Világbank: a mobiltechnológia terjedése elősegíti a gazdasági növekedést

Helme 2012.07.22. 14:42 Egyéb 0 db 152

A mobil távközlés rohamos terjedése áldásos hatással van a világgazdasági növekedésre – állapítja meg a Világbank az információs és távközlési technológia (ICT) gazdasági fejlődést támogató szerepéről készített új, harmadik tanulmánya.

Az “Information and Communications for Development 2012: Maximizing Mobile” című tanulmányban Rachel Kyte, a Világbank fenntartható fejlődési ügyekért felelős elnöke megállapítja, hogy “a mobilkommunikáció támogatja a társadalmi és gazdasági előmenetelt az egészségügyi információkhoz való hozzáféréstől kezdve egészen a fizetések bonyolításáig, amellett, hogy hozzájárul a munkahelyek teremtéséhez is és elősegíti a polgárok részvételét a demokratikus döntéshozatali folyamatban”.

A tanulmány kimutatása szerint a világ lakosságának már háromnegyede számára elérhető a mobiltelefon, ami új fejezetet nyitott a mobilkommunikáció fejlődése előtt. A lényeg már nem az expanzióban, hanem az eszközök felhasználási módjában rejlik. A mobil előfizetések száma a 2000-es kevesebb mint egymilliárdról mostanra már több mint 6 milliárdra emelkedett és ezen belül közel 5 milliárdot tesz ki a fejlődő térségek előfizetői bázisa. A többszörös előfizetés már nem számít kivételnek, ami arra utal, hogy az előfizetők száma hamarosan meg is haladhatja a Föld lakosságának a számát.

A mobiltelefon használati értékét növelő alkalmazásokból (apps) 2011-ben összesen több mint 30 milliárdot töltöttek le világszerte. A Világbank tanulmánya szerint a trend lehetőséget nyit a fejlődő térségekben a lakosság, a vállalkozások és a kormányok előtt saját, helyi érdekeltségű mobiltelefon alkalmazásaik kifejlesztésére, hogy jobban kiaknázhassák a mobil távközlési eszközökben rejlő fejlődést támogató lehetőségeket.

Tim Kelly, a Világbank ICT politikai szakértője, a tanulmány társszerzője szerint “az elrugaszkodási ponton van a mobilforradalom: az eszközök egyre olcsóbbak és egyre nagyobb kapacitással bírnak, miközben a hálózati sávszélesség 18 havi ütemben duplázódik meg és terjed lefedettsége a félreeső térségek felé”.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Jelenleg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) hallgatója. Újságíró, grafomán, marketing és médiahacker.

Szólj hozzá Te is!