Még ebben az évben megérkezhet az új iPad “mini”!

KeleMan 2012.03.20. 18:45 Apple, Egyéb, iPad, Pletykák 3 hozzászólás 168

Az új iPad bejelentése előtt nagyon sokat foglalkoztak azzal, hogy az Apple a közeljövőben egy, a 9,7″-es táblagépnél kisebb 7,85″-es iPadet is a piacra fog dobni. Sokan vártak erre a bejelentésre a legutóbbi keynote alatt, de sem Tim Cook, sem pedig Phil Schiller nem beszélt ilyenről. A keynote végén ugyan még Tim Cook utalt arra, hogy nagyon sok érdekes dolog (akár termék) lesz még a 2012-es esztendőben az Apple háza táján. Persze mindenki az új MacBook Pro gépekre, az új OS X Mountain Lion-ra, valamint az új Apple TV-re gondolt.

De mi a helyzet a pletykákkal? Lesz iPad mini? Nos miután az iFixIt szétszedte az új iPad-et kiderült és megtudtuk, hogy a kijelzőt a Samsung gyártja. A The Korea Times egy kiszivárogtatott belsős Samsung dokumentumra hivatkozva pedig azt állítja, hogy a Samsung és az Apple egyeztetést folytat egy 7″-es kijelző gyártásáról is.

A dokumentumban, melyet az Oled-Display.net oldalán is megtalálhatunk (már nem, mivel a Samsung kérésére ezt a szerkesztők eltávolították), az állt, hogy az Apple a 2012-es év első negyedévében bemutatja az új iPad 3-at, míg a harmadik negyedévben várhatóan piacra kerül a kisebb táblagép is. Anno Steve Jobs azonban kategorikusan kijelentette, hogy az Apple nem fog kisebb táblagépet gyártani, mert nem tudná biztosítani a felhasználói élményt.

“Természetesen hihetjük azt, hogy egy 7 hüvelykes képernyő a 10 hüvelykeshez képest csak 70 százalékkal kevesebb élményt nyújt. De sajnos ez nem igaz. Nem azért nem készítünk egy hét hüvelykes táblagépet, mert nem akarunk olcsóbb árkategóriában versenyezni, hanem azért mert hisszük, hogy a jó felhasználói élményhez túl kicsi lenne egy ekkora képernyő.” – Steve Jobs.

Úgy látszik, hogy az Amazon Kindle Fire táblagépe (mely az Apple eddigi legnagyobb vetélytársa a piacon) mégis bebizonyította a kisebb táblák létjogosultságát is. Az új – Tim Cook által vezetett – Apple pedig lehet, hogy mégis úgy döntött, hogy nyitni fog ezen a piacon is, – és csakúgy, mint az iPod esetében, – termékcsaládot épít.

A dokumentumban még az is szerepel, hogy a két nagy rivális (a háttérben persze puszipajtások) közül a Samsung azzal számol, hogy az Apple a továbbiakban 2012 év végére a szerződésben foglaltak szerint 11 milliárd dollárra növeli a Samsung felé történő kifizetéseket. Ezt egyrészt az új iPad mini kijelzői, valamint az új MacBook Air és MacBook Pro gépekbe szánt Samsung SSD-k számának növelése indokolná. Sőt a Samsung azzal is számol, hogy a későbbiekben az Apple áttérhet és válthat az IPS alapú megjelenítőkről az AMOLED alapú kijelzők felé, ezek azonban csupán az iPad negyedik és az iPhone hatodik generációs változatainál várhatóak.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

3 hozzászólás

  1. Kristóf - 2012.03.20. 19:56

    Hát én nem tudom létjogosultság, nem létjogosultság, de nekem úgy tűnik Steve Jobssal együtt az Apple-ben is meghalt valami. :(

  2. Fleshman - 2012.03.20. 20:47

    személy szerint teljesen fölöslegesnek tartom egy kisebb iPad kiadását, számomra tökéletes a mostani, nincs vetélytársa a piacon.
    Amúgy itt egy hiba: “70 százalékkal kevesebb élményt nyújt.”
    30-al, mert ha 10 az egész akkor a 7 az 70%, ami 30%-al kevesebb :)

    • Kristóf - 2012.03.22. 22:49

      Szerintem azért 70% mert a kijelző egy felület és az négyzetesen csökken, ha rövidebbek az élek.

Szólj hozzá Te is!