T-City Szolnok – A virtuális idegenvezető

KeleMan 2012.03.12. 21:31 Apple, Egyéb, iPad, iPhone, Programok 1 db 948

Ritkán találunk még olyan alkalmazást az itthoni App Store-ban, melyben Magyarország egy-egy városát mutatná be a fejlesztő. Most mégis egy ilyen, – a Telekom által fejlesztett – alkalmazással hozott össze a sors. Magyarországon a Telekom Szolnok városát választotta ki az úgynevezett “T-City” programban való részvételhez.

Szolnokon teszteli ugyanis a Telekom azokat az innovatív fejlesztéseket, melyeket a későbbiekben a Telekom ügyfelei máshol az országban is használhatnak majd. Az alkalmazást ugyan a Telekom fejlesztette, ebben a programban mégis maga a város szerkeszti a tartalmat.

A tartalom között elérhetőek Szolnok nevezetességei, megtekinthetjük a turisztikai érdekességeket, virtuális sétát tehetünk Szolnokon, melyet akár a kiterjesztett valóság funkcióval is használhatunk.

Az alkalmazás ingyenesen tölthető le
az Apple áruházából erre a linkre kattintva.

Virtuális Idegenvezető

A Virtuális Idegenvezető a T-City program egyik legújabb fejlesztése; az Android és iOS platformra fejlesztett alkalmazást teljes mértékben Szolnok város adottságaihoz és igényeihez alakította ki a Telekom. A tartalmat a város tölti fel és frissíti, így biztosítva azt a nagyfokú önállóságot, hogy a tartalomgazda saját koncepciójának, városmarketingjének megfelelően, ám egy merőben új fórumon érje el a városba érkezőket és a helyi lakosságot egyaránt.

Képességek és lehetőségek

A szolgáltatás kiváló lehetőséget ad a városba érkezőknek arra, hogy csupán telefonjukat a kezükben tartva elérjék a város turisztikai kínálatát, a helyi idegenforgalmi vállalkozások aktuális ajánlatait és a programokat. A Virtuális Idegenvezető újdonsága a kiterjesztett valóság modul, amely az okostelefon képességeit (kamera, helyzet-meghatározás) használja. Térkép üzemmódban, a készüléket függőleges helyzetbe állítva automatikusan bekapcsol a kiterjesztett valóság modul, visszadöntve a telefont ismét a térkép jelenik meg. Az androidos telefonokon a kiterjesztett valóság modul csak 90 fokos elforgatással (fekvő képernyővel) működik. A kiterjesztett valóság alkalmazás használatával a helyiek is hasznos információkhoz juthatnak, hiszen telefonjuk kamerájával egy étteremre fókuszálva megjeleníthetik annak napi menüjét, de akár egy köztéri alkotás érdekességeit is könnyedén megismerhetik.

Az audio guide modul segítségével a városnézés során valódi idegenvezetőként használható az alkalmazás, hiszen hangosan is elmondja, mit látunk éppen.

Az alkalmazás jelenleg magyar nyelven érhető el, de hamarosan elkészül az angol nyelvű változata is. A szolgáltatás iOS (iPhone) és Android platformon működő okostelefonon használható, de fejlesztés alatt áll Windows Phone Mobile-ra optimalizált és az iPad-re, illetve táblagépekre fejlesztett verziója is.

A Virtuális Idegenvezető felhasználói oldala

Az alkalmazás letöltése és használata a felhasználó számára díjmentes, a teljes feltöltött tartalom szabadon elérhető. A letöltésre az AppStore-ból és az Android Market-ről van lehetőség. A program letöltése és használata során generálódó adatforgalom a felhasználó mobil díjcsomagjában meghatározott módon kerül kiszámlázásra saját mobilszolgáltatójától.

A Szolnokon bemutatott alkalmazás fejlesztése a Telekom, míg annak tartalmi feltöltése Szolnok Város Önkormányzata jóvoltából valósult meg. A Telekom a jövőben szeretné más hazai városokban is elérhetővé tenni a Virtuális Idegenvezető szolgáltatást.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

Hozzászólások száma: 1 db

  1. Bézi Attila - 2012.03.15. 08:45

    Nézd meg légyszives a Pocket Guide Debrecen alkalmazást!Nekem hónapok óta megvan.Nagyon hasonló,és nagyon hasznos!Egyetlen baja hogy sok fizetős rèsz van benne!Üdv:Attila

Szólj hozzá Te is!