Apple – Felejtsd el az NFC-t! Nincs szükséged rá!

KeleMan 2012.09.05. 19:09 Apple, iPhone 2 hozzászólás 2 118

Mikor 2012 júniusában az Apple bemutatta az új iOS 6 mobiloperációs rendszer egyik fő újdonságát, a Passbook alkalmazást, sokan azt gondolták, hogy végre az Apple is NFC (Near Field Communication) chipet fog az új iOS eszközeibe építeni. Az AppleInsider legfrissebb értesülései szerint azonban erről szó sincs, mivel az Apple még ennél is egyszerűbbé kívánja tenni a fizetési procedúrát és a Passbook alkalmazás teljesen más elven fog működni, mint azt hinnénk.

A múlt hónapban előkerült pár kép, mely az új iPhone alaplapját mutatta be, több szakértő is azt állította, hogy nem található rajta NFC vagy RFID chip, mivel az új hardver tervezését követelné meg. Úgy tűnik, – és ez a felhasználók számára mindenképp jobb, – hogy az Apple egy teljesen szoftveres megoldáson dolgozik, amit az iOS 6-ba épít bele, ezáltal visszamenőleg egészen a 2009-ben debütált iPhone 3GS készülékkel is kompatibilis lesz.

Nyilvánvaló, hogy amennyiben hardveres utat követnének a mérnökök, úgy az alkalmazást nyújtotta előnyöket csak azon felhasználók élvezhetnék, akik megvásárolják az új iPhone készüléket. Így azonban az Apple és a vele partnerséget ápoló egyéb társaságok egyszerre juthatnak több, mint 300.000.000 potenciális vásárlóhoz.

Az alkalmazás tehát várhatóan csupán egy kliensprogram lesz, mely az Apple szervereihez csatlakozik majd melyet az iCloud felhőszolgáltatás fog felügyelet alatt tartani, hasonlóan, mint a push értesítéseket. És így már érthető az is, hogy vajon miért is invesztált az elmúlt egy évben az Apple dollármilliárdokat újabb adatközpontok felépítésére.

Mindent egybevetve nekünk nagyon úgy tűnik, hogy az Apple itt is egy teljesen más utat kíván járni, mint a többi telefongyártó vagy épp telefontársaság, valamint egyéb cégek által közösen fejlesztett NFC használata. Az Apple egy jól látható felületet és szolgáltatást kíván majd a felhasználók kezébe adni, ami sokkal látványosabb és összességében használhatóbb és gyorsabb vásárlási lehetőséget biztosít majd, mint a mindenki más által preferált NFC.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

2 hozzászólás

  1. SocialKiller - 2012.09.06. 13:41

    Teljesen igaza van az Apple-nek, teljesen felesleges nekem van a telómban(Sony Xperia S) és egyszer se használtam,mert értelmetlen.

  2. Placcy - 2012.09.25. 16:58

    Jó dolog az NFC chip, de csak azok tudják majd használni, akiknek van a telefonjukban. Egy biztonságos szoftveres megoldással nagyobbat lehet szakítani és nagyobb számú ügyfélkört lehet megnyerni és ugye mindent meg lehet szoftverből is valósítani amit hardveresen megvalósítottak (ez fordítva is igaz).

Szólj hozzá Te is!