Év végén kétségtelenül bedurvulnak az iMac gépek

KeleMan 2012.10.24. 18:12 Apple, Mac 18 hozzászólás 2 390

A tegnapi napon az Apple bemutatta az év végén érkező új iMac számítógépeit. A közönség ovációban tört ki, volt aki elalélt a gyönyörtől, volt aki szerelmes is lett és valljuk be, sokan közülünk is csak ámultak az Apple legújabb dizájnja láttán. A számítógép mindössze 5mm vékony a széleinél, ami valóban lenyűgöző, de gyorsan tegyük hozzá, hogy csupán egy optikai csalódásról van szó, meg persze a rendkívül ügyes marketingképekről.

Az iMac gépek 1998-as megjelenése óta ez a 8. dizájnbeli változás, mely valóban ráfért már a sorozatra, hiszen lényegében 2004 óta alig módosult a kialakítás. Az új modellekből most is 21,5″-es valamint 27″-es modelleket vásárolhatunk majd meg. A készülék 80%-al lett vékonyabb (a széleken), valamint új összeszerelési technológiára is szükség volt, mely a “Friction stir welding” nevet kapta. Ezen kívül fontos megjegyezni, hogy a kijelzőt közvetlenül az üvegbe építették, melynek hála olyan érzésünk lesz, mintha a pixelek valóban az üvegfelületen jelennének meg. Az Apple ugyanis elhagyta a 2mm vastag légréteget, ezáltal talán megszűnik végre a kijelzők belső porosodása is. Természetesen az új dizájn eljövetelével az Apple kinyírta a CD-DVD lemezmeghajtót, melyet külön kínál azoknak, akik ragaszkodnak a régi dolgokhoz.

A 21,5″-es változatot várhatóan már novemberben az asztalunkon üdvözölhetjük, melyből az Apple két változatot készített. A kisebbik modell 1.299$-os kezdőáron egy 2,7 GHz-es négymagos Intel Core i5 processzort, 1TB HDD-t, 8GB memóriát és egy NVIDIA GeForce GT 640M grafikus kártyát kapott, mely beépített 512MB-al rendelkezik. Az egyel nagyobb változatot 1.499$-os áron kaphatjuk meg, mely ugyanezekkel a paraméterekkel érkezik, csupán a processzor ami egy picit jobb, 2,9 GHz-en ketyeg valamint a grafikus kártya egyel nagyobb, 650-es széria.

A 27″-es modellt decembertől szállítja majd az Apple, itt a kezdőár 1.799$, ami egy 2,9 GHz-es szintén négymagos Intel Core i5 processzort, 8GB memóriát és 1TB-os háttértárat tartalmaz, valamint egy NVIDIA GeForce GT 660M grafikus kártyát, szintén 512MB memóriával. A high-end modellben a processzor 3,2 Ghz-es, ezt 1.999$-ért vásárolhatjuk meg, itt a videókártya szintén egy fokkal jobb, az NVIDIA GeForce GT 675MX valamint már 1GB memóriát vonultat fel.

A legérdekesebb újítás egyértelműen az úgynevezett Fusion Drive, mely tulajdonképpen az SSD és a HDD meghajtók ötvözete. A legkisebb modell kivételével bármelyik modellbe kérhető ezen opció melynek segítségével a rendszer a gyorsabb SSD meghajtón tárolódik, a további fájljaink pedig a HDD-n.

Phil Schiller a tegnapi bemutatón elmondta, hogy a Fusion Drive egyszerűen csak működik, a felhasználónak nem kell figyelnie, hogy mit helyez az SSD meghajtóra, mivel egy algoritumus elvégzi helyettünk a feladatokat. Az új megoldás lényege, hogy amennyiben valaki például nem használja az Apple iMovie programját, de egy másik programot viszont igen, úgy a rendszer kicseréli a fájlok helyét, ezáltal a gyakrabban használt alkalmazások gyorsabban fognak majd működni. Természetesen az OS X rendszer és az előretelepített alkalmazások mind-mind az SSD-n lesznek megtalálhatóak először, már aki az új Fusion Drive megoldást kéri.

Természetesen a fenti modellek csak irányadóak abból a szempontból, hogy mire is számíthatunk, hiszen mindegyik gép esetében lehetőségünk van például a memória bővítésére, akár 16GB vagy 32GB memóriával is rendelhetjük a gépet, némely modelleknél a processzor órajelét is kérhetjük magasabb értékkel, vagy épp az SSD és HDD lemezeket is bővíthetjük.

További információk: Apple.hu – iMac

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

18 hozzászólás

  1. Qpack - 2012.10.24. 18:43

    Azért valljuk be, ez sem olyan orbitális újítás. Míg a fontos és nagy helyet igénylő cuccok középre kerültek, a kis helyet igénylők és az alaplap többi része oldalra.
    Kíváncsi lennék egy teljes oldalas képre is, ahol rendesen látszik a vastagsága, mert még az apple oldalán sincs rendes kép. Ott is úgy hat, mintha a egész lenne 5mm vékony. Meg hát az asztal végébe sem azt nézed, hogy most 15, vagy 20mm a Mac-ed.

  2. Sipos gábor - 2012.10.24. 18:44

    Elképesztő szinten jár már a technika…. Pár évvel ezelőtt még álmodni se mertünk erről…. És mit tartogat még számunkra….? Retina kijelzős touch screen iMac? Talán…..:)

  3. strucc007 - 2012.10.24. 19:21

    Egy retinás iMac nálam must have lett volna, de így megvagyok a rMBP-mal… Valahogy úgy érzem, az Apple kezd kifogyni az innovációkból, nem mutatnak semmi olyan egetverőt, ami után majd kullogni fog a konkurrencia egy darabig… Mire várnak? Nincsenek ötletek már?! Pl. újításként elkezdhetnének árulni 3D filmeket, hozzá retina 3D-síthetnék az összes kütyüt… ez csak egy példa, de ez is olyan lett volna, ami másnak nincs, legalábbis még.

  4. Blabla - 2012.10.24. 19:38

    Szerintem nem olyan OORJÁSI !!! a változás :( eőlről valamint hátulról is ugyanúgy néz ki mint az előző :( akkor lenne ez akkora dolog ha az egész 5mm lenne nem csak a szélei szerintem kicsit idétlen lett mert az ilyen ,,vékonysághoz ,, legalábbis ami látszik belle már nem passzol az a vaskos masszív talpa legalábbis mostmár annak látszik a képernyőhöz képest :( uhh nemtudom mit mondjak , de az hogy nincs benne cd meghajtó pofáncsapott , kéremszépen ez egy iMac már az is irritált hogy az új MacBook pro ( retina ) -ban sem volt :( mi ez már lassan az egyikben sem lesz :( ha valaki vékonyat akar ott a MacBook air de a MacBook pro szerintem eredetileg arra van hogy mindent tudjon még cd – is írni ! Nem és hangsúlyozom nem fogok mindenhová külön USB s cd meghajtót cipelni magammal sehova :( persze hogy vékony ha az ami a helyet foglalja nincs benne !

  5. kt - 2012.10.24. 20:02

    Steve-vel együtt meghalt az innováció… :(
    Kicsit gyorsabb, kicsit vékonyabb…stb
    Unalmas, az iphonon 4 éve ugyanazokat az ikonokat nyomkodom… Nem tudnak újat kitalálni…

  6. Gyuszkó - 2012.10.24. 20:40

    Nekem a siránkozókból van már elegem! “Nem is az egész 5mm, csak a széle. Nem lett retina a kijelző. Ugyanolyanok az ikonok. Dobhatom ki az iPad 3-at.” És még sorolhatnám… Úgy csináltok, mintha kötelező lenne Apple termékeket venni. Nem az!

  7. MacFly - 2012.10.24. 20:59

    A 3D reti a az iphone 6-tal jön :)

  8. MacFly - 2012.10.24. 21:00

    3D retina, bocs a hibáért

  9. MacFly - 2012.10.24. 21:15

    @blabla!
    sztem felesleges a cd olvasó író!
    ott a mac app store!
    úgy is ritkán használnád !
    Ha nem akkor nem itt a helyed hanem
    a Bill Gates imádók körében!

  10. strucc007 - 2012.10.24. 22:26

    @MacFly: Nah persze, majd 2020-ban, amikor már az összes gyártónak olyan lesz :D

  11. Wolfman - 2012.10.24. 23:50

    Azért jó ez!Nekem tetszik, így legalábbis képről. Bár szemből tényleg nem sokat változott.Azért ez a Fusion megoldás szerintem szép, pláne hozzá ez az algoritmus is. Bár tény, hogy kicsit én is hiányolom a meghajtót. De az is igaz, hogy ki fog az hallni szerintem.Ha lenne rá módom tuti befektetnék egy Fusionosba:)

  12. Idioty - 2012.10.25. 07:05

    Nem tudom milyen innovációról beszéltek, de a képernyő mérete miatt nem nagyon lehet más az alakja. Majd ha nem lesz képernyő, csak holografikus kijelző, akkor majd változik a dizájn. CD DVD nekem sem kell. Biztos vagyok benne, hogy nem sok ember hurcolássza a gépét csak, hogy másnál írjon lemezeket.

  13. kt - 2012.10.25. 08:52

    Nekem meg azokból van elegem, akik mások véleményét bírálják és nincs saját véleményük…

  14. Peti - 2012.10.25. 11:36

    Az Apple jóval de előbb jár mint bármi más megvan már a 3D retina na meg a lézeres bilentyüzet is telóra na de minek adják ki mikor így kevés újítással is több 10 akár 100 ezer darabot is eladnak belőle majd jövőre kidobják mikor a piac már igényli.

  15. snw - 2012.10.25. 15:35

    szerintem szép lett! nyilván csak faceliftelgetnek mert ebből olyan nagyon sokat már nem lehet kihozni.
    Most legalább tudom hogy van ember aki még használja és hiányolja a CD/DVD írót. Bár gondolom neki a floppy is alap.
    (Én az utóbb 2 évben nem használtam cd-t, helyett inkább egy ssd kellett volna a gépbe)

  16. Blabla - 2012.10.25. 19:40

    @MacFly !
    Elősször is nagyon kiváncsi vagyok honnan veszed/hallottad azt hogy a 3D retina az iPhone 6 tal jön ? Egy linket dobhatnál , nem ?
    A MacBook om at rendszeresen használom cd írásra vagy film nézésre egyrészről mert a munkám megkívánja ezért is vettem pro t a teljesítmény és a cd írás lehetősége miatt , és csak ez tart vissza attól hogy megvegyem az új retinássat :( és kérlek haggyál bill gates szel , ugyanmár rá sem bírok nézni azokra a windowszos ládákra a teljesítményről nem is beszélve ! Attól hogy ki mondtam a véleményemet még nem vagyok bill gates fan , csak ha PRO vagy asztali számitógépről van szó akkor még egy meghajtót bele dobhattak volna , leszarom milyen vékony ha vékony kell ott az AIR. ,, A tervezés nem arról szól hogy valami hogyan néz ki vagy mijennek tűnik , a tervezés lényege hogy hogyan működik ” Steve Jobs

  17. Gábor - 2012.10.25. 22:37

    Én egy éve váltottam mac-re.
    Először a minivel szemeztem ,de engem is zavart hogy nincs benne ODD.Meg vettem a kisebbik iMac et És most gondolkodtam hogy amióta meg van egyetlen egy alkalommal volt benne lemez mikor a régi laptopom adatait másoltam fel.

    (Kérdés : ha rakatok a gépbe ssd-t akkor az már fusion drive ? :D )

  18. Márió - 2012.10.25. 23:32

    Itthon ugyan mennyibe fog kerülnia a 27-es..

Szólj hozzá Te is!