Android Vs. iOS – Melyik mobiloperációs rendszer teremtett több munkahelyet?

KeleMan 2012.09.19. 15:55 Apple, Egyéb 0 db 2 324

Míg mindenki a várhatóan mai este során érkező új iOS 6 mobiloperációs rendszerre vár, úgy gondoltam keresgetek nektek érdekességeket a neten Apple témában. Bele is botlottam egy infografikába, melyen azt ábrázolják a készítők, hogy melyik mobiloperációs rendszer teremtett több munkahelyet a Földön, illetve ezek milyen arányban találhatóak meg a világ számos országában.

Elsőre is jól látszik, hogy korunk két nagy mobiloperációs rendszere közül az iOS élvez nagyobb fejlesztői bázist 60,2%-os aránnyal, míg az Android csupán 39,8%-os támogatást kap a tervezők, programozók, dizájnerek részéről.

Ha megnézzük a nagyobb országokat, akkor pedig érdekes adatokra is bukkanhatunk. Az USA-ban például 64,2 %-al az iOS vezet az Android fejlesztések előtt, míg csupán Seattle városában 26,546 munkahely kínálkozik a mobilfejlesztésekre. Ezzel Seattle egyébként a legnagyobb mobilfejlesztő várossá nőtte ki magát a világon. Sőt, a világ teljes munkahelykínálatának a 0,54%-át mára már a mobilfejlesztések teszik ki, mely az elkövetkezendő években még nagyobb emelkedést fog produkálni. Tőlünk nyugatabbra az angoloknál, hollandoknál, franciáknál, németeknél és spanyoloknál is az iOS vezet. Egyedül Oroszországban, Indiában és Dél-Afrikában van Androidos fejlesztőből több, mint akik az iOS-re szakosodtak.


Kattints a képre a teljes mérethez.

Ausztráliában is kiemelkedően vezet az iOS alkalmazások fejlesztése, de a legmagasabb arányban mégis Ecuadorban és Szingapúrban fejlesztenek az iOS-re, rendre 73,6%-os és 70,8%-os aránnyal az Apple megoldása a mérvadó. Ha pedig a legtöbb munkahelyet nézzük a különböző mobiloperációs rendszerekhez, akkor az alábbi országok vezetnek a Top 5-ös listákban.

Top 5 iOS fejlesztő ország:

1. USA
2. Ausztrália
3. India
4. Franciaország
5. Nagy-Britannia

Top 5 Android fejlesztő ország:

1. USA
2. India
3. Ausztrália
4. Nagy-Britannia
5. Franciaország

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

Szólj hozzá Te is!