A nagy titok: hogyan nem derült ki semmi a Safariról?

Slemi 2013.01.07. 21:40 Apple, Mac 1 db 1 125

Hogyan fejlesztesz és tesztelsz egy böngészőt, ha senki a világon – természetesen a maroknyi fejlesztő csapaton kívül – nem tudhat a létezéséről? Nagyon óvatosan. Legalábbis a Safarin dolgozó mérnök Don Melton szerint, aki az apróbb részletekbe is beavatja azokat az érdeklődőket, akik kíváncsiak egy böngésző készítésére. Ezeket az információkat, a donmelton.com-on olvashatják a felhasználók.

Minden, kezdve a csapat összeállításától a böngésző teszteléséig teljes titoktartásban történt. Az úttörő jelentőségű Safarin dolgozó emberek azt sem tudták, hogy milyen feladatra interjúztatják őket, vagy, hogy mi lesz a pontos munkakörük, és amikor a fedélzetre kerültek titoktartási fogadalmat kellett tenniük.  Mialatt a személyzet úgy tett, mintha járkáló titokládák lennének, a nagyobb kihívást a Safari weben történő tesztelése jelentette.

Nevezetesen azok a szálak és alkalmazások okozták a problémát, amelyek megmondják a szervernek, hogy a felhasználó milyen böngészőt használ épp, valamint azt, hogy honnan történt helyileg a lap elérése. Tehát ahhoz, hogy ezeket az információkat titokban tartsák a tesztelési fázis alatt, az egész személyzetnek el kellett rejtenie az adatait miközben az Apple főhadiszállásáról interneteztek.

Ahhoz, hogy biztosak legyenek abban, hogy az elindítás után ez a funkció működni fog és nem rejti el az adatokat, a stáb beállított egy automatikusan aktiválódó szálat, amely az indítás pillanatában 2003 január 7-én automatikusan bekapcsolt, mindössze pár nappal azelőtt, hogy Steve Jobs először mutatta be a nagyközönségnek a Safarit a Macworld Expo-n. Ha a téma jobban érdekel, látogass el Don Melton honlapjára, a donmelton.com-ra!

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Bence vagyok, 20 éves egyetemista. Nagy Apple-rajongó.

Hozzászólások száma: 1 db

  1. chris - 2013.01.08. 19:23

    ebben azert en nem latok tul nagy rocket science-t… ehhez kepest mostmar arra sem figyelnek (ezt mindenki dontse el maga) direkt(?) hogy a safari agent-id mostmar uj termeket arul el, pl az i5s es uj ipad letezeset ezzel tamasztjak ala.

Szólj hozzá Te is!