Új csomagolást és töltőt kap az iPhone 3GS

KeleMan 2009.12.28. 20:12 Apple, iPhone, Kiemelt hírek 0 db 1 149

Réges-régen, mikor még Magyarországon nem is lehetett az iPhone-t (“2G”, azaz első generációsra gondolok) kapni (hivatalosan azóta sem lehet, mivel a második generációsat kezdte el forgalmazni anno a T-Mobile), muszáj volt valahogy megnézzem a dobozát.

Persze az internetes keresők segítségével azonnal ráakadtam a iPhone dobozok képére, meg néztem a YouTube-on orrba-szájba az “unboxing” videókat és nyálcsorgatva vártam, hogy végre Magyarországon is elkezdjék forgalmazni az iPhone-t!


Az iPhone (balról) és iPhone 3G dobozai elölről


Az iPhone (balról) és iPhone 3G dobozai oldalról

Időközben persze úgy esett, hogy Magyarországra az iPhone sosem jutott el, hiszen 2008. augusztus 22-én éjfélkor a T-Mobile már az új iPhone 3G (2. generációs iPhone) készüléket kezdte el forgalmazni. Amikor ott álltam este 9-től az üzlet előtt, már izzadt a tenyerem, hogy végre a kezembe foghassam. Első körben azonban az iPhone 3G dobozán meglepődtem, mert lényegesen nagyobb volt, mint az első iPhone doboza. Legalábbis első ránézésre. Aztán persze otthon megnéztem és kiderült, hogy lényegesen nagyobb dobozt kapott, mint a sima iPhone.

Az iPhone 3GS (3. generációs) készülék bejelentésénél pedig az Apple Keynote-on külön bejelentették, hogy ismét kisebb dobozokba kerül az iPhone 3GS. Ezt a lépést azzal magyarázták, hogy így többet lehet szállítani, lényegesen kevesebb a repülőkben a felhasznált kerozin, ergo környezet barátabb. Amikor az iPhone 3GS készülék dobozát kezembe vettem és összehasonlítottam a régi iPhone 3G dobozával, valóban feltűnt, hogy kisebb lett.

Pár hete felütötte fejét egy piaci pletyka, miszerint a 2010-es évre az Apple 45-50 millió készüléket kíván leszállítani. Időközben kaptam én is egy fülest, miszerint jó néhány országban összement az iPhone doboza. Kiderült az is, hogy az itthoni T-Mobile-nál is történtek változások. 2009. decemberében a magyarországi T-Mobile-hoz is megérkeztek a “slim” dobozok.

Lényegesen vékonyabb lett tehát az iPhone 3GS doboza, akár a fehér, akár a fekete modelleket nézzük. Most azonban még ne rohanjon mindenki vásárolni, aki új dobozra hajt, mert először tuti, hogy a régebbi dobozos iPhone-okat szórják ki a piacra. Szegeden még egyik T-Pont-ban sem tudtak ilyet adni. (Mondjuk azt mondták, hogy még nem is hallottak erről.)

A lényeg viszont nem is a doboz, hanem az, hogy ezáltal megváltozik az új iPhone-ok töltője is. Vékonyabb lett a hálózati töltő, így érve el a “slim” kialakítást. Ezt úgy kivitelezték, hogy az eddig két különálló részből álló hálózati töltőt, kicserélték egy olyanra, amit már nem kell összepattintani. Azt kell mondjam, – bár a képek magukért beszélnek – hogy majdnem felére csökkentették le a doboz magasságát.

Felmerülhet többekben az a kérdés is, hogy kompatibilis-e ez az újfajta töltő az előző modellekkel? A válaszom – első körben az, bár még nem láttam, hogy – igen. Mivel az iPhone 3GS készülékhez adtak ilyet is – olyat is, így azokkal szinte biztosan.

Amúgy, ha valóban ilyen ütemben halad előre az Apple, szinte biztos, hogy 2010-ben meglesz a 45-50 millió eladott készülék. (Ha tényleg 5MP-es kamerával szerelik majd fel az új 4G-s készüléket, akkor még lehet, hogy többet is eladnak. És még jön az iTablet vagy iSlate is! sicc)

A képekért köszönet Tibcsinek és BKV_86-nak!

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

Szólj hozzá Te is!