4 éves lett az iPhone – Boldog Születésnapot Kívánunk!

KeleMan 2011.06.29. 08:17 Apple, Egyéb, iPhone, Kiemelt hírek, Steve Jobs 1 db 227

2007. június 29. Mindenki tudta, hogy érkezik, de senki, még az Apple sem tudta volna megjósolni, hogy az iPhone megváltoztatja a mobiltelefonok világát. Örökre.

4 éve történt mindez, és látható, hogy ezen 4 év alatt mennyit is változott a mobiltelefonkészülékek világa. Nagy gyártók csúsztak le, kicsik emelkedtek fel. Az Apple felforgatta az állóvizet és az eddig elkényelmesedett ipart, valamint sokan úgy vélik, hogy az Android is csak az Apple miatt született meg, hogy versenyre keljen az iPhone készülékekkel.

Még 2007. január 9-én jelentette be a készüléket Steve Jobs, melyet azóta az egyik legrosszabban gondozott üzleti titokként tartják nyilván, de az egyik legjobban várt készüléknek is. Már a megjelenése előtt legendává vált az iPhone, Apple fanatikusok még a megjelenés előtt színes illusztrációkkal árasztották el a webet, hogyan is fog kinézni a telefon.

A nagy nap 2007. június 29-e volt. E napon landolt az iPhone az Apple és az AT&T üzleteiben, akkor még 600$-os áron. Emberek tízezrei álltak sorban, hogy megvásárolhassák az ifjú titánt.

Azt azért hozzá kell tenni, hogy mindezen rajongás nem volt ismeretlen például a New York-ban élők számára. Ugyanis még 1945-ben, az első kereskedelmi forgalomban kapható golyóstollakat, melynek feltalálója Bíró László József volt, anno 12.50$-os áron árulták. Akkor közel 5000 ember tolongott a Gimbels Department Store üzlete előtt várva, hogy megvásárolhassák a tollat, ahol a teljes 10 ezer darabos nyitókészlet el is kelt.

2 hónapra rá aztán történt egy furcsa dolog is. Bár az iPhone készüléket kapkodták mint a cukrot, – sőt mára már a cukrot kapkodják úgy, mint az iPhone készülékeket – az Apple kereken 200$-al csökkentette a készülékek árát. Ez hatalmas érvágás volt persze azoknak, akik még pár héttel előtte 200$-al magasabb áron vásárolták az iPhone-t. Az Apple a tömeg zúgolódása miatt kénytelen volt mindenkinek, aki magasabb áron vásárolta a terméket egy 100$-os bónt adni, amit persze az Apple üzleteiben le tudtak vásárolni.

Az árcsökkentés lényege azonban inkább az volt, hogy az alacsonyabb árral még több eszközt tudjanak eladni. (Valamint szerintem már akkor tudták, hogy az iPad készüléket is valahová az iPhone és MacBook gépek közé kell majd ár szempontjából pozicionálni.)

A fentiek az eladásokat ugyan segítették, de az MMS és 3G hiánya (az elsőgenerációs iPhone készülékben csak GPRS/EDGE hálózat volt támogatott, Magyarországon ez hivatalosan forgalomba sem került) csak a 2008-ban kiadott iPhone 3G készülékkel oldódtak meg. Az Apple ezzel a telefonnal megindult tehát világhódító útjára, főleg az európai országok lakosainak kedvezve a 3G hálózati támogatással. Az első 5 hónapban már 10 millió darab iPhone 3G készüléket értékesítettek.


2008 – Steve Jobs köszönti az akkor 1 éves iPhone készüléket.

Az Apple ugyanakkor hangsúlyozta, hogy nem az ár, vagy az adathálózat gyorsasága a kulcsa az iPhone sikerének, sokkal inkább az, hogy egy olyan operációs rendszert tartalmaz a készülék, mely az egyik legelegánsabb és legszexisebb eszközt adja a felhasználó kezébe. Az érintőképernyő minősége pedig egyenesen leírhatatlan.

“It’s works like magic!” – Steve Jobs

Az Apple megalkotta mindazt, melyet még 1977-ben az első kifejezetten felhasználóknak szánt számítógép, az Apple II kiadásánál tettek le az asztalra. Egy eszközt, melyen zenét hallgathatsz, ellenőrizheted az e-mailjeidet, barangolhatsz a weben, mindezt egy érintőkijelzővel.

“An iPod, a phone, an internet mobile communicator. An iPod, a phone, an internet mobile communicator… So these are not three separate devices! This is one device. And we calling it… iPhone.” – Steve Jobs

És persze még telefonálni is lehet vele, hiszen a “killer app” maga a telefon. Az Apple egy hordozható miniatűr számítógépet adott a zsebünkbe. Telefonálási funkcióval kiegészítve.

A “killer app” azóta sem változott. Emberek milliói használják naponta telefonálásra, e-mail és egyéb üzenetek küldésére, zenehallgatásra, játékra, filmnézésre világszerte. Mára az App Store áruházban több, mint 350.000 alkalmazás érhető el, az iOS készülékeből pedig már több, mint 200 millió darabot adtak el a világon.

Szeptemberben pedig érkezik az újabb felvonás, az iOS 5 rendszer által. Szeretettel várjuk!

Ma 4 éves lett az iPhone! Boldog Születésnapot Kívánunk!

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

Hozzászólások száma: 1 db

  1. JamesS - 2011.06.29. 11:14

    like :)

Szólj hozzá Te is!