Az Apple nem cécózik tovább, nekimegy a Google-nek!

KeleMan 2011.09.07. 20:27 Apple, Egyéb, iPhone 5 hozzászólás 212

Andy Rubin neve ismerős valakinek Apple körökben? Ha nem, az nem is meglepő, hiszen ő az Android operációs rendszer vezető fejlesztője. De régebben az Apple-nél dolgozott. És az Apple szempontjából ez fontos. Az Apple eddig csak kivárt, puhatolózott, perelte a HTC-t, perelte a Samsungot. Most azonban úgy tűnik, hogy nem vár tovább és nekimegy a Google-nek.

Az Apple nemrég benyújtott egy beadványt az amerikai Kereskedelmi Bizottsághoz (ITC), melyben kerek-perec azt állítják, hogy Andy Rubin lemásolta az Apple cég egyes szabadalmait. Andy a kilencvenes évek elején dolgozott az Apple alkalmazásában, akkor, amikor a fejlesztők a mostani iOS eszközökben használt API-kat dolgozták ki. Ezek azok a szabadalmak, melyek az Apple féle operációs rendszer alapjai is.

A Google azonban azt állítja, hogy Andy Rubin ezeket a szabadalmakat csak később, a General Magic and Danger nevű cégnél dolgozta ki és alkotta meg. Állítólag a Google pont ezért vásárolta meg a GMaD-t, hogy hozzájusson a szabványokhoz. Amennyiben az Apple perelni fog, és mindezt bizonyítani is tudják, úgy a Google felkötheti a gatyáját, mert hiába van pénzük dögivel, az Apple a szart is kipereli belőlük szándékos szabadalomsértés miatt. Ez esetben előfordulhat az a helyzet is, hogy olyan hatalmas összegű kártérítés illetné meg az Apple-t, hogy már nem lenne érdemes Androidos telefonokat gyártani.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

5 hozzászólás

  1. Farkas Attila - 2011.09.07. 19:27

    Nekünk fogyasztóknak jó lenne, ha megmaradna a verseny, de az tény, hogy akármilyen telefont nyomkodok mindenhol az Apple megoldásaival találkozok! :)

  2. Mpepe30 - 2011.09.07. 20:00

    Ha meg nem jön be, akkor az Apple kösse fel az alsóneműt. Abba kellene már hagyni ezt az unszimpstikus üzletpolitikát. Az alma egyszerűen betojt. Ennyi. Lehet, hogy ők adják el a legtöbb telefont, de a rendszereket tekintve az android megállíthatatlan. Az Appel pedig a helyett, hogy igazi innovatív fejlesztést csinálna. Szabadalmi perekkel akar versenyelőnyhöz jutni, ez pedig undorító. Arról, hogy a versenytársakat ki akarják szorítani, még nem fog több szifon fogyni. Sőt…. Le kellene szállni a magas lóról. Mert nagy bukta lesz a vége. Úgy mint legutóbb Hollandiában. Egyetlen szabadalom amit a Samsung megsértett a többi bukta, csak ugye arról mély csend van.

  3. Guest - 2011.09.08. 05:43

    Ha én egy “X” cégnél kitalálok valamit, akkor az az én tudásom. Lehet, hogy az “X” cég `szellemi tulajdona`, de mint tudás, az enyém. És ha később egy “Y” céghez kerülve kapok egy feladatot, akkor a _tudásomra_ fogok támaszkodni, és nem fogom nézegetni, hogy mi milyen szabadalom, ha mint tudás, benne van a fejemben. Ilyen alapon már egy sornyi programkódot se írhatnék többé, mert már nincs olyan, amit ne védene valami szabadalom.

    Ilyen alapon most a hajdani iskolám perelhetne mindent és mindenkit, mert annak idején megtanítottak írni és olvasni, és én ezt a tudást én nap-mint-nap hasznosítom úgy, hogy abból az iskola semmilyen hasznot nem lát, tehát visszaélek az ő “szabadalmával”.

    Lássák már be könyörgöm, hogy egy `for` ciklus az `for` ciklus. És egy “Hello World!”-öt ugyanolyan algoritmus szerint fog megírni az ember függetlenül attól, hogy “X” cégnél van vagy “Y”-nál.

    Ha az a feladat, hogy “termelésiáltalányjuttatásoptimalizáló” eljárást kell írni, és pont egy ilyet már kitaláltam, megterveztem és megírtam korábban és emlékszek is rá, akkor nehogymár ne írhassam meg újból…!

  4. Névtelen - 2011.09.08. 15:00

    valaki perelje már be az apple-t, hát nem igaz!!! ez már egy kicsit nevetséges!!!

  5. winter - 2011.09.13. 12:50

    Szerintem apszolut ertheto az apple hozzaalasa, kitalalt valamit kemeny osszegeket fizetet a fejlesztesekert nana, hogy vedi ezeket a szabadalmakat. Ami pedig a programozokat illeti egyaltalan nem ertek egyet guest-el a ceg fizetet neki hogy reszt vegyen egy rendszer fejleszteseben tehat nem korekt masut felhasznalni es eladni azt a tudast amit melesleg szerintem nem is egyedul talalt ki, tehat nagy valoszinusegel nem csak az alltala kitalalt megoldasokat hasznalta hanem egy csoport tudasat. Es az altal, hogy kemenyen vedi ezeket a jogokat vedi a ceget is, amely jopar embernek biztosit munkalehetoseget, ezt a szempontot sem artana figyelembe venni.

Szólj hozzá Te is!