Új audiofájlformátumon dolgozik az Apple

KeleMan 2012.02.28. 17:30 Apple, Egyéb, iTunes 0 db 117

A The Guardian jelentése szerint az Apple egy új, magas minőségű audiofájlformátumon dolgozik, mely képes alkalmazkodni az internetes sávszélességhez, valamint érzékeli és kihasználja az adott eszköz hardveres képességeit.

Várható, hogy az Apple az iTunes zenebolt és az iCloud felhőalapú szolgáltatásait kihasználva, azon keresztül kezdi majd meg az új audioformátum népszerűsítését és terjesztését. Az iTunes Match például 256Kbps AAC fájlformátumban dolgozik. A már elterjedt 128 és 192 Kbps-os mp3 fájloknál ez lényegesen jobb, de a jelentés szerint az új formátum lényeges előrelépés lesz a zeneiparban. Hasonlóan, mint a DVD felbontás után a HD és Full HD megjelenése.

Az új adaptív formátum tehát intelligensen fog alkalmazkodni a sávszélességhez, valamint az eszközön található tárolókapacitáshoz is, attól függően, hogy a fogadó eszközön épp mekkora tárhely áll a rendelkezésre. Az Apple állítólag egy londoni stúdióval dolgozik közösen azon, hogy a már meglévő zenei fájlokat felkészítsék az új formátumra. Egy névtelen forrás azt nyilatkozta a beszámoló szerint, hogy a felhasználók semmit sem fognak észrevenni a folyamatból csupán azt, hogy az eddigi AAC fájlok helyett a könyvtárban található fájlok hirtelen lecserélődnek és lényegesen jobb minőségben fognak szólni.

A sztori hátterében az a Spotify állhat, mely pár év alatt az Apple versenytársa lett a zenei piacon, az Apple-nek pedig szükséges lépnie valamit az ügyben. Persze nem kell félteni az Apple-t, hiszen állítólag a Lala felvásárlása óta zajlik ezen folyamat. Az új hifi (high-fidelity) formátum bejelentése lehet, hogy az iPad 3 bemutatójával fog egybeesni, de vélhetően csupán ősszel, az iPod készülékek frissítése alkalmával kerül rá sor.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

Szólj hozzá Te is!