Nem lesz negyedik mobilszolgáltató, bajban van a Vodafone!

KeleMan 2012.09.18. 11:33 Egyéb 1 db 3 907

A Fővárosi Törvényszék a tegnapi napon jogerősen hatályon kívül helyezte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnak (NMHH) a frekvencia-árverésen hozott januári határozatait, mert úgy ítélte meg, hogy a negyedik mobilszolgáltató MPVI Zrt. jogszerűtlenül nyerte el a jogot a hálózat kiépítésére, valamint a három korábbi piaci szereplő is jogszerűtlenül szerzett akkor újabb frekvenciablokkokat.

Annak eldöntése, hogy az NMHH az eredeti állapotot állítja helyre, vagy új tendert hirdet, meghaladta a bíróság hatáskörét, így erről nem szól az ítélet. Az NMHH pályázatán nemcsak a negyedik mobilszolgáltató MPVI nyert frekvenciát, hanem a három meglévő szolgáltató is. Miután a bíróság ezeket együtt kezelte, valamennyi nyertesre kiterjedő határozatot teljes egészében hatályon kívül helyezte.

A három jelenlegi szolgáltató – a Magyar Telekom, a Telenor és a Vodafone – fordult bírósághoz a negyedik szolgáltató nyertességét támadva. Az alperes a határozatokat hozó NMHH volt. A bíróság arra hivatkozott, hogy az elbíráláskor hatályos kormányrendelet egyik melléklete kimondja: állami tulajdonú cég nem nyerheti el azt a frekvenciát, amelyhez hozzájutott az MPVI.

A per során a három felperes és az alperes NMHH -, valamint ez utóbbi oldalán a perbe beavatkozott MPVI és annak egyik tulajdonosa, az MFB Invest – végig azon vitatkozott, hogy a hatósági döntés meghozatalakor hatályban volt-e az említett rendelet tiltó melléklete. Az eljárás közben lépett hatályba az európai uniós jogszabályoknak megfelelő NMHH rendelet, amely már nem tiltotta állami szereplő indulását a tenderen.

A per másik sarkalatos pontja a roaming volt. A pályázat előírta azt, hogy a meglévő három szolgáltató köteles átengedni a hálózatát a negyediknek. A Vodafone ezt csak jogfenntartással tette meg. Az uniós jog értelmezése is szóba került a perben olyannyira, hogy a felperesek azt javasolták: a roamingra vonatkozó jog értelmezéséről kérjen a magyar bíróság előzetes döntéshozatalt az Európai Bíróságtól.

A Fővárosi Törvényszék ezt elutasította, és maga értelmezte az erre vonatkozó uniós, valamint a magyar jogot. A végeredmény: a drágán kiépített eszközrendszer kötelező átengedése a versenytársnak egy másik, az elnök által lefolytatott eljárásban lett volna lehetséges. Az eljárási szabályok megsértése között sorolta fel a bíróság azt, hogy a Magyar Telekom március 8-án tekinthetett be az iratokba, majd ezt követően jelezte, hogy nyilatkozattételre készül. Ennek ellenére az NMHH másnap már meghozta a határozatát.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság az MTI-hez eljuttatott közleményében sajnálatának adott hangot, hogy a három nagy mobilcég indítványára született bírósági döntés következtében a közeljövőben “jelentős akadályokba ütközhet egy nemzeti tulajdonban lévő negyedik mobilszolgáltató piacra lépése”.

“Az NMHH-nak továbbra is határozott meggyőződése, hogy egy negyedik mobilcég megjelenése a hazai mobiltelefon- és mobilinternet-felhasználók millióinak javát szolgálja, elősegíti a legkorszerűbb telekommunikációs szolgáltatások gyorsabb elterjedését és csökkenti az árakat” – fogalmaz a közlemény.

Az NMHH szerint a döntés következtében előállt helyzet hátrányosan érinti a pert kezdeményező mobilcégeket, mivel vissza kell adniuk a 900 megaherzes tenderen elnyert frekvenciacsomagjaikat, és emiatt le kell állítaniuk a már működő szolgáltatásokat. A döntés az NMHH megítélése szerint nem kedvez a magyar mobil-előfizetőknek sem, akik így “csak később juthatnak hozzá a legkorszerűbb szolgáltatásokhoz, és a nagyobb piaci versenyből adódó árcsökkenés előnyeitől is elesnek, vagyis hátrányba kerülnek más európai országok előfizetőihez képest”.

“Az NMHH a kialakult helyzet ellenére továbbra is nyitott minden olyan együttműködésre és kezdeményezésre, ami a hazai előfizetők javát szolgálja, és a magyar telekommunikációs piac egészséges versenypiaci fejlődését segíti elő” – szögezi le az NMHH Kommunikációs igazgatósága az MTI-hez eljuttatott közleményben.

A negyedik mobilszolgáltató, az MPVI Mobil Zrt. még elemzi a határozatot, és tulajdonosaival mérlegelni fogja a teendőket. A Telenor és a Vodafone egyelőre nem kívánta kommentálni a döntést. A Magyar Telekom az MTI megkeresésére közleményben erősítette meg korábbi álláspontját, amely szerint Magyarországon jelenleg is jól működik és igen erős a mobilpiaci verseny.

“A versenynek és a szolgáltatók nagyon jelentős beruházásainak köszönhetően nemzetközi összehasonlításban is kimagaslóan jó az ár-érték arány, valamint európai viszonylatban is kiemelkedően jó a távközlési hálózatok és szolgáltatások minősége, aminek előnyeit a fogyasztók élvezhetik” – fogalmaz a Magyar Telekom kommunikációs igazgatósága az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Hangsúlyozza, hogy a Magyar Telekom vezető piaci szereplőként “a versenypiac fejlődése és az ország versenyképességét is növelő további mobilpiaci fejlesztések, beruházások érdekében továbbra is fontosnak tartja a hatékony spektrumgazdálkodás szempontjainak érvényesítését, hogy a leghatékonyabban és az ügyfelek részére legelőnyösebben legyenek hasznosíthatók a rendelkezésre álló és ezután felszabaduló frekvenciák.”

A legnagyobb vesztese az ügynek egyértelműen a Vodafone lett. Hiszen ők a versenytársakkal (T-Mobile, Telenor) ellentétben a 4G/LTE hálózat kiépítése helyett inkább a 3G-s szélessávú hálózatot fejlesztették volna, mely így Magyarország 90%-án lett volna elérhető. A Vodafone az elmúlt 3-4 hónapban azon fáradozott, hogy az általuk elnyert és megvásárolt frekvenciákkal tovább bővítsék Magyarország 3G-s lefedettségét. A Fővárosi Törvényszék határozata értelmében ezen frekvenciablokkokban nyújtott szolgáltatást azonban haladéktalanul le kell kapcsolják és újra fel kell szabadítsák, amelynek eredményeképpen az elkövetkezendő hetekben a 3G-s lefedettség elérése és minősége várhatóan rohamosan fog romlani a Vodafone hálózatában.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

Hozzászólások száma: 1 db

  1. Lacc - 2012.09.18. 14:34

    HEHE!!!!!! Amúgy is utaltam a piros céget!

Szólj hozzá Te is!