Óriási teszt: nem derült ki, hogy melyik a legjobb szolgáltató az USA-ban

Helme 2011.11.20. 09:51 Apple, iPhone 2 hozzászólás 732

Az általános vélemény Amerikában az, hogy a legjobb mobilszolgáltató az AT&T, annak ellenére , hogy ott is komoly problémák vannak. Az iPhone 4S érkezésével átfogó tesztet hajtottak végre, hogy kiderüljön: melyik a legjobb szolgáltató, amely elérhető az USA-ban. Mivel a T-Mobilnál nem kapható iPhone 4S, ezért az erőpróbát csak az AT&T, a Verizon és Sprint hálózatán végezték el.

Főként arra fókuszáltak, hogy egy átlagos iPhone 4S tulajdonos melyik szolgáltatónál tudja legjobban kihasználni a telefon képességeit. Amikor Észak-Amerikára asszociálunk azt hisszük, hogy ott minden jobb, mint Magyarországon. Nos, a mobiltársaságoknál másként van, hazánkban ez a szegmens nagyon fejlett, bár kétségtelen, hogy emiatt elég drágán lehet SMS-t küldeni, telefonálni, illetve internetezni.

A méréseket a Metrico Wireless készítette, a tesztet októberben kezdték, az adatátviteli sebességet, a hívások eladobását és a hangminőséget vizsgálták. A felmérés reprezentatív, összesen 20.000 weboldalt töltöttek be, 8.000 letöltést és feltöltést végeztek, illetve több mint 6.000 hívást kezdeményeztek, tehát az adatok nem légből kapottak.

Egy összesen hat oldalas összefoglalót bocsájtott ki a Metrico Wireless, de eredetileg 54 oldalban írták le részletesen az eredményeket. Ebből az derül ki, hogy minden szolgáltató egy területen ér el kifejezetten jó eredményeket, az összes vizsgálati pontot nem tudja egyvalaki uralni.

Amit Malhorta, a Metrico alelnöke elmondta, hogy a mérés célja nem feltétlenül az volt, hogy megkoronázzanak egy mobilszolgáltatót, hanem az, hogy pontos képet kapjanak az emberek az AT&T-ről a Verizonról és a Sprintről. Hozzátette, hogy nem akarják irányítani senkihez a vásárlókat, csak évek óta nem tudja megmondani senki: kihez érdemes menni.

Az adatátviteli sebességben kétségtelenül az AT&T a nyerő, nagyon megveri a vetélytársakat, átlagosan 3,2 megát lehet másodpercenként lehúzni vele. A második a Verizon a harmadik pedig a Sprint lett. Az oldalbetöltés  ennek fényében úgy alakult, hogy a nyertes: AT&T 1,29 másodperc per lappal. A második, a Verizon 2,6 másodperccel míg a Sprint nagyon leszakadva 6,44 másodperccel zárja a sort.

Bár hazánkban is megfigyelhető, hogy az iPhone eldobja a jelet, illetve megszakad a beszélgetés közben, de ez külföldön még jobban jelentkezik. Ez azonban Amerikában nem csak az iPhone hibája, hanem a szolgáltatóéké is. Mivel ez is fontos tényező, letesztelték: mennyi a hibás hívás. Itt a Verizon nyert 2,1%-kal, utána az AT&T jön 2,8%-kal, majd ismételten a Sprint az utolsó, ott 3,7%.

Fontos, hogy milyen a hangminőség, hiszen ha nem lehet hallani semmit, akkor értelmetleni mobiltelefon előfizetést vásárolni. A legjobb eredményt  Sprint érte el, a megszerezhető maximális 5 pontból 3,95-öt ért el, míg az AT&T 3,85-öt, a Verizon pedig 3,55-öt, tehát nagyon nagy különbség nem tapasztalható.

Bejövő hívások esetében már azonban változik az érték, az AT&T a maximális 5 pontból 3,92-őt, a Verizon 3,72-őt, míg a Sprint 3,55-öt kapott. Az adatokból kiderül, hogy bár nagyon nagy eltérések nincsenek, a Sprint összességében jóval lemarad az AT&T és a Verizon mögött.

Bár a Metrico Wireless végül nem hirdetett győztest azért kijelenthető: az AT&T-nél érdemes iPhone 4S készüléket vásárolni.

Adatátviteli sebesség (átlag / max)

  • AT & T – 3210 Kbps/6047 Kbps
  • Verizon – 1071 Kbps/2371 Kbps
  • Sprint – 581 Kbps Kbps/1767

Weboldal betöltési ideje 

  • AT & T – 1,29 sec.
  • Verizon – 2,60 sec.
  • Sprint – 6,44 sec.

Eldobott/Megszakadt hívások

  • Verizon – 2,1%
  • AT & T – 2,8%
  • Sprint – 3,7%

Kimenő hangminőség (maximális 5 pont)

  • Sprint – 3,95
  • AT & T – 3.85
  • Verizon – 3,55

Bejövő hangminőség (maximális 5 pont)

  • AT & T – 3,92
  • Sprint – 3,72
  • Verizon – 3,55

Videó feltöltés sikeressége

  • AT & T és a Verizon -> 98%
  • Sprint – 96,42%

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Jelenleg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) hallgatója. Újságíró, grafomán, marketing és médiahacker.

2 hozzászólás

  1. M.017 - 2011.11.20. 18:47

    most itt, miért is nem sikerült eldönteni, hogy melyik a legjobb? toronymagasan AT&T, nem? bár a kimenő hangminőségben tényleg nagyon zavaró lehet, hogy nem 3.95, csak 3.85 azért a 3-6x olyan gyors netért cserébe talán megéri

Szólj hozzá Te is!