Nokia: több bevétel az iPhone-ból, mint a Lumiákból

Legendd 2012.04.27. 15:54 Apple, iPhone 0 db 184

Érdekes adatok látnak napvilágot manapság. Miután kiderült, hogy a Microsoftnak több bevétele származik abból, hogy saját szabadalmait eladja az Androidos készülékeket piacra dobó gyártóknak, most már teljesen világossá vált, hogy a Nokia is többet keres azoknak a birtokában lévő szabadalmaknak az értékesítéséből, amelyeket az iPhone-ban és az iOS-ben használ fel az Apple.

A Nokia nemrég jelentette be, hogy az előző negyedév egy 1.7 milliárd dolláros deficitet jelentett számukra, annak ellenére, hogy a Lumia sorozat több fajtája is piacra került. Ráadásul az előző évben 108.5 millió mobilt értékesítettek, amely már 24%-os visszaeséssel 82.7 millió darabra csökkent.

Az alant látható táblázat a Nokia különböző földrészeken történő eladásait mutatja, összehasonlítva 2011 és 2012 első negyedévi eredményeit:

Akárhogy is nézzük, a Nokiának eddig – különböző szerződések keretében – 600 millió dollárt sikerült besöpörnie az Apple-től szabadalom licencelés alapján. Az biztos, hogy a Nokiának nem lesz elegendő a Microsofttal történő együttműködés a fennmaradáshoz, hiszen hiába a Windows Phone 7, túl nagy a konkurencia.

Ráadásul tavaly a Google egy egészen elképesztő, 12.5 milliárd dolláros üzlet keretében felvásárolta a Motorola Mobility-t, amellyel tovább csökkentette a Nokia részesedését a piacon. Az igazán érdekes mégis az, hogy a Google szintén több bevételre tesz szert az iOS-ben használt szabadalmak eladásából, mint saját Androidos készülékeinek értékesítéséből. A finn gyártónak így viszont mindenképpen érdemes szabadalmakat licencelnie, más kérdés, hogy meddig lehet ezt így nyereségesen csinálni.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Médiaharcos, újságíró, pörkölt pusztító.

Szólj hozzá Te is!