Óriási hálózatfejlesztésbe fog a Vodafone

KeleMan 2011.03.05. 14:16 Egyéb 2 hozzászólás 516

A Vodafone Magyarország a tegnapi napon komoly hálózatfejlesztési tervet jelentett be. Bevallásuk szerint “a magyar telekommunikációs iparág legnagyobb hálózatfejlesztési projektjét” jelentette így be tegnap délelőtt be a Vodafone és a Huawei.

“Ma délelőtt sajtótájékoztatón jelentettük be hazánk telekommunikációs iparágának legnagyobb hálózatfejlesztési projektjét, melynek következtében a villámgyors Vodafone mobilinternet a lakosság közel 99%-a számára elérhetővé válik. Első lépésben olyan területek fejlesztésére kerül sor, ahol korábban nem volt elérhető a nagysebességű mobilinternet, sőt még a vezetékes internet sem minden esetben.” FaceBook – Vodafone Hungary

A sajtótájékoztatón jelen volt dr. Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter, Gao Jian, a Kínai Népköztársaság nagykövete, Jiang Huanquan, a Huawei Észak- és Közép-kelet Európáért felelős alelnöke, Döbrössy Gábor, a Vodafone Magyarország műszaki igazgatója, valamint dr. Beck György, a Vodafone Magyarország elnök-vezérigazgatója.

Dr. Beck György elmondta, a mostani fejlesztés a következő szakasza annak a még 2007-ben megkezdett hálózati modernizációnak, mely elősegíti Magyarország digitális infrastruktúrájának a fejlődését. Az új hálózatfejlesztés keretein belül lecserélik a 2G, és bővítik a 3G hálózati elemeiket. Közel 400 darab új bázisállomást is építenek, mely elérhetővé teszi az EDGE technológiát is a Vodafone hálózatában. (Kissé megkésett lépés a Vodafone történetében, tudniillik, ahol eddig nem volt 3G lefedettség, ott csak GPRS segítségével lehetett internetezni.)

A sajtótájékoztatón nem derült ki, hogy pontosan mikorra lesz elérhető mindenhol az EDGE, de a Vodafone első körben azokon a településeken és térségekben fejleszt, ahol eddig nem volt mobilinternet. Ahol ez megtörténik, azonnal elérhetővé válik az EDGE hálózat. Az ígéretek szerint a hálózatfejlesztés befejezése után a teljes 3G hálózaton elérhetővé válik a 14,4Mbit/s sebességű letöltés, míg a feltöltési sebesség 5,76 Mbit/s lesz.

Fontos kiemelni, hogy a Vodafone a frekventáltabb helyeken (nagyvárosokban, megyeszékhelyeken) tervezi az úgynevezett HSPA+ technológia fejlesztését is, mellyel akár 20 és 50 Mbit/s-os sebesség is elérhetővé válik a letöltések esetében. A hálózatfejlesztési munkák heteken belül megkezdődnek, a bázisállomások cseréje pedig 2012 tavaszán fejeződhet be.
A befektetések értéke megközelíti az 1,5 milliárd eurót, ami közel 400 milliárd forintot jelent. Az illetékes szakemberek bíznak a gazdaság fejlődésében, függetlenül attól, hogy a válságadó nagy terheket ró a Vodafone-ra. A cég képviselői megemlítették még, hogy ez a hálózatfejlesztés az egyik alappillére az LTE (4G) hálózat megjelenésének is.

Dr. Fellegi Tamás, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vezetője a sajtótájékozatón azt nyilatkozta, hogy fontosnak tartja, hogy a szélessáv fejlesztésével egy időben a garantált le- és feltöltési sebességek is növekedjenek. Fellegi úr elmondta még, hogy a kormány hamarosan kiírja a 900 MHz-es frekvenciákra a tendert. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium javaslata már készen van, már egyeztettek a Nemzeti Média és Hírközlési Hatósággal is, így az elkövetkező napokban a szolgáltatók elé tárják a javaslatokat is.

A Vodafone hálózatfejlesztésének legfőbb eredményei összefoglalva

– A Vodafone nagysebességű mobilinternet hálózata a lakosság 99 százalékához eljut
– A Vodafone közel 400 darab új bázisállomást épít be a hálózatba
– A Vodafone mobilinternet sebessége megduplázódik – a tervek szerint 2012 nyarára az átlagsebesség letöltéskor 14,4 Mbps, feltöltéskor pedig 5,2 Mbps lesz
– A 2G-t használók számára megtriplázódik a mobilinternet sebessége az EDGE technológia Vodafone hálózatba történő bevezetésének eredményeképpen
– Az új bázisállomások korszerű technológiájának hála a hálózat fenntartása az eddigieknél 50 százalékkal olcsóbb lesz, ami igen környezettudatos fejlesztésnek mondható
– A fejlesztések következtében a Vodafone teljes hálózata LTE (4G) képes lesz

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

2 hozzászólás

  1. JamesS - 2011.03.06. 20:49

    mondjuk nekem sok gondom nincs a voda 3G teljesítményével, de facebookon olvasva vidéken sok helyen eléggé siralmas

Szólj hozzá Te is!