Fizetős lesz a mobilhálózaton a FaceTime! Te fizetnél érte?

KeleMan 2012.07.18. 13:25 Apple, Szavazás 4 hozzászólás 7 593

Az Apple FaceTime szolgáltatása eddig csupán vezetéknélküli WiFi hálózatokon volt elérhető az iOS eszközök és OS X rendszert futtató Mac számítógépek között. Az Apple az új iOS 6 mobiloperációs rendszerben végre lehetőséget kínál majd arra, hogy az iPhone készülékeknél végre az operátorok, tehát a mobilszolgáltatók 3G-s hálózatát is használhassuk a videóhívások lebonyolítására.

Ez persze csak egy ajánlás az Apple részéről. Biztos, hogy lesz olyan szolgáltató a Földön, aki ehhez nem járul hozzá, mert például a hálózata nem bírná el. Mindenesetre Magyarországon a mobilszolgáltatók között a T-Mobile és a Vodafone értékesít iPhone készülékeket, így joggal vetődik fel a kérdés, hogy vajon a két szolgáltató engedélyezni fogja-e a hálózatuk használatát a FaceTime alapú videóhívásokra.

A visszajelzések alapján az operátorok egyáltalán nem tervezik a tiltást. Adott a kérdés viszont, hogy vajon ezt ingyenesen biztosítják-e majd a számunkra? A kérdés gondolata ugyanis egy aggasztó hír keretében merült fel bennünk. Az Apple ugye pár napja kiadta az új iOS 6 harmadik béta változatát a fejlesztőknek.

A fejlesztők eddig az USA-ban a béta változatoknál minden további nélkül tudták tesztelni az iPhone 4S készülékeken a fenti funkciót, de az iOS6 béta 3 óta valami megváltozott. Az amerikai AT&T hálózatra való csatlakozás után ugyanis az alábbi kép fogadja a felhasználót.

Bár az AT&T említette, hogy új konstrukciókat fog bevezetni, arra kevesen gondoltak, hogy a FaceTime használatáért a mobilhálózaton fizetni kell majd a plusz költségeket. Hiszen eleve adatkapcsolaton keresztül kommunikál majd, így ezért adatforgalmi díjat kell fizetni, amire már a legtöbb előfizető befizetett valamilyen internetes csomag keretében vagy eleve kapott az iPhone készülékhez járó díjcsomagban.

A szolgáltatóknak persze sokkal jobban megéri, hogy percalapú számlázást biztosítsanak, minthogy a netes csomagok adatforgalma után fizessen az ügyfél.

A Videotelefonálás/Videóhívás havidíjmentes szolgáltatásként igénybe vehető mindkét fent említett magyarországi szolgáltatónál is, viszont itt a percdíjakért kell fizetnünk. A szolgáltatók az alábbi percdíjakat biztosítják jelenleg: T-MobileVodafone. Kérdéses persze, hogy csupán az Apple telefonja kedvéért előrukkolnak-e majd egy új konstrukcióval vagy sem. A legvalószínűbb, hogy amennyiben a WiFi helyett a 3G-s hálózati támogatást vennénk igénybe a FaceTime használatakor, akkor fizetnünk kell majd a hívások díját.

De vajon fizetnénk is érte? Vagy inkább keresünk WiFi hotspotot és onnan bonyolítjuk majd a FaceTime hívásokat? Vagy ez inkább csak privilégium, amolyan úri hóbort. Hiszen iPhone készüléket használunk, akkor meg egyébként is úgy gondoljuk, hogy ez jár a csúcskategóriás készülékért cserébe, ha már annyi pénzt kifizetünk érte. Ti hogy gondoljátok? Fizetnétek a FaceTime használatáért a mobilhálózaton keresztül?


Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

4 hozzászólás

  1. Smoke - 2012.07.18. 13:50

    Az adatforgalom az adatforgalom. Biztos, hogy 1 forintot se fizetnék plusszba, mert a Té vagy a Voda úgy gondolja, hogy nekik több jár.

    • 14bob88 - 2012.07.18. 14:41

      Teljesen igazad van. Fizetem az adatforgalmat, eszem ágába sem jutna külön fizetni a Face Time-ért.

  2. orange - 2012.07.19. 10:05

    A vodafone a skypeot is tiltja. Ha nem lesz külön fizetős akkor ezt is fogja.

  3. Pako Istvan - 2015.01.16. 11:13

    Orange:Otthon a Voda tiltja a Skype-ot?

Szólj hozzá Te is!