iMac-ek dolgoznak a most átadott Médialaborban

Helme 2012.12.22. 23:12 Apple, Mac 2 hozzászólás 633

Új Médiakultúra Kreatív Műhely néven a legkorszerűbb szoftverekkel és csúcsminőségű számítógépekkel felszerelt médialabort adott át a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) kedden Pécsen. A PTE Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszékén létrehozott labor a jövő médiaszakembereinek gyakorlati képzését támogatja a legmodernebb informatikai eszközökkel. A kreatív médialabor technikai felszerelésének 15 millió forintos költségeit a hatóság vállalta.

Szalai Annamária, az NMHH elnöke az ünnepélyes átadót megelőző beszédében elmondta: a fejlesztésnek köszönhetően a hallgatók keddtől a PTE-n is ugyanolyan gépekkel és programokkal dolgozhatnak, mint amilyeneket a legnevesebb külföldi egyetem diákjai és a legprofibb filmstúdiók használnak, vagy amilyenekkel a vezető világlapok szerkesztőségei és a legjobb kreatív cégek dolgoznak.

“Ez a kreatív médiaműhely egy újabb ajtót nyit, és szabad bejárást biztosít az állandó inspirációt nyújtó, szédítő sebességgel fejlődő digitális világunkba. Abba a világba, ami a tehetségről, az alkotásról, a kísérletezésről és értékteremtésről, az ismeretterjesztésről és a képességek kibontakoztatásáról, azaz az új médiakultúráról szól – hangoztatta Szalai Annamária.

Bódis József, a PTE rektora azt mondta, a műhely létrehozásával a pécsi egyetemen a magas szintű képzési színvonal immár magas szintű technikával párosulhat ezen a tudományterületen is. Hozzátette: a labornak gyorsan és könnyen tudott helyet biztosítani az egyetem a kommunikáció- és médiatudományi tanszékének a Zsolnay Kulturális Negyed területén működő épületében. Az ünnepélyes átadón Páva Zsolt, Pécs fideszes polgármestere arról szólt, hogy a Zsolnay Kulturális Negyed tervezésekor éppen az ehhez hasonló, a kulturális tevékenységeket színesítő egységekben látták a létesítmény létjogosultságát.

Az NMHH és a PTE partnerségi programjának keretében megvalósuló Új Médiakultúra Kreatív Műhely célja, hogy a hallgatók gyakorlati képzésük alatt a legmodernebb technikai eszközöket vehessék igénybe tapasztalataik bővítéséhez. A műhely csúcstechnológiával felszerelt kreatív médialabor, amely filmkészítők, audiovizuális-multimédiás szerkesztők, a médiainformatika, az online tartalomszerkesztés, a webdesign és a nyomdai előkészítés területén járatos szakemberek (újságírók, szerkesztők, technikusok) gyakorlati képzését támogathatja hatékonyan.

A műhelyben a hallgatók a nyomtatásban és online platformon megjelenő kiadványok, valamint az audiovizuális és interaktív anyagok elkészítését lehetővé tevő alkalmazások segítségével képessé válnak a legkomplexebb feladatok elvégzésére is. A laborban hat darab Apple iMac 27” -es csúcskategóriás számítógép működik, amelyeket az NMHH a cég legkorszerűbb kreatív szettjének valamennyi programját tartalmazó szoftvercsomagjával szerelt fel.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Jelenleg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) hallgatója. Újságíró, grafomán, marketing és médiahacker.

2 hozzászólás

  1. blabla - 2012.12.23. 10:37

    nekem is adhatnának eggyet :D

  2. Tamaci - 2012.12.23. 19:56

    Nem is értem, ha világszínvonalú technikát akartak, hogy-hogy nem winf… gépek vannak ott?:-DD

Szólj hozzá Te is!