Az Apple Store hatása: az iStyle és az XMS is csökkentette az árakat

Helme 2011.09.20. 21:30 Apple, Egyéb, iPhone 0 db 299

A tegnapi nap szenzációs hírrel kezdődött: bejelentették, hogy elindult többek között Magyarországon is az Apple Store. Elsőként Handrástól tudhatta meg a publikum, aki az XMS tulajdonosa. Mivel az XMS APR státuszban van hazánkban, így többen azt gondolták, hogy az öröm náluk mégsem akkora.

A blogjában Handrás kifejtette, hogy nem kell aggódni, nincs nagy probléma sőt, akár még egész jól is elsülhet a dolog.

Sokan most biztosan azt gondolják, hogy az Apple ezen lépésével vége az APR boltoknak, szerintem viszont nem ez a helyzet. Lehet, hogy rövid távon akár feleződik az APR boltok forgalma, de hosszú távon az Apple megerősödött jelenléte, inkább forgalom növelő hatással lesz. Az XMS-ben az a tapasztalatunk, hogy bár nagyon magas az online rendelések aránya, a megrendelők 70-80 százaléka berendeli a webshopunkban a kiválasztott terméket, viszont miután az megérkezett, a boltban szeretik átvenni a megrendelt gépeket. Szeretnek egy fél-egy órás kis supportot kapni és ellenőrizni, hogy minden hibátlan a gépen, emiatt fontosak a fizikai boltok” -írja a blogban.

Logikusan gondolkodva is a leírtak érvényesülhetnek. Nagyon sok casual számítógép használónak az volt a problémája, hogy az OSX, illetve maga az egész MAC világ nehézkesnek és életidegennek tűnt. Nem volt itthon rendes támogatás, alig volt képviselet, a most 45-55 éves emberek jelentős része azért nem váltott erre a platformra, mert félt attól hogy valami újat kell tanulni de úgy, hogy nincs meg emögött a megfelelő szintű hazai támogatás.

(x)Hirdetés
(x) Hirdetés

Az Apple Store elterjedésével azonban megindulhat a vásárlói bizalom, az Apple már nem lesz az amerikai álom kategóriájába sorolva. Rövidtávon biztosan buknak az APR-ek az Apple Store-on, de a későbbiekben ez visszajöhet azon, hogy több terméket adnak el. Így az XMS-t és az iStyle-t teljesen felesleges temetni, irracionálisak azok a feltevések miszerint lehúzhatják a rolót.

A rövidtávú hatás azonban már most látszik: az iStyle, illetve az XMS csökkentette az árakat. Megegyeznek az Apple Store-ban találhatókkal. Azonban még mindig drágák a termékek, ugye nem rég volt egy 5% áremelkedés, a mostani csökkéntés után azonban még mindig drágábbak a termékek, mint emelés előtt.

Handrás egyébként egy hozzászólásban megjegyezte, hogy így minden gépen bukni fognak ami a raktárban áll, tehát kétségtelen, hogy a magyarországi Apple Store rövid távon nem kedvez az APR üzleteknek.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Jelenleg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) hallgatója. Újságíró, grafomán, marketing és médiahacker.

Szólj hozzá Te is!