Hamarosan érkezhetnek a Nano SIM kártyák

KeleMan 2012.03.30. 07:57 Apple, Egyéb, iPhone 4 hozzászólás 2 183

Hamarosan megérkezhetnek a Nano SIM kártyák, a kérdés csupán az, hogy a szakhatóságok vajon kinek a szabványát fogják preferálni. A tét ugyanis hatalmas, a következő generációs mobileszközökben már ezen kártyák teljesíthetnének szolgálatot. Az Apple nemrég még a 2FF, azaz a normál méretű SIM kártyák fogadására alkalmas mobilkészülékek tulajdonosainak kedélyét borzolta a 3FF kártyák bevezetésével. Közel 20 évnyi szabványt vágott ki az ablakon azáltal, hogy az iPhone 4 készülékben már az újfajta Micro SIM kártyákat támogatta. Azóta az iPad készülékek 3G és 4G változatai, valamint az iPhone 4S készülékek is ezen SIM kártya formátumot használják. Időközben már a Nokia is elkezdte a Micro SIM kártyákat támogató készülékek gyártását, melyből jelenleg is jó párat találunk a piacon.

Az Apple azonban érdekes lépésre szánta el magát. Az új Nano SIM kártyákat úgy kívánja bevezetni, hogy azokat jogdíj mentesen (royalty-free) biztosítaná a többi gyártó számára. Az ETSI (European Telecommunications Standards Institute), azaz az Európai Telekommunikációs Szabadalmi Intézet ezen a héten hoz döntést az ügyben. Az ETSI-hez eljuttatott dokumentumok alapján melyet az Apple alelnöke Bruce H. Watrous jegyez, úgy tűnik, hogy az Apple számára jelenleg jobban megéri ezen szellemi terméket megosztani a többi gyártóval, hiszen ha ők nyernek, akkor piaci szabványt állítanának fel.

A SIM (Subscriber Identity Module) a GSM készülékekbe helyezhető előfizetői azonosító kártya. Több fajtája is van. Alapja a 7810-es ISO szabvány, mely tulajdonképpen a hitelkártya formátum. Magának a SIM kártyának az ISO szabványa a 7816-os. 54 mm x 85,6 mm x 0,76 mm méretekkel rendelkezik. Régebben ezt az egész kártyát kellett behelyezni a régi készülékbe, hogy működjön az. (A fenti képen ID-1-es jelöléssel látható.)

Aztán van egy Visa Mini, melynek 40 mm x 66 mm a mérete, melyet pl. a tengerentúlon használtak/használnak a Visa/MasterCard hitelkártyákhoz. Szintén egy nagyon ritka SIM kártya a képen ID-00-val jelölt mini sim kártya, méretei 33 mm x 66 mm. Ez az előző kettő tulajdonképpen lényegtelen is.

A legtöbb előfizető számára a legjobban ismert és leginkább elterjedt SIM kártya fajta, a képen ID-000 jelöléssel ellátott GSM SIM kártya, mely 15 mm x 25 mm-es méretekkel rendelkezik. A forgalomban lévő mai mobiltelefonok közel 99,9%-a ilyet használ. És akkor el is érkeztünk az új SIM kártyához, melynek a 3FF SIM kártya, közismertebb néven Micro SIM kártya nevet adták. A 3FF amúgy a “Third Form Factor”-ra utal. Hiszen az első formájú SIM kártyák jelentették a hitelkártya nagyságú, a második a 15 mm x 25 mm-es GSM SIM kártyákat, míg a harmadik (3FF) Micro Sim kártya pedig az iPad WiFi+3G-ben debütáló 12 mm x 15 mm-es méretekkel megáldott kártyát jelzi.

Mivel egyelőre nincs a láthatáron (belátható időn belül megjelenő) újfajta akkumulátor technológia, így a mobiltelefongyártó cégek elsődleges célja, hogy minél nagyobb akkumulátorokat tudjanak elhelyezni a készülékeikben, valamint a készülékeket is tovább tudják vékonyítani. Ehhez azonban a többi alkatrész minimalizálására van szükség. Az Apple ezért is szeretné, hogy az új 4FF (fourth form factor), azaz a Nano SIM kártyák, minél hamarabb elterjedjenek a piacon.

A 2FF Mini SIM kártya méretei: 25 x 15 x 0,76 mm, a 3FF (Micro SIM)
méretei 15 x 12 x 0,76 mm, míg a 4FF (Nano SIM) méretei 12 x 9 x 0,64 mm.

Persze nem csupán az Apple az egyetlen, aki az ETSI-t szeretné meggyőzni, hogy az ő megoldásuk a megfelelő. A Nokia, RIM és Motorola is kialakítottak egy sztenderd kártyát. A finnek talán most hamarabb kapcsoltak, mert már jelezték is, hogy az Apple Nano SIM megoldása egyáltalán nem technikai csoda, ilyet ők is tudnak, sőt az övék lényegesen jobb is, mint a szilíciumvölgyi változat.

Érdekesség amúgy, hogy a fenti képen látható két megoldás között konkrétan semmi különbség nincs (az Apple megoldása inkább egy valódi Nano SIM kártyára, míg a Nokia/RIM/Motorola kártyája egy Micro SD kártyára hasonlít), legalábbis ezt nyilatkozta a GSMA szervezet, mely a világon több, mint 800 mobilszolgáltatót képvisel. Tehát mondhatni teljesen mindegy ki győz, mert technikailag ugyanaz a kettő, a cél sokkal inkább az, hogy a lehető leghamarabb elterjedjen a piacon.

Persze a fentiek mellett érdemes arra is gondolni, hogy mekkora terhet ró majd mindez a szolgáltatók nyakába, akik közvetlenül kiterhelik az ügyfelekre a költségeket? Alig két éve váltottunk Micro SIM kártyákra, és máris a küszöbön vannak az újak. Az Apple megoldása mellett talán annyi az előny, hogy FRAND szabadalomként (fair, reasonable and non-discriminative) azt külön licenszdíjak követelése nélkül megosztaná más gyártókkal.

Update #1: (2012.03.30.) A Les Echoes francia napilap mai számában megjelent, hogy az ETSI nem tudott állást foglalni és 30 nappal elhalasztotta a Nano SIM kártyákról szóló döntéshozatalát. Az egyik ok, hogy a SanDisk jelezte, hogy a Nokia Nano SIM kártyája túlságosan is hasonlít a Mikro SD kártyákhoz, amiért a SanDisk veszélyeztetve érzi magát a piacon, valamint veszélyt jelent az SD kártya szövetségre nézve is.

A másik problémás dolog, melyre az ETSI rámutatott, hogy a Nokia és a RIM Nano SIM kártyái csak az erre alkalmas készülékekben működnének, de visszafelé nem kompatibilisek a régebbi telefonokkal, az eltérő azonosító modul miatt.

Jelenleg az Apple áll nyerésre, több szolgáltató is jelezte, hogy az Apple megoldását preferálnák a későbbiekben.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

4 hozzászólás

  1. raczjozs - 2012.03.30. 08:55

    Mint mondottam volt! Értelmét nem látom, de a mikroszkopikus léthez bizonyára elengedhetetlenen. Gondolom, hoppszala hopp az 5, az az a New iPhone már ezzel érkezne, tehát szabadalom megnyerése nem kérdéses.

  2. Bátor - 2012.03.30. 08:57

    Ez akkor azt jelenti hohyha ez a ‘ Nano sim kártya megjelenik akkor azt kell vagy lehet belerakni az iphone 4s készülékbe vagy az ipad készülékbe? Elöre is köszönöm a válaszotokat.

    • iMike - 2012.03.30. 17:15

      Nem.

  3. iMike - 2012.03.30. 17:16

    Röviden annyi,hogy a Nokia gagyi cég gagyi telókkal. Ha a többi gyártó lájkolja a NanoSIM-et,akkor az lesz. Nem a Nokián fog múlni…

Szólj hozzá Te is!