Mostantól olcsóbban telefonálhatunk külföldön

Helme 2012.07.04. 20:56 Egyéb, iPhone 0 db 544

Az uniós rendelet alapján júliustól csökkentek a külföldön történő mobiltelefonálás (roaming) és mobiltelefonos internetezés díjai: a mobilhívások díja a korábbi percenkénti 35 cent helyett legfeljebb 29 cent lehet, míg az SMS-küldés felső díjhatára a korábbi 11 centről 9-re csökkent. Az internetezést illetően most vezetett be árplafont az EU: júliustól minden letöltött megabájt után legfeljebb 70 centet számolhatnak fel a szolgáltatók. A rendelet szerint 2014 nyarától tovább csökkennek az árak.

Az uniós jogszabálycsomag a díjkorlátozás mellett más intézkedéseket is tartalmaz: a mobiltársaságok ügyfeleinek például lehetőségük lesz arra, hogy a roamingszolgáltatást más társaságtól, a belföldi szolgáltatástól külön rendeljék meg. Az új szabályok megkönnyítik az új szolgáltatók piacra lépését is, ami az árak további csökkenésével járhat. A magyar mobilszolgáltatók az uniós változásoknak megfelelően alakították át tarifáikat júliustól.

A T-Mobile új roaming díjcsomagjai megfelelnek az uniós előírásoknak, azaz például a hang hívásindítás díja az Európai Unió tagállamaiból az Európai Unió tagállamaiba percenként 118,6 forintról 106,8 forintra csökken, míg a hívásfogadás ára 37,2 forintról 29,4 forintra mérséklődik. Az SMS küldés díja az Európai Unió tagállamaiból darabonként 37,2 forintról 33,1 forintra esett.

Az adatforgalmazás esetében az EU-ban a számlázási egység 100 kilobájtról 1 kilobájtra változik. Így a Magyar Telekomnál a korábbi 100 kilobájtonkénti 60 forintos díj 1 kilobájtonként 0,2519 forintra csökken. Az MMS küldés díja 330 forintról 257 forintra mérséklődik.

A Vodafone Magyarország ügyfelei hasonló díjakat fizethetnek, de az uniós maximumtól eltérően kedvezőbb roaming-szolgáltatást is használhatnak.

A Telenor Magyarország szintén csökkentette a díjakat, de több esetben lefelé kerekítve: így például az 1. zónába indított hívás nem 106,8 forintba, hanem csak 106 forintba kerül, míg az SMS díja nem 33,1 forint, hanem 33.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Jelenleg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) hallgatója. Újságíró, grafomán, marketing és médiahacker.

Szólj hozzá Te is!