HP Slate – Az iPad kihívó?

KeleMan 2010.04.06. 08:50 Apple, Egyéb, iPad, Videók 0 db 101

Lám, lám… Mi közeledik? Egy iPad kihívó! Nos a HP az iPad premierje után már nem tarthatta titokban a Slate nevű Windows 7 alapú tábláját, így óramű pontosan bemutatott egy renderelt videót a masináról. Sajnos a videón nem derül ki, de úgy lehet tudni, hogy a Slate eljövetele júniusra datálható, míg a készülék ára vélhetően 549$ lesz. A videón amúgy a Slate beépített kameráját és a videó konferenciákat demózzák. A HP Slate kezelőfelülete ikonos lesz, de a TouchSmart szoftver azért jól elrejti majd a háttérben a Windows 7 felületét.

Arról nem is beszélnék, hogy a videón jól látható mód egy Apple USB kábelt csatlakoztatnak a Slate-re, mivel állítólag ezzel is mutatják, hogy szinkronizálni lehet majd iPod, vagy akár iPhone készülékekkel is, sőt az iTunes is látni fogja. (Szinte látom, ahogy Steve Jobs vörösödik a méregtől.)

Nos azért mutassuk be azt is, hogy mit tud majd a HP táblája. Az alap konfiguráció tehát várhatóan 549$ lesz, amiért egy 8,9″-os 1024×600-as felbontású kapacitív érintőfelületes modellt kapunk. A processzor egy 1,6 GHz-es Atom Z530 amiben egy UMA elnevezésű grafikai egység is szerepel, mely segítségével az 1080p videókkal!!! is elbánik. A beépített 32GB flash alapú háttértár mellett memóriából 1GB szerepel a specifikációkban. Vélhetően jön egy 64GB-os változat is, ami 599$ lesz. Mindkét modell rendelkezni fog SDHC kártyanyílással, 2 kamerával (előlapi, hátoldali), USB porttal és SIM kártya nyílással, ez utóbbi csak a 3G modemes változatokban lesznek elérhetőek elérhetőek. E mellett még van rajta egy töltő nyílás valamint egy audio és HDMI kimenet. Az akku időtartamára 5 óra van feltüntetve hivatalosan, ami az iPad fele, bárhogy is nézzük. A sok csatlakozó miatt pedig van egy olyan érzésem, hogy úgy fog kinézni a készülék oldala, mint a legtöbb laptopnak, – vagy mint a szomszéd fala nálunk, mert állandóan fúr – ementáli lesz.

Mivel az iPad már a piacra került és folyamatosan jönnek rá tonnaszám a jobbnál-jobb alkalmazások, a HP-nek fel kell kötnie a gatyáját, ha be akar törni a táblagépek piacára. Persze őket sem kell félteni, mert ott áll mögöttük a Microsoft, de sosem lehet tudni, hogy milyen felületet készítenek a Slate-hez. Még akár jó dolog is kisülhet a projektből, de egyvalami biztos. Jó néhány év el kell teljen ahhoz, hogy valamelyik cég olyan érintőkijelzőt és felületet alkosson, mint az Apple. De ha még meg is alkotják, addigra az Apple ismét fényévekkel lesz előrébb.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

Szólj hozzá Te is!