Vegyesen fogadták a jOBS filmet a kritikusok

Slemi 2013.02.03. 11:47 Apple, Steve Jobs 8 hozzászólás 1 385

Ashton Kutcher ijesztőnek nevezte a szerepet, és látszólag nagyon jól felkészült Jobs karakterének megformálására. Ennek ellenére úgy tűnik, hogy a közönség és a kritikusok vegyes véleménnyel vannak az elkészült alkotásról.

A TNW dolgozójának Matthew Panzarino-nak tetszett a film, szórakoztatónak, ám pontatlannak találta:

“Mindent összevetve a jOBS megállja a helyét. A főszereplők szerethetőek, és látszik rajtuk, hogy komoly erőfeszítést tesznek annak érdekében, hogy azonosuljanak a karaktereikkel. A film nagyrészt jónak hat, kivéve azokat a jeleneteket, amelyek valószínűleg a pénzügyi behatároltság miatt alakultak így. Annak ellenére, hogy néhány részlet kapcsán igencsak elnéző a rendező, ez nem változtatja meg azt az érzésemet, hogy a film összességében megfelelőre sikeredett.

Ebből a filmből azonban nem lesz biblikus Steve Jobs életrajzi film. Őszintén szólva, Jobs annyira összetett egyén volt, amilyenből nem nagyon látni többet. De a film sikeresen mutatja be életének egy részletét. Ne várjuk el a filmtől, hogy teljesen élethű lesz, és minden dialógusa hamisítatlan Jobs-i beszélgetés lesz. Ennek ellenére szerethető mű.”

Casey Newton a CNET-től nincs jó véleménnyel az elkészült filmről:

“A legnagyobb csalódás az volt számomra, mennyire sekélyes lett a film. Pályafutása elején Jobs munkatársai szinte küzdöttek vele, az emberrel, aki gyakran büdös volt, sírt, és folyton mindenkivel kiabált, a határidőket nem tartotta be, és rendszerint túlköltekezett. Természetesen mindezek azon termékek érdekében történtek, amelyeket azóta naponta használunk, és rendkívül meg is becsülünk. Maximalizmusa inspirálta is a többi embert arra, hogy életük legjobbját nyújtsák, talán még ennél is jobbat, olyan teljesítményt hozott ki belőlük, amiket soha nem gondoltak volna. Jobs élete eme dráma köré épült, azonban a filmben ez még nyomokban sem látható.”

Az USA Today furcsaságokat is közzétett a forgatás kapcsán:

“Kutcher gyümölcsdiétára állt át, hogy hitelesebben játszhassa az Apple alapító szerepét a jOBS című filmben, amelyet először vetítettek a Sundance filmfesztivál keretében. Ez a diéta, melyet a film szerint Jobs is követett, nem végződött túl jól, hiszen hasnyálmirigy problémák miatt az amerikai színész kórházba került.

Mindenekelőtt, a gyümölcsdiéta elég súlyos problémákhoz vezethet-mondta Kutcher a film vetítése után. Két nappal a film forgatásának megkezdése előtt kerültem kórházba. Nehezen bírtam ki a fájdalmakat. A hasnyálmirigyem háztartása teljesen felborult.-tette hozzá a színész. Nagyon ijesztő volt, figyelembe véve azt, hogy Jobs hasnyálmirigyrák áldozata lett.”

A továbbiakban még több kritikát olvashattok:

The Hollywood Reporter: A film egy kétórás reklámnak tűnik, amely az Apple fejlődésének első 20 évét mutatja be. Joshua Michael életrajzi filme egy meglehetősen szórakoztató alkotás a 20. század egyik legnagyobb újítójáról, még akkor is, ha a film felfogása igen csak közel áll az óriásvállalat percepciójához.

Cinema Blend: Azután, hogy az ember tíz napon keresztül filmeket néz a Sundance filmfesztiválon, melyek teljes mértékben elutasítják a tradicionális Hollywoodi formulát, nehéz értékelni azt a munkát, amelyet Joshua Michael Stern rendező hajtott végre a jOBS kapcsán. A mozi Steve Jobsa, aki folyton lehordja embereit, hogy valami újat és jobbat találjanak ki, minden bizonnyal utálta volna a filmben jelenlevő rengeteg tompa részt, és szürke megoldást. Az Apple arra sarkallta az embereket, hogy gondolkodjanak másképp. A film mindent csinál, csak ezt nem.

IndieWire: A filmnek meg kell szenvednie azzal, hogy mindenki a ’’The Social Network’’-al hasonlítja össze. Hiszen ez is egy újabb biográfia egy olyan nagy hatású újítóról, aki minden értelemben kimagaslik a közegéből. David Fincher alkotása sok mindent átvett abból az esszenciából, ami a Facebook alapítóját, és stábját jellemezte, briliáns és győztes gondolkodás, abban a közegben, ahol végtelen verseny folyik, nagy elmék között. A jOBS ugyanezt próbálja, azonban túl sekélyes, és nem ás bele elég mélyen a dolgokba. ’’Mindent egy lapra kell feltennünk’’  Ezt mondja csapatának Jobs a film kezdetén. A film megfogadhatta volna ezt a tanácsot; a legfőbb probléma a jOBS-szal az, hogy túlságosan a biztonságra törekszik.

The Verge: Ahogy várható volt, néhány karaktert és történeti szálat eléggé szabadon értelmez a rendező az Apple sztori kapcsán. Az érzelmi szál Steve Jobs kapcsán azonban rendkívül meggyőző. A film nem akarja megváltan a világot, sőt szellemi bölcsességeket sem kíván alkotni. A jOBS egy egyszerű történettel rendelkező film, egy különleges gondolkodóról és könyörtelen üzletemberről, akinek a hatása jelentős, és az egész világon érezhető. Ez egy jó film, azonban kimondottan a biztonságra épít. Ismerős sztori, amely sajnos nem is kívánja átlépni saját maga korlátait.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Bence vagyok, 20 éves egyetemista. Nagy Apple-rajongó.

8 hozzászólás

  1. Blabla - 2013.02.03. 14:03

    Hát nem lett átütö a film a vélemények alapján :( de ettöl függetlenül meg fogom nézni :) esetleg nem tudni mikor lesz szinkronosan ? emlékszem egszer volt szo egy másik készülö jobs filmröl is az mikor lesz kész ?

  2. Regi - 2013.02.03. 14:25

    A Social Networknél nem lehet rosszabb szerintem… De ki tudja…

  3. Norbert - 2013.02.03. 16:19

    Esetleg feliratos verzió van már?

  4. taliban88 - 2013.02.03. 17:58

    most néztem nagyon rossz képpel,angol hangal,francia felirattal,,,,,,rettenetesen unalmas,,és nagyon marketing szagú is lett,kcsiti elrugaszkodott a film :( :( (magyar vetitésre legalább már nem kell menni)

  5. Pici Tatu - 2013.02.04. 09:51

    Ízléstelennek tartom, hogy állandóan felemlegetik, hogy Jobs büdös volt. Ha így is volt, akkor a májbajának tudható be, nem a mosdatlanságnak, mert ez egy tipikus tünete a máj megbetegedésének, Erről ő nem tehetett, ergo felemlegetni olyan, mintha Hawking -nál örökké a tolókocsiját mantráznák.

  6. Kamill - 2013.02.04. 14:00

    Jobs azért volt büdös, mert nem fürdött, mivel úgy gondolta, hogy az étkezési szokása nem teszi ezt szükségessé.

  7. taliban88 - 2013.02.04. 21:51

    ezért volt büdös :És fény derül Jobs legendás büdösségének titkára is (amit egyébként a hetvenes évekről szóló oldalakon szinte minden megszólaló megemlít): Jobsnak meggyőződése volt, hogy az ember a húsevéstől lesz büdös, ezért vegaként neki nincs szüksége se dezodorra, se rendszeres fürdésre. Ennek tetejébe az Apple első éveiben mindenhová mezítláb mászkált, és a stresszt rendszeresen azzal vezette le, hogy a lábait a vécében áztatta. Nem csoda, hogy a Commodore vezérei hanyatt-homlok menekültek a tárgyalásró

  8. akira - 2013.05.11. 06:40

    Jobs egy olyan lazado hippi volt, aki nem csupan szelmalomharcot folytatott a konvenciok ellen, hanem meg is nyerte maganak es cegenek a haborut.

    Budos pegig akkor volt, amikor meg hire-hamva sem volt a majbetegsegenek. Addigra mar nem is volt hippi, es nem is volt lazado, csupan egy zsenialis ujito es zsenialis vezeto. Persze ehhez az kellett, hogy a ver szerinti szulei elhagyjak, a neveloszulei nagy szeretetben neveljek, es nem utolso sorban kellett hozza az, hogy az otvenes evekben szulessen Californiaban.

    Mashol es mas korban nem biztos, hogy Neumann Janos lett volna belole…

Szólj hozzá Te is!