iBamako: a Külügyminisztérium figyelmeztette a versenyzőket

Helme 2012.01.02. 10:30 iPhone 0 db 79

Már a tegnapi nap folyamán beszámoltunk arról, hogy az idén figyelemmel követjük a Budapest-Bamako Rally eseményeit, ugyanis az iDoki által az iPhoneHungary szponzormatricája helyet kapott az egyik versenyautón. Mint minden évben, a Külügyminisztérium idén is figyelmezteti a versenyzőket, mert több olyan szakasza van a futamnak, mely nagyon veszélyes.

A Magyar Külügyminisztérium a 2012. évi Budapest-Bamako Rali minden magyar és külföldi résztvevőjének egyaránt a futam sikeres teljesítését kívánja. Fel kell hívni ugyanakkor a résztvevők figyelmét arra, hogy a rali 2012-ben is a résztvevők biztonságára nézve számos kockázattal jár. Az észak- és nyugat-afrikai térség biztonsági helyzete az elmúlt hónapok terrorista cselekményei
következtében továbbra is feszült. Jelentős a kockázata a külföldiek ellen irányuló emberrablási kísérleteknek, rablótámadásoknak és általában a terrorista merényleteknek.

A Külügyminisztérium ezért kéri a részvevőket, hogy indulásuk előtt tájékozódjanak az érintett országok helyzetéről és kulturális szokásairól. Tartsák be a szervezők és a helyi kísérőik által előírt szabályokat. Legyenek körültekintőek, minden esetben kerüljék a tömegrendezvények, politikai gyűlések helyszíneit. Több országban korlátozzák a fényképezést, a filmek készítését a kormányzati,
nagykövetségi és vallási helyszíneken. E szabályok megszegése súlyos büntetésekkel járhat. Ajánlatos a rali egész útvonalán csoportban haladni, kerülve az éjszakai utazást, különös a nagy veszélyt jelentő elaknásított területeken.

A rali útvonalába eső országok közül egyedül Marokkóban működik magyar nagykövetség, a többi országban baj esetén konzuli szolgálatunk csak korlátozott segítséget tud nyújtani. Ilyen esetben a bajbajutottaknak az Európai Unió valamely helyi nagykövetségének konzuli szolgálatához kell fordulniuk.

Marokkó:

Marokkó viszonylagos belső stabilitásának, reformtörekvéseinek köszönhetően eddig sikeresen állt ellen a terrorizmusnak. Ennek ellenére 2011 áprilisában Marrakesh-ben 16 külföldi áldozatot is követelő merénylet történt. Az év folyamán folyamatosak voltak a nagyvárosokban a demokratikus keretek között rendezett pár ezer fős tüntetések.

Az ország új alkotmányának elfogadása, és a novemberben megtartott demokratikus változások óta lényegében megszűntek a megmozdulások. Hamarosan várható az új kormány megalakulása. A Nyugat-Szahara hovatartozása érzékeny nemzetközi kérdés, Marokkó számára pedig nemzeti ügy – a rali résztvevői e kérdésben tartózkodjanak a véleménynyilvánítástól, kerüljék a félreérthető térképek és jelképek használatát.

Mauritánia:

Az ország területén kizárólag a konvojban haladás biztonságos, az éjszakai utazás mindenképpen elkerülendő. A rali útvonala, a Marokkót Nouakchottal összekötő, mintegy 500 km hosszú szakasza szintén veszélyesnek számít a katonai, rendőri biztosítás, ill, ellenőrzési pontok ellenére.

Mauritánia a nemzetközi terrorizmus egyik célpontja. Az elmúlt években több külföldi személy került a terroristák fogságába. Az országban a terrorista csoportok jelenleg is élénk tevékenységet folytatnak. Mauritánia jelenleg is belpolitikai válságidőszakon megy át, a közelmúltban leváltásra került a hadsereg felső vezetése. Az elmúlt évben több demonstráció torkollott erőszakba. Az ellenzéki Február 25. mozgalom a fővárosban szervezi megmozdulásait, amelyeket kerülni kell.

Az algériai, nyugat-szaharai és a mauritániai hármas határ térsége kifejezetten kockázatos, ahol az Al Qaida Maghreb Szárnyának (AQIM) nevezett terrorista szervezet már megvetette a lábát. A nyugat- szaharai-mauritániai határ környékén fokozott elővigyázatosság szükséges, mert ez a szervezet kedvelt felvonulási terepe.

Szenegál:

A szenegáli-mauritániai határvidék szintén az AQIM egyik felvonulási területe. A szenegáli kormányzat és a biztonsági erők csak nehézségek árán tudják kézben tartani a biztonsági helyzetet, különösen a Casamance régióban, az ottani függetlenségi törekvések (Mouvement des Forces
Démocratiques du le Casamance, MFDC) miatt. A régió veszélyes az elaknásított területek miatt is.
Rablótámadások veszélye jelentkezhet akár az autópályákon is naplemente után, az ország középső,
illetve keleti területén, főként az N1-es és N2-es sztrádákon.

Szenegálban 2012 februárjában elnökválasztások lesznek, amit belpolitikai feszültségek előzhetnek
meg. Ennek lehetősége különösen a kampányidőszakban nagy, ezért minden politikai rendezvény
kerülendő. 2011 nyarán politikai demonstrációk sora végződött véresen.

Bissau-Guinea:

Az ország a világ egyik legszegényebb állama. Belpolitikai helyzete instabil, és kormányának nem
állnak rendelkezésére a biztonság fenntartásához szükséges pénzügyi források. Bissau-Guinea egész
területére érvényes a taposóakna veszély. Kizárólag az aszfalt utak használata ajánlatos.

Itt is megvetette lábát a szervezett bűnözés. A kolumbiai és venezuelai drogkartellek bázisként
használják az Európába irányuló kábítószer csempészeti tevékenységükhöz. Mára már bizonyított
összefonódás van az ilyen tevékenységet folytató illegális szervezetek és az AQIM között, amely
terrorista akcióinak finanszírozásához a drog és a fegyvercsempészetből származó bevételeket is
felhasznál. Előfordulhat, hogy az óvatlan külföldi kábítószer csempészés áldozatává válik, tudta
nélkül, aminek következményei köztudottan súlyosak.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Jelenleg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) hallgatója. Újságíró, grafomán, marketing és médiahacker.

Szólj hozzá Te is!