iLámpafény – a Harcsa Veronika Quartet estje iPhone-on

Helme 2012.12.19. 21:28 Apple, Programok 2 hozzászólás 682

Költészet költözik az iPhone-okra! A Harcsa Veronika Quartet versfeldolgozásai, kézzel rajzolt kalligráfiák, valamint Kulka János narrációja alkotják az iPhone-ra és iPod-ra letölthető Lámpafény alkalmazást, amely – a zenekar karácsonyi ajándékaként – december 21-től ingyenesen elérhető. Az időpont nem véletlen, aznap este tartja évzáró koncertjét a zenekar az A38 hajón.

Tavaly májusban jelent meg a Harcsa Veronika Quartet negyedik, Lámpafény című lemeze, amelyen XX. századi magyar költők verseit dolgozták föl. Ennek a lemeznek a teljes hanganyaga meghallgatható az alkalmazásban, miközben a versek szövegét böngészhetjük, és a kalligráfiákban gyönyörködhetünk. A versfeldolgozásokból szerkesztett Lámpafény estet a Művészetek Palotájában, a Bárka Színházban, az Urániában és a Nemzeti Színházban is bemutatta már a zenekar. Ennek az estnek a teljes anyagát tartalmazza az alkalmazás.

Narr Vanessa Lenka grafikusművész a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) diplomamunkájához készítette el a Lámpafény alkalmazás első verzióját, később ezt fejlesztette tovább egy, a Lámpafény est teljes anyagát bemutató szövegkönyvvé.

Az alkalmazást lapozgatva a versdalokat halljuk, miközben megjelennek a versek szövegei és Narr Vanessa kézzel rajzolt kalligráfiái. A versdalok közt a költőkhöz kapcsolódó prózai szövegeket hallunk Kulka János előadásában, éppen úgy, mint a zenekar Lámpafény estjein.

A projekt a 20. századi magyar kultúra kiemelkedő alakjait hozza közelebb a 21. század technikájának segítségével. A jelenleg Düsseldorfban lakó grafikusművész és a Brüsszelben élő énekesnő ugyanis az ősz folyamán interneten küldözgette egymásnak az alkalmazás legfrissebb változatait, hogy a decemberi budapesti bemutatóra minden elkészüljön.

 Szerettem volna másokkal is megosztani a Lámpafény koncerten szerzett nagyszerű élményt. Visszahozni a fontos pillanatokat és elmélyedni a szövegekben, illetve a zenében. Mindezt mai eszközökkel, interaktívan – nyilatkozta Narr Vanessa Lenka grafikus.

Az app-ba bekerült egy bonus track, a Lámpafény lemezen nem szereplő, ám a koncertek fontos pillanatát képező dal, Jackie Orszáczky Tiszta szívvel feldolgozása. Az alkalmazás ingyenesen elérhető, ez a Harcsa Veronika Quartet karácsonyi ajándéka a rajongóknak. Az alkalmazás december 21-étől letölthető az AppStore-ból.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Jelenleg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) hallgatója. Újságíró, grafomán, marketing és médiahacker.

2 hozzászólás

  1. Zoli - 2012.12.23. 19:54

    Nincs fent. Megint kamu hír!

Szólj hozzá Te is!