A jövő technológiája a mában – Újfajta Lytro kameramodulok debütálhatnak az új iPhone készülékekben

KeleMan 2012.03.06. 13:27 Apple, Egyéb, Videók 6 hozzászólás 550

Steve Jobs három dolgot szeretett volna újraalkotni életében. A televíziót, a tankönyveket és a fényképezést. Walter Isaacson könyvében található pár utalás arra, hogyan szerette volna Steve Jobs forradalmasítani és megújítani ezen iparágakat.

Az iPad megjelenésével és az Apple nemrég bemutatott iBooks Author Maces alkalmazásával, ez a folyamat már kezdetét vette. Azt is tudjuk, hogy az Apple a nappalinkat is uralni kívánja az Apple TV-vel. Ez már most is adott, de különböző iparági pletykák szerint az Apple jó úton halad, hogy magát a televíziózást is újra feltalálja egy újfajta, akár Sirivel hangvezérelt új televíziókészülék formájában.

De mi a helyzet a fotózással? Erről nagyon kevés pletykát lehet hallani, mondhatni szinte semmit sem. A háttérben azonban nagyon is fő az Apple boszorkánykonyhájában valami új, valami innovatív, valami zseniális. Mint mindig.

Az iPhone 4S-ben debütált, újfajta 8MPx-es Full HD videófelvételre képes, beépített képstabilizátorral rendelkező Sony kameramodul bár mutatja az utat, ez még egyáltalán nem jelenti azt, hogy az Apple a közeljövőben akár fényképezőgépeket is gyártana. (Ebben az esetben ugyanis előre borítékolni lehetne a Kodak, Canon, Nikon és egyéb nagynevű cégekkel való pereskedést is, hasonlóképp, mint a mobilkészülékek iparágában.)

Kevesen tudják azonban, hogy Steve Jobs utolsó hónapjaiban még találkozott azzal a Stanfordon végzett Ren Ng-vel, aki jelenleg a Lytro vállalat CEO-ja. Ren Ng egy briliáns és fantasztikus mérnök, aki szerette volna bemutatni Stevenek azt az újdonságot, amelyet kollégáival megalkotott.

Steve – miután Ren vázolta a lehetőségeket neki telefonon – még aznap elhívta magához, hogy demózza a Lytro képességeit. Stevenek nagyon tetszett a bemutató és később egy e-mailt is küldött Rennek, amely állítólag három lehetőséget is vázolt, hogyan is működhetne együtt az Apple a Lytroval.

És hogy miért is írok minderről? Nos, a napokban végre elkezdődött a Lytro kameramodulok gyártása. Van egy olyan érzésem, hogy nem sokan hallottunk még erről az elképesztően újfajta technikáról. Pár napja még nekem is új volt a dolog, viszont mindenki úgy emlegeti a Lytro-t, hogy ez lesz a következő adu-ász, mondhatni „killer function” a hatodik generációs iPhone készülékbe építve.

De mi is az a Lytro, és mit is tud? Röviden mindent. Kicsit jobban kifejtve egy fénykép elkészítése után a felhasználó kezébe adja azt a lehetőséget, hogy saját maga változtassa meg a fókuszpontot. Ez így elsőre elég érdekesen hangzik, de tegyünk egy kis kitérőt még.

Az Apple miután felvette a kapcsolatot a Lytroval megmutatták nekik az újfajta, 5 lencséből álló kameramodult, melyet az iPhone 4S-be építettek. Elmagyarázták, hogyan tudnak több fényt továbbítani az érzékelő rendszer felé.

A Lytro kamerája viszont más, mivel egyszerre nem csak egy pontba képes továbbítani a fényt, hanem a fény útja egyszerre a tér minden irányába, minden pontjába elterjed. Ez a hihetetlen, mondhatni futurisztikus új rendszer pedig szinte ordít azért, hogy felhasználók millióhoz jusson el, akár különböző mobilkészülékekbe építve.

Az újfajta fényérzékelő eljárás mellett, – illetve annak a segítségével – a Lytro kamerák másik fontos tulajdonsága, a már említett fókusztávolság a különböző tárgyakon. A felhasználó a Lytroval tehát elkészít pár képet, de azokon a képeken, akár napok múlva is az iPhone segítségével például egy dupla érintéssel megváltoztathatja a fókuszt. Az alábbi videó bemutatja a Lytro képességeit, így talán kicsit könnyebben emészthetővé válnak a fentebb leírtak.

És ez nem Photoshop, nem bűvészkedés. Ez a jövő. Előttünk zajlik. Az Apple pedig jó úton halad, ha ezt a képességet a felhasználók kezébe adja majd a későbbiekben.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

6 hozzászólás

  1. Dávid - 2012.03.06. 13:57

    Remélem az akkumulátorra is valami hasonló “jövő technológiájú” dolog vár! Mert egy vicc….

    • Zoltán - 2012.03.06. 17:44

      Az akkumulátor szerinted miért ilyen gyenge? Hát igen, azért, hogy megvehesd hozzá 10.000-17.000 Ft ért a tokba szerelt akkumulátort, vagy a piacon kapható sokféle plusz táp ellátást. Ez csak üzlet. De ez nem igazán ide tartozik.

  2. Ferkó - 2012.03.06. 14:48

    ez elképeszően jó lenne! ha megnézzük a honlapot, a Lytro egészen apple hatású lett.
    – az apple-nek van pénze mindezt megvenni
    – a következő lépés, hogy a fényerősséget is lehet majd állítani

  3. Hammett79 - 2012.03.06. 17:05

    Azért ez kicsit ferdít( mármint a videó).
    A valóságban nem teljesen ilyen egy lytrós kép. De tény, hogy forradalmi technológia!

  4. aabandee - 2012.03.07. 12:56

    hello
    jo dolog ez a kepalkotasi megoldas, de en ugy olvastam es a kep is azt mutatja, hogy a kamera eleg nagy . Tehat nehezen fer bele egy telefonba. De jo lenne ha beletennek.

    • KeleMan - 2012.03.07. 15:18

      A képen látható kamera modul valóban egy tenyérnyi nagyságú, de ugyanezt leminiatürizálják és már kész is.

Szólj hozzá Te is!