Apple adatközpont, iOS 4.2 és új iTunes szabályok

KeleMan 2010.11.07. 19:53 Apple, Egyéb, iPad, iPhone, iTunes 8 hozzászólás 187

Az Apple az elmúlt 2 évben elfogadta a North Carolina-i kormányzat ajánlatát, így 10 éven belül közel egymilliárd dollárt fektet a szerverparkjainak a bővítésébe. A keleti parton épülő adatközpont alapterülete megközelítően 46 ezer m², mely közel ötször akkora, mint a jelenlegi Newark-ban lévő adatközpontjuk. Mint nemrég kiderült az Apple a videón is látható központ méretét még meg is duplázza, azaz felhúz még egyszer egy kívülről ugyanolyan épületet. Én simán el tudom képzelni, hogy a második központ az első mirrorja lesz. Ha az egyikkel történik valami, úgy átveszi a helyét a másik. Az Apple így 10 év alatt 45 millió dollárt spórolhat az adócsökkentésekkel.

De miért is építtet az Apple adatközpontot? Nyilvánvaló, hogy az iTunes és az iPx termékek esetében, azok egyre növekvő népszerűsége és felhasználói bázisa miatt valahogy ki kell szolgálni a vásárlókat. De a jelenlegi rendszer is megfelelően működik. Nem hinném, hogy csak azért dob ki az ablakon 1 milliárd dodót Steve bácsi, hogy 45 millát spóroljon.

Szerintem nem kérdés, az Apple nyitni akar a felhőalapú (cloud-base) kiszolgálás felé. Az új központja a jelenlegi Google és Microsoft központnál is nagyobb, így tehát biztosra vehető, hogy az online piacot fogja célozni az Apple. A jelenlegi szolgáltatások bár igaz, hogy bővülnek és növekednek (iTunes, MobileMe), de ekkora méretű plusz beruházást ezek mégsem igényelnének, vélekednek az elemzők.

És itt jön a képbe az új iOS 4.2-es rendszer, melynek a GM változatát pár napja már tesztelik is az arra érdemes felhasználók. Steve Jobs azt ígérte, hogy 2010. novemberében fog érkezni az új szoftver, mely végre összefogja az összes iPx eszközt. Az új változat már iPod Touch, iPhone és iPad készülékekre is elérhető lesz. Talán az iPad tulajok fognak a legjobban örülni, hiszen a legtöbb változás az ő eszközüket fogja érinteni.

Itt van rögtön az újgenerációs iPhone és iPod Touch készülékeknél már jól ismert Multitask rendszer, melyet az Apple még ki is bővített (voltak is anyázások miatta). Eddig az iPad készüléknél az oldalsó gomb az úgynevezett “Orientation Lock” lezárására és feloldására szolgált, így tudta a felhasználó megszabni, hogy elforduljon-e az iPad képe. Az új iOS 4.2-ben ez végre bekerül a multitask menübe, ahol egyebek mellett a fényerőt, a hangerőt és egy új AirPlay gombot is találhatnak majd az iPad használók.

Ja és hogy mi történik az oldalsó gombbal az iPad készülékén? Lezárhatjuk majd vele a hangokat. Mute On/Off. Tök jó! Egyes felhasználók szerint jobb lett volna, ha az Apple szabad kezet adna, hogy mindenki maga dönthesse el, hogy mire szeretné használni a gombot. Nos az Apple ezt nem adja meg, de én értelmét sem látom.

Másik fontos dolog, hogy az amerikai store-ban bevezetésre kerül a 90 másodperces zenehallgatási lehetőség az eddigi 30 másodperc helyett. Az úgynevezett “Preview Song” eddig csak 30 másodperc erejéig nyújtott belehallgatási lehetőséget a zeneszámokba. Ez annyiban változik, hogy azon track-ek esetében, ahol 2 perc 30 másodperc feletti hosszúságú a dal, ott elérhetővé válik a 90 mp-es preview. A 2 perc 30 másodperc alatti zeneszámok esetében továbbra is 30 mp lesz a preview. Az Apple tervezi egyébként ezen feltételek bevezetését és kiterjesztését a többi nemzetközi áruházban is.

A National Music Publishers Association és a Broadcast Music, Inc. (BMI) már most tiltakozik a fentiek ellen.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

8 hozzászólás

  1. mohosenator - 2010.11.08. 16:00

    és mivan a mac-es app store-al? ott nem ilyen 10-100 megás app-ok lesznek, amiket azért csak nagy sebességgel kéne letölteni…

  2. bonoo - 2010.11.08. 20:44

    mit tárolnak egy ilyen adatközpontban? ?:-) sok-sok terrabyte-ot vagy mit? és ez komoly hogy csak a számítógép(ek)nek építik 46 ezer m²-t? vki világosítson már fel… :-D :-D

  3. szenzorhiba - 2010.11.11. 11:06

    sziasztok! mióta frissítettem az OS szoftvert, azóta ipod touch-om szenzora nem működik. Már a chipet is lecseréltem, gondoltam az merült le, de az új chipre sem reagál, nem ismeri fel, tapasztalt valaki ilyet? olvastam, hogy iphone 4-nél volt szenzorhiba! nem tudom gyűjteni a kilométereimet a nike- progival..:(

  4. Puru - 2010.11.12. 20:56

    Sziasztok!

    iTunes 10.1 elérhető és letölthető.

    Üdv.

    Puru

    • KeleMan - 2010.11.12. 21:45

      Puru: Köszönjük, 4.2 van már?

  5. Puru - 2010.11.12. 22:07

    4.2 sajna még nincs :(

  6. Bence - 2010.11.12. 23:37

    OFF: miért van az, hogy hiába törlöm a leveleimet, újra és újra ott vannak az Inbox-ban?? Egy ideje van csak így… Idegesítő.

Szólj hozzá Te is!