iMac 27 teszt

Fox7Day 2011.12.07. 07:15 Apple, Mac 4 hozzászólás 4 123

Azon szerencsés emberek közé tartozom akik rendelkeznek egy iMac 27 es Macintosh számítógéppel. Nem szeretném szaporítani különösebben a szót arra, hogy mi is van a gépemben.

Íme a gépezet:

Négymagos 2,7 GHz Intel Core i5 processzor, 6MB megosztott L2 cache
16GB 1333 MHz DDR3 SDRAM
1 TB 7200 RPM SATA merevlemez
8x SuperDrive DVD-író (dupla rétegű lemezeket ír és olvas)
Felbontás: 2560 x 1440 pixel
AMD Radeon HD 6770M grafikus kártya 512 MB GDDR5 saját memóriával

Nem az a fajta tesztíró vagyok, aki mindent ki fog hozni ebből a vasból, mindennel leteszteli, főképp a használhatóságra fogok rátérni. De mivel a gép erejéről is írnom kell valamit, hogy kinek milyet érdemes vásárolnia.

Elsősorban személyes használatomnál a 16GB ramot emelem ki. Számomra egyszerűen elengedhetetlen kelléke a rengeteg memória a gépben, főleg azért mert van olyan, hogy egyszerre körülbelül 100-150 weboldalt váltogatok és töb tízezer soros kódokat nézegetek. A memóriánál negatívum, hogy a Lion a gyorsabb felhasználás érdekében inaktívá teszi a memóriánk bizonyos részeit, sajnos ez használat közben inkább hátráltató mint minket segítő funkció. Ebben az esetben ajánlom a MemoryFreer nevezetű programot. (A MAC APPSTORE-ből ingyenesen letölthető)

A processzor sebességével személy szerint meg vagyok elégedve, játékra és Photoshopolásra is teljesen tökéletes.

A merevlemez talán az iMac egyik legnagyobb problémája, mivel borzasztóan lassú. Ezt főképp az iPhoto alkalmazásnál tapasztaltam, egyszerűen ha több ezer képet szeretnék jobbra balra másolgatni akkor akad a gépezet. A HD Videók lejátszásánál is gondok vannak e téren, ha te is ebbe a problémába ütköztél akkor használj PlexPlayert mert valamilyen módon kiszűri ezt a hibát. Viszont, ha internetezésre és Photoshopra egyéb dolgokra használom teljesen megfelel a sebessége.

Jöjjön az egyik legfontosabb dolog amiért nem bántam meg, hogy iMac 27 es gépet vettem: a monitor. Képzeljétek el az iPhone 4 vagy 4S kijelzőjét, tiszta pixelmentes képet kaptok ha ránéztek, az iMac monitorjának esetében ugyan ez a felállás. Egyszerűen nem látszódnak a képpontok. Persze ez csak akkor reális, ha minimum 15-18 centiméterre ülünk az iMac monitorjától. Őszintén, ki az aki egy 27 colos monitort közelebbről néz? A kép teljesen éles, gyönyörű színek és színátmenetek, multimédiára tökéletes. A samsung 52 colos 3D LED TV-m képét teljes mértékben veri. Nem kell fikázni a Samsungot kommentbe! Igen is a TV-i ezerszer verik az összes többi piacon lévő készüléket.

Az iMacet bármennyire is próbálom nem Apple fanként nézni, külsőre szép, egy nagy darab fém az íróasztalom közepén ami tökéletesen beleillik szinte bármilyen szobába. Az iMac külsője természetesen a szépségen kívül bosszantó kis apróságot is rejt. Ezek pedig a csatlakozók. Az iMac 27-esben megtalálható csatlakozók:

2 db Thunderbolt port
4 db USB 2.0 port
1 db FireWire 800 port
SDXC kártyaolvasó
Fülhallgató és optikai hangkimenet
Audio vonalbemenet
Gigabit ethernet hálózati csatlakozó
Mini DisplayPort képkimenet

Ezekhez hozzáférni szinte teljesen lehetetlen. Gondolom, hogy nem én vagyok az az egyedüli ember aki az íróasztalát a falnak támasztva használja, és még véletlenül sem tud bemászni az asztal mögé. Igen, minden egyes alkalomkor amikor USB-t szeretnél bedugni a gépembe kész megpróbáltatást jelent, mivel felülről beletalálni a kicsi USB bemenetbe szinte lehetetlen. Hozzáteszem a lyukérzékem meglehetősen jó :P Ezt az apró hibát leszámítva a külső és az asztalon lévő használat tökéletes.

De mit is kapunk magához az iMachez? Kapunk egy darab Apple Magic Mouse-t és egy db wireless keyboardot (billentyűzet). Használatuk a vezeték nélküliség miatt tökéletes. A Magic Mouse egérre meg annyit tudok mondani mint egér tesztalany: kinek a pap, kinek a paplana. Ha esetleg iMacet veszel akkor mindenképpen érdemes venned még egy Apple Magic trackpadot, de erről majd külön fogok egy tesztet írni.

Ami borzasztóan nagy hiba az Apple részéről, hogy nem kapunk a gép mellé törlőkendőt. Ezt a MacBook Pro-m esetében megtették. Annyira nem szeretek törlőkendők után mászkálni…

A gép rettenetesen csendes, a szobámba a TV-mnek nagyobb hangja van mint amikor az iMac pörög, ennek a halkságnak a hátránya viszont a gép hátulján érződik. A téli napokban fűtőberendezésnek is használhatjuk, mert a szoba hőfokához bizony hozzádob némi plusszot, egyszer lemértem valamikor két hónapja, hogy milyen meleg a gép hátulja, hát annyit elmondhatok, hogy bő 70 celsius fok felett volt.

A DVD írót nem teszteltem, egyszerűen azért mert nincs itthon üres DVD-m :) és mert sohasem írok ki DVD-t vagy CD-t. Bocsi.

Magát az iMac 27-eset azoknak ajánlom akik imádják otthon a multimédia varázsát és szeretik az asztalukon a kábelmentességet. Nem elhanyagolható jelen esetemben, hogy 9 macskát tartok és még egy cicusnak sem sikerült feldöntenie a monitort. Az iMacet nem éppen a magyar átlagfizetéshez találták ki ezt a számítógépet, viszont véleményem szerint mindenképpen megéri az árát, ha meg a pénztárcád feneketlen akkor ajánlom a gépet SSD vinyóval felszerelni. Ramokból meg minimum 8 gigát belerakatni, mivel az elengedhetetlen a kényelmes használathoz.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

4 hozzászólás

  1. Hunnia - 2011.12.07. 09:20

    Halihó!
    Nekem semmi gondom a FullHD-s forrásfelvételek lejátszásával(1080i, 1080p), szerkesztésével Premiereben, nem akadozik. A vinyó (1TB) viszont hallható, ha felpörög. Ennél a gépnél hangosabb is, mint a 2008-as 24″-os csúcsmodellé.
    16GB RAM valóban ajánlott, főleg HD szerkesztésnél, képszerkesztésnél és ha pl. Parallelsben Win7 x64 fut. Itt kiadható a Winnek 2 mag és 4GB RAM, és észre sem venni, hogy kalickában fut a manó.
    Az SSD még nagyon durva áron kapható, magánembernek szinte megfizethetetlen.
    A DVD író működik ahogy kell, de arról híres, hogy pár év elteltével bedöglik, pl. nem adja ki a lemezt, tégy akármit: csere a láthatáron. Az előző iMacemnél 3 év után történt meg.
    Akinek túl drága és időszerütlen technikájú, felszereltségű a Mac Pro, annak nyugodt lélekkel ajánlom az iMac i7 3.4GHz 16GB VRAM 27″ csúcsmodellt.
    Üdv!

  2. Greg - 2011.12.07. 18:50

    Hali!
    Jó kis teszt, szerintem nagyjából mindent leírtál, a 8GB ram valóban kötelező jelleggel kell bele, nekem csak 4GB van, de sokszor van 30-40MB helyem, viszont így is tökéletesen használható. iPhoto fényképek tényleg lassúak, de ennyi belefér. Csatlakozók valóban elérhetetlenek, régebben legalább az USB-s billentyűzet oldalába volt 2 USB amit könnyű volt elérni, de ezen kívül tényleg nagyon pöpec gép :)

  3. C{o}ffee - 2011.12.08. 23:07

    En is a szerencsesek kozott. SSD jovore.

    Korrekt post.

  4. Balázs - 2011.12.14. 23:56

    Ki írta ezt a cikket? Stilisztikát és helyesírást figyelembe véve egy 12 éves gyerekre tippelek. Katasztrófa.

Szólj hozzá Te is!