1,3 milliárd dollárért elkelt a PopCap Games

KeleMan 2011.07.13. 08:38 Apple, Egyéb, iPad, iPhone, Játékok 3 hozzászólás 221

Amit már pár hete suttogtak, és csak pletykaként terjedt, mára valósággá vált. Az EA (Electronic Arts) megszerezte a PopCap Games stúdiót. A beszerzési ár 1,3 milliárd dollár. A PopCap Games olyan sikerjátékokat készített, mint a Bejeweled, a Zuma, a Peggle, vagy épp a Plants Vs. Zombies. Játékaik közel 150.000.000 alkalommal lettek telepítve világon, mindemellett csak a 2010-es évben a teljes bevételük 80%-a a digitális platformokon történt.

Az EA vezérigazgatója, John Riccitiello szerint a PopCap Games egy olyan stúdió melynek a tehetségét és hozzáértését az EA nagyban tudná segíteni azáltal, hogy a digitális üzleti modellt kiterjesszék, valamint a PopCap gyorsabban tudja bővíteni a játékaik több országban és több csatornán keresztüli elérhetőségét.

“PopCap’s great studio talent and powerful IP add to EA’s momentum and accelerate our drive towards a $1 billion digital business. EA’s global studio and publishing network will help PopCap rapidly expand their business to more digital devices, more countries, and more channels.”

Nyilvánvaló, hogy az EA célja a mobil játékpiac erősítése, azok szociális hálózatának igénybevételével. Az EA az alkalmi (casual) felhasználók számára pl. a The Sims játékkal kedvez, de a PopCap Games stúdióval a mellényzsebben végre felvehetik a harcot a Zynga (Farmville) vagy épp a Rovio (Angry Birds) játékaival.

Azért, hogy az EA mindezt el is érje, egy olyan vásárlási szerkezetet dolgozott ki, mely a PopCap dolgozóira is ösztönzőleg hat. Az 1,3 milliárd dollár egy felső határ. Jelenleg 650 millió dollárt kapnak meg készpénzben, valamint 100 millió dollárt részvényekben. A maradék 550 millió dollárt pedig akkor, ha 2 év alatt a bevételeik elérik a 343 millió dollárt vagy többet. (Ha csak 200 millió dollár a bevétel, akkor 275 milliót kapnak, ha csak 110 millió dollár a bevétel abban az esetben pedig csak 100 millió dollárt utal az EA. Ha 2 év alatt a bevétel 91 millió dollár vagy kevesebb, akkor sajnos a PopCap-os srácok nem kapnak semmit.)

A PopCap Games munkatársai csupán annyit tettek hozzá, hogy az EA-nek dolgozva több játékot fognak tudni megjelentetni, valamint a mobil és casual játékpiacon is nagyobb közönséget tudnak majd elérni.

“By working with EA, we’ll scale our games and services to deliver more social, mobile, casual fun to an even bigger, global audience.”

A stúdió amúgy a saját honlapjukon közölte a rajongókkal a hírt, ahol még egy kis viccelődésre is volt idejük. Ezek szerint az EA miatt nevet váltanak. Poptronic Arts lesz az új nevük, valamint új játékok is fognak érkezni, mint például a Sim Zuma: The SwampLife Edition, a Peggle: Dead Space – Bjorn’s Breakfast, a Bejeweled Battlefield Blitz és a Plants vs. ZombEAz: NFL Lockout Edition.

Szurkolok nekik, de először végre adják ki a Bejeweled 3-at iPad készülékre.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

3 hozzászólás

  1. reconka - 2011.07.13. 12:15

    PopCap Games idaig egesz jo kis casual jatekot keszitett.. majd EA games megreformalja, es megtanitja, hogyan is kell sz@rt csinalni..

    • KeleMan - 2011.07.13. 13:47

      reconka és JamesS: Lájkolnám a hozzászólásotokat, de ez nem a Facebook! :) Én azt mondom várjuk ki a végét…

  2. JamesS - 2011.07.13. 13:31

    nomeg drágán

Szólj hozzá Te is!