Itt a hegyi oroszlán! Megjelent az OS X 10.8 Mountain Lion!

KeleMan 2012.07.25. 16:42 Apple, Kiemelt hírek, Mac 0 db 1 700

Az Apple a tegnapi napon bejelentette, a mai napon pedig végre meg is jelentette a Mac App Store kínálatában a legújabb OS X 10.8-as operációs rendszerét. A Mountain Lion idehaza 15,99€-s áron, azaz mintegy 4.600 Ft-ért vásárolható meg. Az új Hegyi Oroszlán nevet viselő legújabb operációs rendszer több, mint 200 újdonságot kapott, így mindenkinek ajánlott a megvásárlása, aki megfelelő Mac géppel rendelkezik annak futtatásához.

Az összes új funkciót nem kívánjuk részletezni, hiszen azok megtalálhatóak az Apple hivatalos oldalán, mindenesetre a leglényegesebbeket mi is kiemeljük.

iCloud

Az iCloud a kulcs a Mac, az iPad, az iPhone és az iPod touch együttműködéséhez.Segítségével tarthatod naprakészen e-mailjeidet, naptáraidat, kontaktjaidat, emlékeztetőidet, dokumentumaidat, jegyzeteidet és más adataidat, bárhol is használod őket. Így ha új tartalmat hozol létre Mac számítógépeden, illetve a meglévőket módosítod, ugyanez történik iPad, iPhone és iPod touch készülékeden is – és viszont. Neked nincs külön teendőd – az iCloud automatikusan végzi a dolgát. Elég egyszer bejelentkezned Apple ID azonosítóddal, és az iCloud máris működésre kész az összes alkalmazásban, amely használja. Azonnal észrevehetően könnyebb lesz az életed.

Reminders

Szervezd meg az életedet a Mac segítségével. Mindenről listát készíthetsz. Akár többet is. Annyi listát hozhatsz létre, amennyire szükséged van – és könnyen bővítheted őket. Állíts be határidőket, és jelzést kapsz, amikor közelednek. Állíts be helyszíneket a Macen, és az iPhone vagy az iPad emlékeztetni fog, amikor arra jársz. Pipáld ki a lista elemeit, ahogy haladsz a feladatokkal, hogy lásd, mivel végeztél. Az iCloud Mac számítógépeden, illetve iPad, iPhone és iPod touch készülékeden is naprakészen tartja az emlékeztetőket, így semmit sem fogsz elfelejteni.

Jegyzetek

A Jegyzetek várja minden gondolatodat, bárhol is vagy éppen. Agyald ki. Jegyezd fel. Tedd még látványosabbá fotókkal, képekkel és mellékletekkel. Jegyzeteidet bármikor bővítheted, törölheted, végigpörgetheted, vagy gyorsan kereshetsz is bennük. A Megosztás gombbal a Mail vagy az Üzenetek segítségével mások is értesülnek a jegyzeteidről. A fontosabbakat ki is tűzheted az asztalra, hogy egyszerűbben hozzájuk férhess. Magaddal is viheted azokat: a Jegyzetek együttműködik az iCloud szolgáltatással, így amikor Mac gépeden létrehozol vagy módosítasz egy jegyzetet, az iCloud frissíti iPhone, iPad és iPod touch készülékedet – és viszont.

Üzenetek

Az iMessage-üzenetekkel a társalgások új dimenziója nyílik meg előtted. Mostantól ugyanis bárkinek üzenhetsz, aki iOS 5 rendszerű iPhone, iPad vagy iPod touch készüléket használ. Az üzenetek a Mac mellett a többi készülékeden is megjelennek. Megteheted például azt, hogy beköszönsz valakinek Mac számítógépedről, majd tovább csevegsz vele iPhone vagy iPad készülékeden – nem vagy helyhez kötve. Küldj fényképeket, videókat, dokumentumokat vagy kontaktokat. Akár egyszerre több embernek is üzenhetsz. Látni fogod, hogy az üzeneted mikor érkezik meg, mint ahogy azt is, ha éppen írják a neked szóló választ. Kapcsold be az olvasásról szóló értesítéseket, és mások is látni fogják, hogy mikor olvastad el üzeneteiket. A végponttól végpontig tartó titkosítás biztosítja üzeneteid biztonságát és bizalmasságát.

Értesítési központ

Valami új mindig felbukkan valahol a Macen – egy e-mail vagy egy üzenet itt, egy szoftverfrissítés vagy egy naptári figyelmeztető ott. Az Értesítési központ segítségével könnyen ura lehetsz a helyzetnek. Az értesítések mindig ugyanott jelennek meg az íróasztalon, és gyorsan eltűnnek, hogy ne zsúfolják tele a képernyőt. Ha pedig az összes értesítést egy helyen szeretnéd látni, az érintőpad jobb széléről balra indított lapozó mozdulattal egy egyszerű, rendezett listában jelenítheted meg őket. Így mindig azonnal tudni fogod, mi a helyzet.

Power Nap

A Power Nap funkcióval a Mac azután is végzi a dolgát, hogy alvó állapotba kapcsolt. Rendszeres időközönként frissíti a Mail, a Kontaktok, a Naptár, az Emlékeztetők és a Jegyzetek alkalmazást, illetve a Fotóadatfolyam, a Mac keresése és a Dokumentumfelhő szolgáltatást. Amikor a Mac hálózati áramforrásra van csatlakoztatva, letölti a szoftverfrissítéseket és biztonsági mentéseket készít a Time Machine alkalmazással. Miközben a frissítések zajlanak, a rendszerhangok némák maradnak, és sem a ventillátorok, sem a fények nem kapcsolnak be, így semmi nem zavar meg. Amikor pedig a Mac bekapcsol, azonnal indulásra kész.

Megosztás

Az OS X Mountain Lion rendszerben mindenhol megtalálod az új Megosztás gombot. Ezzel egyszerű a tartalom megosztása abból az alkalmazásból, amit éppen használsz. Fényképeket, videókat és más fájlokat oszthatsz meg a Mail, az Üzenetek vagy az AirDrop használata közben. Hivatkozásokat küldhetsz a Safari böngészőből. Néhány kattintással pedig közvetlenül egy-egy programból oszthatsz meg Facebook-, Twitter-, Flickr- és Vimeo-bejegyzéseket, amikor eljön a megfelelő pillanat vagy hangulat.

Facebook

Az idén az OS X még szorosabban együtt fog működni a Facebookkal. A beépített Facebook-támogatással közvetlenül abból az alkalmazásból teheted közzé állapotfrissítéseidet, amelyet éppen használsz. Ossz meg fényképeket vagy hivatkozásokat. Adj hozzájuk megjegyzéseket és helyszíneket. Csak egyszer kell bejelentkezned, és már készen is állsz. Az OS X hozzáadja Facebook-ismerőseidet – és fényképeiket – a Kontaktok alkalmazáshoz, így gyorsan megtalálod őket. Amikor ismerőseid frissítik adataikat a Facebookon, mindez a Macen is automatikusan megtörténik. A Facebook értesítései az Értesítési központban is megjelennek. Állapotodat pedig szintén közvetlenül az Értesítési központból frissítheted.

Twitter

Az OS X Mountain Lion rendszert twittelésre terveztük. Jelentkezz be egyszer, és készen is állsz – anélkül, hogy kilépnél az éppen használt alkalmazásból. Közvetlenül a Safari, az iPhoto vagy a Photo Booth alkalmazásból tehetsz közzé hivatkozásokat és fényképeket a Twitteren az új Twitter-üzenetlap segítségével. Adj hozzájuk megjegyzéseket és helyszíneket. Amikor pedig valaki megemlít egy tweetben, vagy privát üzenetet küld neked, azonnal értesítést kapsz ott, ahol épp vagy. Közvetlenül az Értesítési központból is twittelhetsz.

Game Center

A Mac gépeden futó Game Center alkalmazásból Mac-, iPad-, iPhone- és iPod touch-felhasználókkal is játszhatsz. Használhatod az iOS rendszeren létrehozott Game Center-fiókodat, vagy egy újat is létrehozhatsz Apple ID azonosítóddal. Ezután jelentkezz be – és megérkeztél. Látni fogod az összes korábban használt játékodat, és gyorsan elindíthatod bármelyiket. Az eredménytáblákon nyomon követheted, hogy legmagasabb pontszámaid mennyit érnek a világ többi játékosának pontszámához képest. A Game Center Mac-játékokat és ellenfeleket is ajánl, így nemcsak az ismerőseiddel kezdhetsz több résztvevős játékot, hanem ismeretleneket is kihívhatsz.

Gatekeeper

A Gatekeeper megóv attól, hogy rosszindulatú szoftvert tölts le vagy telepíts Mac számítógépedre, akárhonnan szerzed be az alkalmazásaidat. Még jobban kontrollálhatod, hogy melyik alkalmazásokat telepíted. Továbbra is bárhonnan letölthetsz és telepíthetsz alkalmazásokat, ahogy eddig tetted. De úgy is dönthetsz, hogy csak a Mac App Store áruházból szeretnéd letölteni és telepíteni őket – hiszen ez a legbiztonságosabb hely a Mac-alkalmazások kereséséhez. Emellett választhatod a Gatekeeper alapértelmezett lehetőségét, amely a Mac App Store és az azonosított fejlesztők alkalmazásainak telepítését is engedélyezi. Az OS X ezzel az új megoldással vigyáz a Mac biztonságára.

Safari

A Safari új funkcióival okosabban és gyorsabban internetezhetsz. Most ugyanabba az egyszerű mezőbe írhatsz be keresőszavakat és webcímeket. Miközben keresel, a Safari mindig egy lépéssel előtted jár. Csúcstalálatot, népszerű keresőszavakat, illetve könyvjelzőid és böngészési előzményeid között található weboldalakat javasol, hogy gyorsan megtaláld, amire szükséged van. Fülnézetben a megnyitott füleket tekintheted át. Ha csippentesz egyet, mindet látni fogod, lapozó mozdulattal pedig válthatsz közöttük. Az iPhone vagy iPad készüléken megnyitott weboldalakat az iCloud-lapok révén Mac számítógépeden is elérheted. Így mindig ott folytathatod a böngészést, ahol előzőleg abbahagytad. Mivel a Safari már nem egyszerű hivatkozásokat, hanem teljes weboldalakat ment az Olvasási listába, internetkapcsolat nélkül is haladhatsz az olvasnivalóiddal. A Safari JavaScript-motorja a leggyorsabb a böngészők között. Így az internet legjavát kapod.

Artikel wurde nicht gefunden

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

Szólj hozzá Te is!