Kitekintő – Az Apple és a Google harca

KeleMan 2010.03.16. 10:29 Apple, Egyéb, iPad, iPhone, Pletykák 0 db 166

Az Apple nemrég beperelte a Google egyik legnagyobb készülékgyártóját, a HTC-t, mivel az, állításuk szerint 20 db olyan technológiai szabványt használ fel melyet az Apple birtokol.

Nem is olyan rég azonban az Apple és a Google még egy nagyon szép párost alkottak. Pár év alatt ez a gyümölcsöző szép kapcsolat azonban megromlott. Mit megromlott? Pokollá változott.

A románc az iPhone-al kezdődött 2006-ban, amikor még nem is tudtunk a készülék létezéséről, csak pletyka szinten terjedt. Az egész azzal indult, hogy Steve Jobs meghívta a Google CEO-ját, Eric Schmidt-et a házába, megkínálta őt vanília jégkrémmel és teával. Azonnali szerelem volt ez kérem.

Kéz a kézben, dolgoztak együtt, az iPhone 2007-es premierje idején is. A Google az Apple kezébe adta a térképeit, a keresőjét, az e-mail kliensét, majd az Apple szépen beletette az új csili-vili készülékébe azokat. Sőt! Az Apple kapott egy teljes YouTube klienst is. Ebben az időben a Google az összes YouTube-on lévő videót átkonvertálta h.264-es fájlba, mivel az Apple nem szeretett volna bajlódni a rakoncátlan flashel. Így tökéletesen futottak a videók QuickTime alatt is. E mellett a Google még optimalizálta a weben lévő alkalmazásait is, hogy megfelelően fussanak az iPhone-on. Az Apple boldog volt.

“Mi úgy gondoljuk, hogy Eric Schmidt rálátása és tudása nagyon értékes segítséget nyújtott az Apple-nek ebben az évben.”
– Steve Jobs, 2006. augusztus

Így történt tehát, hogy az Apple és a Google az új csodatelefonnal a zsebükben lement a térre játszani, és hazavágták a Yahoo-t, a Microsoft-ot, az Adobe-t és mindenki mást is. Ők voltak a legmenőbbek, mindenkinek azt mesélték, milyen boldogok is együtt, és mindenki tudta is róluk, hogy ők együtt a tökéletes pár.

Az iPhone nagyon gyorsan hatalmas sikereket ért el. Dollármilliárdokat keresett vele az Apple, megalapozta a jövőbeli felhasználó orientált számítástechnikai készülékeket. A Google csak annyit szeretett volna, hogy kontrollálhassa a nagy értékű reklámokat, melyeket közvetlenül az iPhone-ra tolt volna, pontosan a felhasználók szeme közé. Eric viszont nem értette, hogy hogyan lehetett ekkora sikere az iPhone-nak. A Google egyik megbeszélésén a Google nagykutyák Eric, Sergey és Larry valami ilyesmiről beszélgethetett:

“Micsoda…? Hogy csinálták? Bassza meg, meg kell szereznünk ezt azonnal!”

És itt jött el az az idő, amikor is a Google végre megmutatta igazi arcát. Mert végre megértették, hogy nem hagyhatják azt, hogy Steve Jobs irányítsa a főképernyőt a webre. Mivel ez a net az ő netük, nem az Apple tulajdona.

Innen persze már mindenki ismerheti a folytatást. A Google lázas fejlesztésbe kezdett, bemutatták az Android készüléket, majd utána még sorban a többit is. Csak az volt a baj, hogy ezek a készülékek, csak imitálták az iPhone operációs rendszerét. Hajaztak rá, de ezidáig egyetlen egy olyan készüléket nem tudtak letenni az asztalra, amely túl is szárnyalja az iPhone-t. A Google megkeresett minden okostelefon gyártót, átadta nekik az elképzeléseit, vele együtt természetesen az ingyenes keresőt, e-mail és térkép klienseket is.

Árulóvá vált a Google. Az Apple szemében legalábbis biztosan. Steve Jobs-nak nem kellett elgondolkodnia. Tudta, hogy a románcnak itt vége szakad. Steve-nek a Google lett az új Microsoft. Félő volt, hogy a Google egy olyan új “Windows”-t tesz le az asztalra, amely megtöri az iPhone kezdeti sikerét.

Ez volt az a momentum, ami miatt pokollá változott a két cég együttes kapcsolata.

Nem volt ez egy nyílt háború. A háború elején mindent megpróbáltak a színfalak mögött intézni. Az Apple megpróbálta elérni, hogy a Google ne használhassa a multitouch technológiát az Android alapú mobilokban. A Google rájött, hogy egy olyan aknamezőn jár, amit tulajdonképpen az Apple irányít. Úgy gondolták, hogy inkább a HTC kezébe adják a lehetőséget és lássuk vajon majd mit mutatnak, ha sikeresek lesznek, a Google is nyer, ha elbuknak, akkor csak a HTC robban.

Steve Jobs már 2008 januárjában elkezdte kritizálni a Google-t és az Android modellt, miszerint nem lesz jó senkinek sem. Ez volt az első késszúrás az Apple-től nyílt színen, de nem az utolsó…

Ez idő alatt persze az Apple is tanácskozott, hogy mit is gondolnak a Google-ról. Mikor Tim Cook szóhoz jutott, csak annyit mondott, hogy a Google megpróbálja elkapni az első iPhone sikerét. Steve még annyit hozzátett, “Lószart!” Ebben az időben ugyanis a Google-nek volt egy eléggé aljas jelmondtata, a “Don’t Be Evil”, azaz “Ne légy gonosz!”. Ezt a reklámjaikban is felhasználták, és erre nyilatkozta Steve, mint utóbb kiderült az alábbiakat.

“Lószart fognak bejönni a mobiltelefon piacra. Meg akarják ölni az iPhone-t. De ezt nem fogjuk hagyni!”
– Steve Jobs, 2010. január

Tisztán látszódott, hogy Steve kezdi személyes dolognak felfogni az Apple – Google háborút. Mint a gyermekét, azaz az iPhone-t védelmező és féltő atya, úgy seggbe fogja rúgni a Google-t, hogy csak na. Meghívta az Apple fedélzetére a Google-től Eric Schmidt-et, etette őt étellel, itatta őt borral, aztán el akarja rabolni tőle a legfiatalabb Apple babát, az iPhone-t. Mindezt tetézte, hogy időközben Eric Schmidt, mint egy jól lakott óvodás, odavágta Steve-nek, hogy az iPad nem lesz több egy nagyra nőtt telefonnál.

Így visszanézve a dolgokat kicsit meglepő viszont, hogy vajon miért is maradhatott ilyen sokáig az Apple fedélzetén Eric Schmidt. Az viszont tény, hogy 2009. augusztusában “közös megegyezéssel” elhagyta az Apple-t, visszatért a Google berkeibe, hogy ott minden egyes apró információt átadhasson a többieknek. Ekkor történt az is, hogy pont a távozása utáni hetekben a Google gyorsan felvásárolta az AdMob céget, még mielőtt az Apple ráteszi a kezét. Persze az Apple is gyorsan lépett. Ők megvették a Quattro Wireless-t. Aztán még az Apple oda is piszkított a Google orra alá, amikor megvette a Google elől a Lala-t, egy olyan zene streamelő alkalmazást, amelyre Larry és Sergei is hajott.

Az elhúzódó macska-egér harc tehát véget ért. Immár nyílt színen támadják egymást a felek. A különválás tehát elkezdődött. Persze ezáltal egyből megszólaltak a harangok és jöttek a különböző pletykák is. Vajon az iPad-ben és az új iPhone-ban kinek a térképe lesz? Ha nem a Google Maps lesz beépítve, akkor az Apple erre a célra is fel kell vásároljon egy céget? Ja és persze mi lesz a keresővel? Lehet, hogy a Microsoft-al egyezkednek, akinek egyébként is szintén a bögyében van a Google. Talán együtt az Apple és a Microsoft, a vadiúj Bing keresőjével lenyomhatja a Google-t?

Az igazi háború tehát napjainkban kezdődik. Az Apple személyes véleményem alapján a sárba fogja tiporni a HTC-t, vagy úgy ahogy van felvásárolja. Mindegy is, mert nem fontos. A Google azáltal, hogy a HTC kezébe adta az Android terveit, kockáztatott, de mégsem fog elbukni, még akkor sem ha a HTC veszíteni fog. Persze mennek az elterelő hadműveletek, hogy nem is Android, hanem Windows telefon, de ezek csak játékok. Időközben a Motorola is bejelentette, hogy a Google embereivel közösen együttműködve fejlesztenek Android alapú telefonokat. Az biztos, hogy immár az Apple listáján, hogy kiket is tiporjanak el, megjelent a Motorola is, ami azért nem lesz egy olyan egyszerű menet, még akkor sem ha a HTC-t lezúzzák.

Steve Jobs persze tökéletesen tudja, hogy a jövő számítástechnikájának a dominanciájáért, annak az irányításáért harcol. Azon a játszótéren, ahol eddig nagyon sok szereplő megfért, de immár a gazdasági válság miatt is egyre kevesebben vannak. A nagy hal megeszi a kis halat, ez mindig így van. Nemhiába van az Apple-nek közel 25 milliárd dollárnyi tartaléka arra az esetre, ha valamre esetleg megéhezik, akkor ehessen.

A Google időközben persze megpróbálja építeni a saját közösségi oldalait és médiáit, sajnos inkább kevesebb, mint több sikerrel. Lásd pl. Google Social Search.

Ez így rendjén is lenne. De az egész háborúban mégis azt lehet érezni, hogy ez csupán két ember, Steve és Eric egójának a harca. Nem másé. Ja de, mégis! Emberek munkahelyének, állásainak, életüknek, dollármilliárdoknak a játéka.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

Szólj hozzá Te is!