iHelp: könyv jelent meg az új iPhone tulajdonosok számára

Helme 2012.01.06. 08:30 Apple, Egyéb, iPhone 0 db 480

Még karácsony előtt kaptunk egy könyvet, mely a kezdő iPhone tulajdonosoknak lehet elég nagy segítség. Mostanra sikerült elolvasnom, nagyon jóra sikerült, de egy biztos: aki jártas felhasználó, annak semmi újat nem tud mutatni a könyv. Ennek ellenére, akik mostanában szerezték be az első Apple telefonjukat, azok bizony rengeteg dolgot megtudhatnak belőle. A könyvben néha olyan triviális dolgok vannak részletesen elmagyarázva,  amiket még az ötéves gyerek is minden komolyabb probléma nélkül megértene. Bár nagyon úgy tűnik, hogy ezt csak én látom így, hiszen a szerző, Baráth Gábor, pont arról mesél, hogy vannak, akik a legegyszerűbb funkciókat sem tudják beállítani.

Amikor elkezdtem ezzel a könyvvel foglalkozni – már a hátam mögött pár iPhone-alkalmazás fejlesztésével – jó barátom és egykori szerzőtársam azt kérdezte: Minek írsz olyan dologról könyvet, amit a hároméves lányom is képes kezelni?

Nos, az iPhone-ban – és a többi Apple-eszközben is – az a szép, hogy ez az állítás igaz. Nagyszerű és barátságos kezelőfelület igyekszik kitalálni a felhasználó gondolatait. Azonban ahhoz, hogy minden (vagy majdnem minden) lehetőséggel tisztában légy, hogy a hétköznapokban a legjobb, legoptimálisabb, legkézreesőbb módon tudd használni a telefonodat, nem árt némiképp mélyebben megismerni a benne rejtőző lehetőségeket és azokat a használati trükköket, amelyek gyorsabbá és egyszerűbbé teszik az életet egy iPhone-nal.

A készülékkel ugyanis nem csak telefonálni lehet, de teljes értékű médialejátszó, helymeghatározó eszköz, fényképezőgép és videokamera, internetböngésző, játszótárs – és még egy sor egyéb dologra használható. Gyakorlatilag az élet minden területén segítőtárs.

Az iPhone persze leginkább akkor fogja megmutatni oroszlánkörmeit, ha messze elrugaszkodsz attól, hogy egy telefon, és inkább úgy tekintesz rá, mint egy internetre csatlakoztatott, apró számítógépre, amivel bármikor bárkivel kapcsolatba léphetsz függetlenül attól, hogy hol vagytok éppen. Megjegyez helyetted mindent, amit elfelejtenél, megmond neked bármit, amire kíváncsi vagy, csak megfelelően kell feltenni neki a kérdéseket.

Ez egy olyan eszköz, aminek a kezelését elsajátítva (ami korántsem olyan bonyolult, mint hinnéd), nem fogod érteni, hogyan lehetett élni nélküle. Olyan távlatokat nyithat meg előtted, amire nem is gondolsz egy telefon megvásárlásakor.

Válaszolva tehát barátom és talán a Te kérdésedre is, nyájas olvasó: a könyv célja, hogy általa bepillantást nyerj az iPhone lehetőségeibe és ezen lehetőségek mindennapi kihasználásába, hogy Te is felfedezhesd azt a világot, amiben mindnyájan élünk, és egyszerűen úgy hívják: XXI. század – írja a szerző.

A 196 oldalas könyv eléggé igényes, rengeteg kép és ábrázolás segíti a könnyebb megértést. Számos nagyobb fejezetből bontakozik ki több kisebb, így a keresett részt elég könnyű megtalálni. A szerző sok helyen próbál humoros lenni, mely nem mindenhol jön át, de nagyon pontosan és részletesen magyarázza el a felvetett problémát. Mondjuk nem igazán ajánlatos időszakos mémekről beszélni egy könyvben ez itt is kiderült: a Bikicsunáj mára már inkább ciki, mint vicces.

A kezdő tulajdonosoknak mindenképpen ajánlatos beszerezni, nagyon meg tudja könnyíteni az első lépéseket. Az egyetlen jelentős probléma az árával van, ugyanis 3990 forintért lehet hivatalosan hozzájutni a nagyobb könyvesboltokban. Ezt kicsit túlzásnak érezzük, bár az igényességet ugyebár meg kell fizetni. Bár, ha valaki az Interbook oldalán rendeli meg kap 30% kedvezményt, így csak 2790 forintot kell rááldoznia, ami már egészen vállalható.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Jelenleg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) hallgatója. Újságíró, grafomán, marketing és médiahacker.

Szólj hozzá Te is!