1.000 dollárt is érhetnek az Apple részvények egy éven belül

KeleMan 2012.03.20. 10:33 Apple, Egyéb, iPad, iPhone 0 db 1 156

Átlépték a 600$-os árfolyamot a tegnapi napon az Apple részvényei a tőzsde zárásakor. Közel egy hónapja csupán 500$-os értéken álltak a papírok. De mi várható vajon a későbbiekben? Megéri-e befektetni és Apple részvényt vásárolni? Vajon mikor fog kipukkanni a lufi?

Katy Huberty, a Morgan Stanley egyik Apple papírokkal foglalkozó piaci elemzője bemutatta, hogy mit is várhatunk az Apple részvényektől az elkövetkezendő egy évben. A Fortune adta hírül az elemzést, melyben Katy Huberty vázolja a pénzügyi helyzetet, melyet ő maga is módosított, mivel úgy véli, hogy az Apple pénzügyi ereje lényegesen nagyobb, mint ahogy azt a befektetők gondolják, így a papírok jelenleg alulértékeltek.

Három fajta előrejelzést készített, egy Bika (Bull), egy Bázis (Base) és egy Medve (Bear) pozícióra. A Bika abban az esetben fordulhat elő, ha a befektetők az áremelkedésre spekulálnak, ezért vételi pozíciókat vesznek fel. A Medve viszont ennek az ellentettje, itt a befektetők az árcsökkenésre spekulálnak. A bázis pedig ezen kettő közötti várható összeg figyelembe véve a jelenlegi árfolyamot.

Katy szerint a várható legnagyobb árfolyam egy éven belül 960$ lesz, míg ha valami hiba is csúszik a gépezetbe, és a legtöbben eladnák a részvényeiket úgyis csupán 405$-on mozogna 2013 márciusa körül egy Apple részvény ára. Az elemző szerint azonban a magas piaci előrejelzés hátterében a már említett alulértékelt papírok állnak, valamint – ahogy fogalmazott – három jelentős piaci tényező is emelheti a részvények értékét.

Az egyik ilyen tényező az IT óriások körében végzett felmérés, miszerint a most megkérdezett 1.000 cég közül 84% az Apple tábláját választaná és rendelné meg az alkalmazottai részére, vállalati felhasználásra. Azaz a nagyvállalati szegmensben is hódít az Apple iPad táblagépe. A második tényező, hogy szinte biztos, hogy az új iPhone ismét kasszát fog robbantani, hiszen várható, hogy a hatodik generációs mobilkészülékbe – látva az új iPadet – az Apple beépíti az LTE hálózati támogatást, mely az USA-ban hamarosan teljes egészében kiépítésre kerül. Végül a harmadik, de nem elhanyagolható szempont az Apple térhódítása az új kínai és brazil piacokon, ahol a 25 és 34 év közötti fiatalok egyik legkedveltebb márkája az Apple – állítja a Nielsen piackutató cég felméréséből.

Várható tehát, hogy jövő év ilyenkorra egy Apple részvény már 1.000 dollárt is érhet, érdemes tehát elgondolkodni a vásárláson. Mindenesetre én úgy gondolom, hogy bármilyen jó cég is az Apple, 1.000 dollár nem lesz a részvények árfolyama, maximum 700-800 $ körül alakulhatnak majd a papírok árai.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

Szólj hozzá Te is!