A Mac gépeknek is kell a karbantartás

iDoki 2012.07.04. 21:05 Egyéb, iDoki, Kiemelt hírek, Mac 0 db 3 471

Nyakunkon a nyár, hatalmas a hőség, szerte az országban hőségriadó van érvényben. Csakúgy, mint az emberi szervezetet, úgy az elektromos berendezéseket sem kíméli a kánikula. Főleg a mobiltelefonokat és a számítógépeket sújtja a forróság. Az Apple Mac számítógépeinek, – legyen az asztali iMac vagy hordozható MacBook gép – a ventilátorai akár kétszer gyorsabban is pöröghetnek, hogy megfelelő hűtést biztosítsanak a gépek számára. A nemrég vásárolt (maximum egy éves) gépekkel még nincs probléma, hiszen itt még a por nem rakódhatott le úgy, hogy az befolyásolja a rendeltetésszerű működést, persze ez is a használat intenzitásától függ.

Az egy éven túli gépeknél azonban érdemes ilyenkor nyáron egy belső nagytakarítást végezni. Mivel a garancia már lejárt, kitűnő alternatíva lehet, hogy egy teljes karbantartást kérjünk az iDoki szakembereitől, hiszen számos olyan problémába ütközhetünk, amely szinte minden iMac, MacBook vagy akár MacBook Pro gép tulajdonosát érinti. Bár a gépek felépítése és tulajdonságai nagyon jók, 1-2 év elteltével mégis úgy érezhetjük, hogy már nem nyújtják azt a sebességet, melyet ifjúkorukban tanúsítottak. A ventilátorok gyorsabban, ezáltal hangosabban pörögnek, jobban melegszik a gép, összességében pedig lassabb is lesz azok működése.

Az első nagyon fontos dolog, melyet ilyen hőségben biztosítanunk kell a gépünk számára a megfelelő hűtés. Ez a Mac gépeken belül vonatkozik a processzorra, a videokártyára, a memóriákra és magára az alaplapra, és a rajta található egyéb chipekre is. A megfelelő hűtést a gépeken belül az Apple gondosan tervezi, de a por sajnos ezeket sem kíméli, mely ilyenkor a legnagyobb ellenségünk.

A hűtőventilátor az évek elteltével megszámlálhatatlanul sok köbméter levegőt képes átáramoltatni az előtte elhelyezett hűtőbordákon. Sajnos ezáltal azonban rendkívül könnyen kialakulhatnak a porcicák, és azok megtelepedését eredményezheti, melyből következik a túlmelegedés és a lassulás is. Mivel a hűtőrendszer lelke maga a ventilátor, így fontos, hogy ezt a problémát a lehető leghamarabb orvosoljuk. Szerencsére a fenti probléma a gép szétszerelése után nagyon könnyedén, sűrített levegő használatával elintézhető, mely gyorsan és könnyedén távolítja el a megtelepedett port.

A második fontos dolog, melyet érdemes ellenőrizni a hűtőpaszta állapota. A chipek (CPU, GPU) és a hűtőbordák közé elhelyezett hővezető anyag ugyanis 1-2 év elteltével szintén elöregszik, megkeményedik, ezáltal kevésbé vezeti jól a hőt, így nem képes azt elvezetni a hűtőbordák felé, ami miatt a ventilátor nincs mit kifújjon a házból. Ez egyébként teljesen általános jelenség, nemcsak a Mac gépek esetében, hanem a PC-k világában is. Szerencsére akár jobb minőségű hűtőpasztát is használhatunk, mint a gyári, így jobb hőelvezetést biztosíthatunk gépünknek.

A fenti hardveres karbantartások után pedig következhetnek a szoftveres problémáknak a kezelése, melyek szintén felmerülhetnek. Két fontos dolgot tudunk javasolni. Első lépésként alkalmazzuk a rendszerünk által alapból felkínált lehetőséget „Repair Disk Premissions” a Disk Utility-ből. Ez már elsőre is csodákat művelhet. Amennyiben az RDP nem hozott kellő eredményt, akkor az ingyenesen letölthető ONYX futtatásával még nagyobb gyorsaságot tudunk elérni. Utóbbit megfelelő körültekintéssel kell alkalmazni, mivel a rendszerünk mélyébe is belepiszkál, emiatt ezt inkább bízzuk szakemberre.

Természetesen a fenti karbantartások bármelyikében mi is szívesen segítünk és állunk mindenki rendelkezésére.

www.i-doki.com

Fontos információ: Az iDoki szervize felajánlotta, hogy az iPhone Hungary olvasóinak a Mac gépek hardveres karbantartását 15%-os kedvezménnyel biztosítja a holnapi naptól 1 teljes hónapon keresztül, azaz 2012. augusztus 3-ig. Az eredeti ár nettó 8.000 Ft-, így a bruttó árból a kedvezményt levonva, komoly megtakarítást is elérhetünk. A hardveres karbantartás tartalmazza a portalanítást és a hűtőpaszták lecserélését. Aki tehát szeretné a nagy melegben egy kicsit felfrissíteni a Mac számítógépét, csak annyi a teendője, hogy az iDoki szervizében, mikor a karbantartást kéritek, a kedves recepciós hölgyeknek bemondjátok a következő jeligét.

iPhone Hungary – Hardveres karbantartás

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

iPhone, iPad és Mac Guru, minden szervizes ősatyja - Magasan képzett és több éves tapasztalattal rendelkező szervizcsapatunkkal vállaljuk Apple termékek teljeskörű javítását, kedvező díjakkal. (http://www.i-doki.com)

Szólj hozzá Te is!