iPhone 4S Vs iPhone 5 – Vajon megéri váltani az új modellre?

KeleMan 2012.09.26. 13:32 Apple, iPhone 11 hozzászólás 46 911

Többször hangoztattuk, hogy az új iPhone 5 megérkeztével sokan váltani fognak az új készülékre. Az iPhone 3G, iPhone 3GS tulajdonosoknak remek alternatíva lehet a váltás, de még az iPhone 4 készülékkel rendelkezőknek is megérheti a csere. Érdemes azonban elgondolkoznia azoknak a felhasználóknak, akik iPhone 4S készülékkel rendelkeznek, hogy vajon megéri-e majd a készülék cseréje.

Az alábbiakban kicsit körüljárjuk a témát, és megvizsgáljuk, hogy mivel tud többet, ha egyáltalán többet tud az iPhone 5, mint az egy évvel korábbi modell. A legfontosabb szempont, hogy az iPhone 4S készülékre elérhető legújabb iOS 6-os változat egy az egyben megegyezik a funkciók terén, mint az iPhone 5. Szoftveresen mindent megkapunk az új frissítéssel, tehát ezek alapján nincs előrébb az iPhone 5.

A duplamagos új A6-os processzornak hála azonban kétszer gyorsabb lett az új modell, viszont a gyakorlatban, a mindennapi használat során ezt nem feltétlenül fogjuk érezni. Játékoknál, processzorigényesebb alkalmazásoknál persze jól jön a kraft, ahogy az 1GB-nyi beépített memória is, az iPhone 4S 512MB-os memóriájával szemben.

Az iPhone 5 természetesen sok változást hozott, de ha megnézzük az alábbi videót, és összehasonlítjuk a bekapcsolási (boot) időt, akkor láthatjuk, hogy nincs nagy különbség az iPhone 5 javára. Egyszerűen nem annyira gyors az iPhone 5 az iPhone 4S-el szemben, hogy megérje a csere.

Ezen kívül egyedül a kijelző lett nagyobb, plusz egy sornyi ikont kapunk, illetve az iPhone 5 In-Cell alapú megjelenítője az Apple állítása szerint 44%-al jobb képminőséget garantál, jobb a színek teltsége. Tény, hogy a kijelző szebb, de gyakorlatilag ezt nem lehet a számok nyelvére lefordítani. Szintén nem akkora változás, hogy feltétlenül megérje a csere.

Az Apple az új iPhone 5 készülékben egy ugyanolyan, bár továbbfejlesztett 8MPx-es kameramodult használ, mint az iPhone 4S modellnél, melynek jobb a videóknál a képstabilizátora, szebb képeket készít alacsony fényviszonyok mellett is, de ezen kívül itt sem mérhető szignifikáns különbség. A tesztvideót és tesztképeket megtekintve, egyszerűen nem látható olyan különbség, mely szintén a lecserélés felé hajtaná a felhasználót.

A legnagyobb változás persze egyértelműen a dizájnt érintette a két modell között. Az Apple elhagyta az üveg hátlapot, csak a készülék hátsó részének tetején és alján található egy-egy üvegrész, de a teljes hátlap anodizált alumínium burkolatot kapott, melyet színezett is az Apple. A különbség itt már érezhető, hiszen a készülék váza az eddigi 9,3 milliméter helyett 7,6 milliméterre csökkent és a súlya is 139 grammról 112 grammra változott.

Bár a készülék anyaga elsőosztályú, sok külföldi fórumon megjegyezték, hogy a hosszabb és megnyújtott dizájn miatt a súlya a készüléknek mégjobban eloszlik. Emiatt olyan érzése támad az embernek, mintha nem lenne benne anyag rendesen, így azt az érzést kelti, hogy silányabb lenne a minőség. Erről persze szó sincs, megszokás kérdése az egész, de tény, hogy  elsőre talán bizonytalanabb a készülék fogása.

Összességében szerintünk az iPhone 4S-ről való váltás az iPhone 5 készülékre azoknak lehet jó, akik kitudják majd használni a változásokból származó előnyöket, illetve, aki mindenképp szeretné az új kialakítású telefont a magáénak tudni és nem sajnálja rá a pénzt.

Azok számára viszont, akik elégedettek az iPhone 4S-el, nem hinnénk, hogy annyi pluszt nyújtana az iPhone 5, hogy érdemes legyen a váltás, hiszen az iOS 6 teljes mértékben támogatja az iPhone 4S készüléket. Akkora pluszt nem nyújt hogy az feltétlenül megérné a plusz kiadásokat.

Természetesen a fentiekben vázoltak egyéni preferencia kérdése, mindenesetre aki iPhone 4S-nél régebbi Apple telefonnal rendelkezik, azok számára ajánlott a váltás, ha iPhone 4S készülékkel, úgy azonban érdemes lesz megvárni inkább a hetedik generációs iPhone-t, bárhogy is hívják majd.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

11 hozzászólás

  1. M1800Rider - 2012.09.26. 15:59

    Hmmmmm!
    Én 4esről váltok, gondolkodás nélkül.
    Fehéret rendeltem 64Gb. Visszaigazolták, pontjjaimat levonták, stb….
    Kapom email, hogy péntek délelőtt szállítják! Gut!
    Ma felhívnak, Sorry de a fehér az “almás” csal feketét tudnak 64Gb küldeni, vagy várok október közepéig!

    Nem várok!

  2. Di'Chuck - 2012.09.26. 17:49

    Egyértelmű….. nem éri meg!

  3. strucc007 - 2012.09.26. 21:17

    A régebbi modellek tulajdonosai közül nem egyet ismerek, aki most fog váltani 4S-re, most h az olcsóbb lett.

  4. Fleshman - 2012.09.26. 21:34

    4s-ről váltani? De jól megy egyeseknek….
    Gazdasági válság… aha

  5. MaxModam - 2012.09.27. 19:08

    Most tervezzük a párommal hogy péntek magasságában vásárolunk egyet-egyet. Most kivételesen beruházunk egy almába. Még a kezdetek kezdetén egy iPhone (első generációsat) -t nyüstöltem, de csalódnom kelet benne. Azonban a 4s-t már tapiztam pár hétig és ellenben az LG optimus 3D-mmel szemben nem gabalyodott össze a rendszere. Várom az 5öst! De nem ülök ki a mammutba csirkének!

  6. Roberto - 2012.11.20. 09:04

    Én is meg akartam venni az 5-öst,de utánanéztem fórumokon.Nem csak ennyi baja van az 5-nek.Kamerahiba,szoftverbiba,gyorsan karcolódik,gombok nem mindig reagálnak.És ezek sem egyedi esetek!!!Sokan írták,hogy könnyen és gyorsan összekarcolódik a telefon.Láttam pár képet,amin a nap is belekerül a fotóba.Az iphone 5 lila elszineződést produkált ellentétben a 4-el szemben,ami gyönyörű képet csinált.Semmiképpen sem veszem meg az 5-öt,besültek vele,Iphone 4s sokkal jobban megéri.Egyenlőre azt tanácsolja az emberek többsége és én is úgy látom,hogy várok még egy generációt.Addig veszem az Iphone 4s-t.Persze tartalékban megtartom az eddig kiválóan működő 3GS-t is :P

  7. Marconasty - 2012.11.24. 04:13

    Nekem 4s 64Gb Fuggetlen telom van de neha elgondolkozok hogy lecsereljem e !6Gb iphone 5 re ami zart , de valahogy a fuggetlenites ara es a sim kartya vagdosasa valahogy mindig vissza tart

  8. Micsmacs - 2013.04.17. 06:16

    Aki telefonálni esetleg MP3-nak használja bőven elég a négyeske is,játékra ott a PC….

  9. Gyimesi Andrea - 2014.02.24. 09:15

    Nekem sima 4 -esem van, nem cserélném le!!!
    Szuper böngésző, facebook, nyelvtanulás- (persze a telefonálás, sms, email küldés-fogadás az alap) Gyors,megbízható, gyönyörű.

  10. Nick - 2014.08.20. 16:05

    “Gyors” :’DDDDDD

  11. Bak Norbert - 2016.04.02. 22:17

    Sziasztok. Értem hogy a 4S-el rendelkezőknek nem éri meg az 5re való váltás, én viszont azon gondolkodom, hogy 4S vagy 5 lenne-e a jobb választás.
    Megköszönném ha esetleg tudnátok segíteni a döntésben :-)

Szólj hozzá Te is!