejátékot, melyek nem alkalmasak a 12 év alatti gyermekeknek.

17+ – Ezen kategóriában lévő alkalmazásokat, csak a 17 éves korukat betöltött felhasználók tölthetik le, mivel gyakori és intenzív, erőszakos nyelvezetet, rajzfilmszerű, fantázia alapú vagy akár reális erőszakot ábrázolhatnak. Ezen alkalmazásokban továbbá gyakori a horror és egyéb szuggesztív témák megjelenése, ahogy a szexuális tartalom, a meztelenség, az alkohol, a dohány és a gyógyszerek is felbukkanhatnak, melyek nem alkalmasak a 17 év alatti gyermekeknek.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

Szólj hozzá Te is!